Ann-Sofie

Gangsterpromenad
Vi gick en guidad tur Anders och jag i lördags. En promenad i de franska kvarteren här i Shanghai. En guide vid namn Spencer (kommer inte ihåg hans förnamn) berättade om gamla tiders Shanghai. Närmare bestämt början av nittonhundratalet. Shanghais historia är inte lika gammal som till exempel Beijings.
 
Till en början styrde fransmännen här, tills Japanerna kom och "befriade" kineserna. På 20-30-talet härjade kinesiska gangsters här med opiumhandel som inkomstkälla. Innan revoutionen stoppade detta. Det sägs att närmare 80% av befolkningen regelbundet använde sig av opium. Så gangstrarna "täljde guld med smörkninv". Efter första världskriget kom många ryssar hit som flydde sin revolution, de var stora starka krigare som ofta blev "vakter" till de små rika kriminella kineserna. Detta blev ett bra samarbete, dessa  grupper hade på så sätt staden i sin hand!
 
 
 
Numera är detta ett hotell. men det var här som en av de stora gangstrarna höll till.
 
Det var en mycket intressant promenad i de kvarter vi bor. Vädret var fantastiskt, 25 grader och sol. Vi promenerade på gatorna där träd planterats för att ge skugga och trevnad, underbart mysigt!
Det är ganska hög ljudnivå på gatorna men kommer man in i gränderna bakom, där folk bor, så är det mycket tyst och stilla, fantastiskt! Många av husen i detta område är byggda med europeisk eller framförallt fransk design.
Åker man till andra delar av staden så är det mer Manhattan som verkar har gett inspiration. Det är många olika städer i staden, vilket ger charm tycker jag. Ändå är det Asien och Kina vi är och det märks självklart också.
 
 
En innergård, här är stilla och tyst. Man bor trångt här, ofta hela familjer i bara ett rum. Alla ytor måste tas tillvara, tvätt hänger ute, det ser så levande ut, jag gillar det! Visst ser det lite sydeuropeiskt ut?
 
 
En kunnig och trevlig guide som visade oss runt. Ska absolut gå fler av hans promenader!
 
 
Det som jag egentligen tog kort på är kupolen uppe mellan träden, på en ryskortodox kyrka som ligger mitt i de franska kvarteren. Under tiden efter ryska revolutionen bodde tydligen 30-40 000 ryssar här.
 
I denna park skulle egentligen ha byggts ett "Rockerfeller center" kopia på det i NY, men det var efter andra världskriget och Japanerna hade tagit över Shanghai....arkitekterna tänkte att vi ligger kanske lite lågt med det ett tag.......sen blev det en park i stället. Men planerna var långt framskridna och det finns tydligen helt färdiga ritningar på hur det skulle sett ut. Vår guide (som är arkitekt och amerikan) var mycket besviken över att detta aldrig blev av!
 
Nu ska jag gå ut och ta en promenad i det underbara vädret!!! Måste ge igen för alla facebooinlägg i sommras när ni där hemma "skröt" om vädret och hur gött mi hade det.....nu är det min tur :) Kram
 
 
 
ann-sofi Johansson

D låter underbart. Här e d 8 grader o disig höstmorgon. Ha d gött. Kram

Svar: Ha det gött själv!! O kämpa på med YROS
Ann-Sofie Corneliusson

Maggan Kagebo Dahlgren

Å så roligt! Jag gillar också historiska rundvandringar där man får vet hur det var förr!

Svar: Ja fler blir det nog! :)
Ann-Sofie Corneliusson

Catarina G

Va intressant, tänk så mycket det finns att lära.
Käckt kabelsnurr bland tvätten. Njut av vädret det skulle jag gjort! C

Svar: Ja, verkligen vädret är härligt, hoppas ni har det gott hemma också!
Ann-Sofie Corneliusson

Susanne

Hej, va mycket intressant du skriver och fotograderar!
Ska jämföra ditt sydeuropeiska foto med vår utsikt imorgon när det blivit ljust; E och jag har kört rätt igenom Frankrike idag 100 mil och kommit till Villa Amora! Kramar!

Svar: ja, gör det!! likheter finns, fast mycket är annorlunda också!
Ann-Sofie Corneliusson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress