God fortsättning och GOTT NYTT!!!!

 
"Julen varar fram till påska".......
Hoppas alla haft en härlig jul och att nästa år blir ett riktigt bra år. Det låter bättre med 2014 än 2013 tycker jag? Låt oss hoppas på det.
2013 har ju varit ett förändringens år för mig o min familj. Mycket känns fortfarande osäkert, inget går på räls liksom. Det har ju sina för och nackdelar, man känner att man lever. Det är spännande och fullt med upplevelser, men det är först när man lever just så här i förändring som man kan känna att vardag och rutin är tryggt och skönt.
Jag hoppas på lite mer känsla av just trygghet inför nästa år.
Vi har många vänner som ska komma och hälsa på oss i Shanghai under våren! Det ser vi fram emot hemskt mycket....Ni är alla sååå VÄLKOMNA!!
 
 
Bilden är från Lysekil förra året, PÅSKEFYR om någon undrar..... julen varar fram till dess. 2014 kommer påsken sent, mitten på april först. Får se om julen verkligen varar fram till dess? Hoppas vi inte ?!
 
Några dagar kvar tills vi åker tillbaka till Kina, på fredag närmare bestämt, fredag 3 jan. Konstigt nog? Känns det skönt att snart vara tillbaka till det som är vår vardag nu....om än inte så rutinerad vardag ännu.

Blir också gott att se mina "töser" igen, Australien är långt bort för en mamma.....förstår kanske bättre min egen mamma som tycker att Kina är långt bort. Sonen mår bra, svårt att lämna honom också, men nu har jag sett till honom rejält i alla fall.....Förstår ni hur schizofren jag känner mig!!!!?
 
Än en gång, till er alla från Anders o mig: GOTT NYTT ÅR!!!!!
 
 
 

Nu är den borta! GOD JUL!!!

Tanden är borta!  Ska resten tänder också snart ut? Ibland drömmer jag att jag tappar alla mina tänder. ..Det börjar krasa i munnen sedan bara faller de ut! ALLIHOP!  I handen på mig... Jätteäckligt. Tänk om jag måste skaffa löständer?! Skräck!
 
De höll på i TVÅ TIMMAR med att vicka, dra, borra, det ena grova instrumentet efter det andra...Efter en halvtimma kom en ny tandläkare in.... den första gav upp... Där låg jag!?  De drog och slet i min mun,  det kändes som de fick med alla tänderna på vänstersidan. Efter kanske en timma blev jag kissenödig! Jävlar! jag försöker vifta lite med handen...Hallå! -Är ni klara snart? -Yes, almost, svarar de....
Efter en oändligt lång stund, viftar jag igen, I need to go to the bathroom!? Det är verkligen kris, skulle inte ha druckit kaffe innan....Munnen full med bomull, helt yr i huvet reser jag mig ur tandläkarstolen, lämnar fem personer som pratar kinesiska och ser helt förvirrade ut,  -Går hon nu? Funderar allvarligt på att springa ut till min chaufför och be honom köra hem mig...men med en halv tand i munnen och tandrötter som sticker ut vågar jag inte det.

Rötterna på min tand var som krokar alla tre, jag fick se dem. Den tanden satt rätt bra fast kan man säga. Tandläkarna var imponerade, verkade inte ha sett något liknande förr. Det var en pärs. I går kväll var jag inte människa, hela ansiktet var svullet, fruktansvärt ont. Men förvånansvärt nog, idag är det mycket bättre. Klarar mig med Ipren. Tre stygn i munnen som jag måste ta bort i Sverige, har folktandvården öppet under mellandagarna? Min vanlige tandläkare är ledig hela jullovet, typiskt.
 
Nu blir det nog bloggledigt ett tag, idag och i morgon är fullbokade, sedan åker vi!  Anders har lovat mig att jag ska få ta hans buisness-plats i planet!  Det är rättvist har jag bestämt :) Han åker ofta buisness, jag min stackare sitter bland "pöbeln" o knör.... Jaja han jobbar jag vet! Men lite synd är det väl om mig nu med tanden eller hur?
 
Nu vill jag önska alla som läser här En riktigt  GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!!!!
Så hörs o syns vi om inte förr så nästa år!
Kramar
 
 
 
 
 
 

Min tand är lös....

Var på mysigt julmingel igår med vacker rosa julskinka :) hemgjorda köttbullar och mycket god glögg, trevliga människor. Fick verkligen lite riktig julkänsla. Tack för detta!!!
 
Men jag bet sönder min tand!!!
Snabbt o smidigt fick jag tid till tandläkaren här, hade nog varit svårt I Sverige, att maila tandläkaren söndag kväll? de ringer tillbaka och ger mig en tid måndag morgon.
Kom just därifrån...nu sitter  jag här med helt bedövad gom o tunga o dreglar lätt...  Efter röntgenbilder o undersökning bedövar de snabbt och säger att vi måste ta ut tanden o sätta implantat!!! Va?!
Där ligger jag i stolen och tandläkaren (som ser ut att vara 18,5 år) ska ta bort min tand!
Jag sätter mig upp...yr, svimmar nästan.. ..-I think I need a second opinion on this. I need to call my husband!!
-Anders de ska ta min tand!    
 
                                                                                                                                                     
 
 
Jag vill ringa min tandläkare hemma i Sverige, det är mitt i natten, det gör väl inget?
Har ju hört hur de tar ut skyhöga avgifter från patienter med försäkring, vill de lura mig? Han verkar snäll den lille gossen (är han verkligen tandläkare?). Han förstår att jag vill dubbelkolla. Han tar ett foto på röntgen bilderna med sin telefon och vi mailar ett brev till Peter Muren Västra Hamngatan Göteborg. De har inte röntgenbilderna på datorn, känns lite omodernt? Annars är platsen fräsch och all personal mycket trevlig, hoppas de har fel?
 
Jag har en tid tillbaka på torsdag kl 14.30, säger min svenska tandläkare att de förmodligen har rätt...så blir jag tandlös....I så fall är det nog tur att jag bor i Kina och har försäkring....det hade blivit dyrt i Sverige, här betalar vi 800:- i självrisk....
 
Har jag berättat att vi hade julafton här i lördags? youtubad Kalle Anka, julmust, grå skinka, pepparkakor, tomteskum och  julklappslek, en mysig familjedag blev det!
 
 
 

Vi ska äta grå julskinka!

Är skinkorna färgade hemma i Sverige eller är det fel på vår? Ska den inte vara lite rosa? Inte grå?
Tänkte bara fråga, om någon vet? Lägger ut bild i morgon.... frågan är om ni verkligen vill se? Den ser ut som en hjärna! Anders har kokat den i kväll, grilljering blir i morgon. Nu måste jag sova. Har sista dagen på historia / kultur-kurs i morrn måste vara pigg då....Det har varit en tuff dag, Mahjong ni vet :)
Kram

Träffa bloggare o pepparkakor

Idag har jag träffat proffesionella bloggare!!! Möte på Starbucks Xintiandi, Shanghai...oss bloggare emmellan :) En av tjejerna bloggar för Hemmets veckotidning, en annan är bra på fotografering, en tjej är duktig bloggare från Stockholm och så lilla jag.
Mest var det kanske ett möte mellan några svenska kvinnor boende i Shanghai, Kina? Hur som helst, en trevlig stund hade vi. Pratade om allt från fotografering till PISA-rapporter och vår vardag här i Österlandet.
Bestämde att vi ska ha "uppföljningsmöte" i januari.
 
 

Sedan blev det lite bråttom hem för att baka pepparkakor, (de jag bakade sist är slut) och lussebullar inför vår julafton på lördag.
 
 
Familjens "Grinch" som bakar pepparkakor i protest.
 
I kväll är det kineslektion, min fröken kommer halv sju. Har jag sagt att Anders gett upp? Han hinner inte! Reser o jobbar så  mycket. Nu har jag fröken helt för mig själv! Just nu handlar det om att beställa mat på restaurang och att åka taxi, sväng höger = youguai sväng, vänster = zouguai... det är jättesvårt när jag inte ens kan höger o vänster på svenska! Tur att min fröken inte är så sträng, jag är dålig på att öva mellan våra träffar. Det skulle behövas för att komma frammåt. Tre timmar i veckan är inte så mycket om man vill lära sig ett nytt språk. Men fortfarande är det skoj och jag ska absolut fortsätta fast det går långsamt.
 
Nu är det bara en och en halv vecka kvar tills vi kommer hem, ett halvår har gått!!
Kram
 
 
 

Jämför bilderna!

Idag skiner solen nästan igenom och jag ser de flesta byggnader jag brukar se från mitt fönster. I över en vecka har de flesta byggnader försvunnit....bokstavligt in i dimman!    
Har tre jämförelsebilder här....inte min utsikt dock. Jag tror det är från Anders kontor. Men jag tycker bilderna är värda att visas för att se skillnand på bra o dålig luft.                                                                                                                                                                                    
Till att börja med en bra dag!
 
                                                                                                         
 
Bild nr två, vi trodde att det var en riktigt dålig dag!
 
 
 
 Bild nr 3. Nu pratar vi livsfarligt!! Husen försvann eller hur?
 
 
Jaja...nu har jag visat detta och gnällt färdigt. Idag är en bättre dag som jag ska ut o ta vara på!
Solen skiner (i alla fall ovanför diset :)) och det är 15 grader ute. Ska ut o handla några småjulklappar till vår julklappslek, som vi brukar ha på julafton. Vi brukar vara många, det blir fler julklappar då men vi ska göra den vi fyra!
 
Måste bara berätta om vad vår chaufför sa igår....får så dåligt samvete....- Madam, (han kallar mig så hela tiden) if you think I am no good, tell me! At least give me a chans.
Jag vet inte hur chaufförerna pratar ... om de tycker att vi inte gav vår förre någon chans att bättra sig? Han somnade fyra gånger!
Jag svarade: We like you! You are a good driver! I promise, we tell you. Han kan lite engelska, men jag måste hålla den mycket enkel.  Vad har hänt med vår förre? Eftersom han frågar så? Vill inte veta.
 
Han kämpar så. Igår körde han mig till en särskild affär, jag skulle köpa en liten julklapp till tjejerna, sen skulle jag till två affärer för mat på hemvägen. Dessa två ligger nära varann, så jag ville gå emellan. Jag bad honom köra till den andra affären o vänta där så kommer jag när jag handlat klart.
-I follow you, madam.....så det gjorde han. Där gick jag utmed vägen vidare till vår matbutik o brevid mig på vägen följer bilen.... ;)  Alltså egen bil är skönt!
Kramar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ren luft inne, åtminstone!!!

Nu har vi blivit med luftrenare!!! Känns så skönt att veta att inomhus kan man andas i alla fall....
 
Tänk vad jag tagit för givet ren luft och  rent vatten. Jag har vetat, man har läst att det inte är sjävklart och visst har jag ibland tänkt när jag kommit ut på sjön  -Åh härligt med havsluft!  eller efter en svettig promenad... -Gott med vatten!
Men efter de senaste dagarna har jag omvärderat hela begreppet luft. Luft är inte självklart något man borde andas :)
 
Beslutet var taget, nu åker jag idag, för att köpa en luftrenare, svensk design! Blueair, Nr 503. Kostar rätt mycket och inget man behöver i Sverige. Förut har jag tänkt, vi ska inte bo här så länge, en begränsad tid med dålig luft, kan väl inte vara värre än att röka ett par år? Jag har ju aldrig rökt. Inte vill jag lägga pengarna på något så onödigt?  Men luften har för varje dag bara blivit värre o värre. Det går inte längre.
 
I alla fall, vår chaufför kör oss till det lilla kontoret som säljer den eftertraktade produkten. Chauffören gjorde redan igår en deal med en gubbe på firman. Vi kommer fram tio i elva (hade bestämt möte kl 11) och det är jättelång kö!!! förstås, borde ju ha fattat att inte bara var vi som ville ha en sån? Apparaten vi redan dealat till oss, var såld! (någon har betalat mer...) Fick köpa en storlek mindre istället, men då måste du först stå i kö för att få ett kvitto, en ny kö för att betala, till sist i en kö till för att få själva apparaten. Om du inte har casch....då går du före. Alltså ut och jaga bankomat (ATM) i denna luften! Jag sprang säkert en kilometer fram o tillbaka, var helt yr i huvet efterråt, mådde illa som om jag stått o andats ur avgasröret till en gammal SAAB (pratar 60-tal). Skojar inte, jag känner mig påverkad av något, har inte provat att sniffa, men gissar att det är något liknande?
 
Nu har vi en Blueair!! Fin är den? Nu har den stått på mer än en timma, illamåendet har börjat lägga sig och huvudvärken är borta! Ska inte börja sniffa heller!
 
 
När vi nu ändå pratar ren luft o rent vatten så kan ni ju få se en bild på vår vattenautomat också. Vi köper vatten, två flaskor i veckan ungefär, för vi vill inte dricka vattnet ur kranen, fast de säger att det är filter och ska vara ok....frågan är i och för sig vilket vatten vi köper? Man vet inte så noga här.... Så ni där hemma, njut av vattnet i kranen o luften där ute!!
 
 
 
 
 Vår vattenautomat står i vår lilla tvättstuga bland annan bråte, precis innanför köket. Man kan välja kallt eller varmt vatten, praktiskt om man vill ta sig en kopp te lite snabbt, vilket jag tror jag ska göra nu!
Ska hålla mig inne resten av dan och vänta på bättre väder! Hur har ni det, hemma i snöstormen?
Om två veckor kommer jag hem!
 
Kram
 
 
 
 
 

Dimma över Shanghai

Mingla är en konst....jag önskar jag var bättre på. Många här i Shangahi är experter på detta område. Jag vill verkligen, men kan liksom inte ! Bara så där komma på intressanta samtalsämnen, med människor jag inte mött. 
Jag tror att jag kan prata, jag har många starka åsikter inom vissa områden. Att sitta ner över en kopp kaffe eller lite mat, där det är bestämt att vi ska umgås, det är inga problem! Även om jag inte känner dem så väl. Men att gå omkring och lite "random"  bara hoppa på nån man aldrig mött o börja prata. Hur gör man? Vad säger man?
Det blir att jag liksom "hänger" på dem jag känner till, stackarna...
 
Jag var nämligen på ett release-party för en kokbok i  går kväll. Svensk mat, goda recept översatta till engelska och kinesiska! Man kan ge sin ayi så kan hon laga svensk mat! Jag köpte två! En till mig, och en som present till ayi. Jag ska be min kinesfröken skriva ett brev och förklara att meningen är att visa svensk mat för henne, hon kan prova hemma i sin familj om hon vill....eller till oss om hon vill. Men vi gillar hennes mat!!! ska jag framföra och att boken mest är en rolig grej. Tror ni att hon kan ta illa upp?
Release-partyt var ett mingelparty, även fast det fanns vin så var det lite jobbigt, som tur var hade jag med mig två trevliga svenskar att "hänga" på :) Tog också ett extra glas vin, men blev inte modigare för det. Vågade inte ta fler, då är risken den att jag skämmer ut mig....livet är alltid en balansgång. Gick ganska tidigt, kanske smet jag rent av?
 
Ska jag ge upp det där med mingel eller ska jag träna mer?
 
Idag var det Mahjong igen...vann en gång. Börjar verkligen kunna spela på riktigt nu, när jag ska räkna poängen måste jag ha fusklapp fortfarande dock.
 
Vi har bestämt att köpa en luftrenare nu!  Vår chaufför har prutat ner priset så i morrn slår vi till. Caroline som har en snäll astma hemma, har börjat rossla... inte jätte bra. Till och med Frida som aldrig haft något ditåt låter i bröstet. Luften har varit riktigt dålig här ett tag nu, hoppas det vänder snart. Tur att vi ska härifrån ett litet tag o andas ren luft!
 
Bild nedan... "dimma över Shanghai" inte lutzen (skulle va tyskt y)
 
 
 
 Ser ni att jag dekorerat balkongräcket med fuskgran? Dimman ligger tät, det är inte dimma! bara dålig luft...
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julmåne, jultåg och julkyckling....

Ordet jul kan man sätta samman med så många fler ord här i Kina!
Juldekoration har fått en mycket bredare betydelse. Det märks att Jul inte är något man egentligen firar men som köpmännen förstår att man bör utnyttja och Kineserna själva tycker det är trevligt med presenter. Var det tomten som föddes? En vän berättade för mig att hon hittat en jättefin julgranskula på blomstermarknaden förra året. Handmålad med Maria och Jesus i krubban, Josef i bakrgrunden....och tomten!
Var på ett nytt köpcenter idag (hur många finns det?) Var tvungen att ta kort på deras juldekoration, Titta!!
 
 
 
Julmåne i rosa fängelse.....vilken del av julberättelsen har jag missat? Var det inte en stjärna som tändes? 
 
 
 
Julkyckling...., det är juldekoration!!!
Jag tror det ska föreställa en snögubbe.... men med näbb!!? Undrar hur de dekorerar till påsk? Vad blir det då? Påsktomtar?
 
 
 
 Här är vår entre, eller foaje, vet inte vad det kallas egentligen. Här ser det ganska riktigt ut, ingen julbock under granen dock inte en ren heller, men väl ett rådjur.  En riktig julgran....och den lutar lite som en riktig julgran ska :)
 
"Tonårspojken - den lutar.
pappan -den lutar inte!!! Det är du som är i puberteten!!" Citat ur "Mormor gråter "av Jonas Gardell. En stund senare välter granen över mormor!!!
 
Visst är Jul en underbar högtid!? Det lät som sarkasm, men det är det inte. Jag gillar jul. Kommer att bli en konstig i år....jag vet att jag sagt det. Jag har blivit lite fixerad liksom. Lördag den 14 december blir julafton också i år. Då har vi bestämt att fira här med tjejerna. Hoppas Anders får med sig mycket julskinka, julmust, julost, glögg skumtomtar.... tillbaka från Sverige när han landar på lördag .
Ikväll är det ayimat, hon har kokat majkolvar till oss, inte jätte-julkänsla på det men gott!!!
Kram
 
 
 
!
 
 
 
 
 
 
 

Förkyld.......

Första advent känns det inte riktigt som.....fast vi försöker. Vi har bakat lussebullar idag, tänder ljus men det hjälper inte! Det är för ljust ute,  de nyplanterade vårblommorna på gården är jättefina men ger inte så mycket julkänsla.
Dessutom är jag sååå förkyld, näsan rinner som en vårflod ;). Svårt att få till någon trevlig känsla alls när man känner sig så här. Näsan är mycket röd och blank, för jag smörjer den med ringblomssalva som jag fått av min "häxa" hemma i Skogen. Kanske beror det på att jag var ute o "slarvade" igår?
 
 
 
 
På Mercedes Benz Arena, en jättearena...ser ut som ett enormt UFO har landat mitt i Shanghai! Cardigans spelade där igår kväll.....i en mindre koncertlokal dock.
En riktigt fin konserthall, vi fick nog de allra bästa platserna! Sittplaster med bästa utsikt, de allra flesta fick stå. Vi satt och tog några gin o tonic var och lyssnade på några nostalgilåtar. En härlig kväll, men idag är jag sjuk.....
 
 
Man ska inte ha för roligt...:)
 
På ett sätt kanske det passar bra att vara lite sjuk idag, ska nog inte vara ute ändå, luften är mycket dålig idag. Very unhealthy står det på min mobilapp om luftkvaliten i stan.
 
 
Amerikanska konsulatet mäter luftkvaliten, några uppdateringar per dag. Det har varit riktigt kass en period nu. Sångerskan i Cardigans hade någon märklig huvudbonad  i går kväll....tydligen skulle den föreställa en gasmask....
 
Hoppas ni alla får en mysig första advent! nu ska vi äta en lussebulle o titta på adventskalendern som vi laddat ner.
Kram
 
 
 
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus