På 25e våningen med en kopp kaffe

Här sitter jag på 25e våningen, på balkongen med en kopp kaffe, datorm och i pyamas....och skriver till er! Klockan är 10 på förmidagen och äntligen (måste jag ändå säga) har jag lite egentid. Termometern i sovrummet säger 23 grader, det fläktar lite lätt här uppe och utsikten har jag fortfarande inte blivit mätt på. Nu passar jag på att njuta, hur ofta har man det så här bra? Ljuden från gatorna här nedanför finns hela tiden men tar absolut inte över. Ett jämnt brus med tutande bilar, sirener ibland.....emellanåt kommer städgubben cyklande med sin bjällra ringande på cykeln.  En tennisbana ligger precis nedanför vårt hus, härifrån hörs bollar studsa fråck rack till underlag, studs, studs....
 
 
Just nu hör jag dem inte, men vi har en skola intill, när de har rast hör jag barnen leka på gården. Varje morgon startar skolan med ett gymnastikpass på skolgården. Barnen står uppradade och gör rörelser till musiken som spelas ut över skolgården. En lärare står i ett fönster och ropar ut vilka rörelser, och i militärisk anda "gymnastiserar" barnen. Från sovrumsfönstret kan jag se detta! En bra ide? Att ta med hem?
Idag är luften ganska bra, det luktar inte alls! Vinden är bra tror jag, blåser bort förorenngar, vart hamnar de då?
Någon annanstans.....
 
Anders är i Malaysia, han flög Malaysian airways....Han är framme nu i alla fall, men han ska tillbaka också! Det är läskigt det där. Idag läste jag för första gången att man inte utesluter möjligheten att flyplanet landat någonstans, de har ju inte hittat något över huvudtaget som kan bevisas vara från just detta flygplan. Undrar om vi någonsin får några svar? TV-serien Lost blir mer och mer trovärdig :).....Tänk om de kommer tillbaka  såväl besättning som passagerare om 10 år med superkrafter!?
 
Nej, nu är det dags för en dusch måste ur pyamasen, i eftermiddag är det svenska skolan igen....här kan jag inte sitta hela dagen. Den "gode" Schartau finns i mitt inre, man får inte ha det föör bra, åtminstone inte för länge :).
Vi hörs! Kram
 
 
 
 
 

Hallejulja! Jag kan se!!!

Hur många marknader finns det i Shanghai? Glasögonmarkanden fick besök av mig och Kerstin idag. Vi beställde samma båge!! Snygg. Inte visste jag att jag såg sååå dåligt?! De frågade när jag skaffade mina första riktiga glasögon, jag svarade att jag bara haft läsglasögon. Oj oj, de himlade med ögonen....tror att de tänkte  -Stackars människa hon är ju nästan blind. Här har jag gått runt i ett töcken i flera år, så sätter optikern på mig glas och JAG KAN SE!!! Inte visste jag att det gick att se så? Om en vecka ska jag hämta dem. Jag köpte också ett par nya läsglasögon, som passade till mig, tänk att man kan se så liten text?! Tänk om jag hör lika illa? Vet att hörseln inte är helt bra, så många barn har skrikit rakt in i mina öron....en helt ny värld öppnar sig. Men nej hörapparat får vänta!
 
Hur gammal är jag är jag? Jag har nog en liten ålderskris, fyller sååå mycket år i år. Vad ska jag göra då? Resa bort? Fest? Fest är kul!
 
 
En cappucino efter lunchen satt inte fel, särskilt inte då vi satt i en liten trädgård på en innergård, tyst o sol och lite gräs och nu kan jag se kaninen, ser ni?
Nu måste jag gå o snyta mig....
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vännerna har åkt....

Tomt blir det, lägenheten blir mycket större, rent av dubblet så stor :). Vi hade fyra gäster och vi bor vanligen fyra här, alltså dubbelt så många. Det är verkligen roligt att ha besök, att visa vännerna från Sverige hur vi har det här. Shanghai är numera en del av vårt liv, det känns bra att veta att några känner till den delen av oss när vi kommer hem. Det är lätt gjort att säga, -Så gör man i Kina, -Det såg vi i Kina, -I Shanghai kan man....Tänk om man blir tjatig? Tänk om de inte orkar höra på mitt eviga tjat?.....I Kina minsann!!! Kan hända att de som varit här vill lyssna?
Det är svårt det där att prata lagom. Jag vill vara en öppen människa som delar med mig av mig själv, utan att lämna ut mig alldeles. Att både kunna prata och att kunna lyssna är viktiga förmågor. Ibland säger man att tala är silver men lyssna är guld, jag tror att jag vill jämställa det lite mer. Det är inte kul att prata med någon som inte delar med sig tillbaka alls. Samtidigt som att inte få en syl i vädret kan vara frustrerande också. Dialog, ett ömsesidigt utbyte där alla kommer till tals och där alla känner sig lyssnade på kan vara en riktig kick!

Här på bloggen är det ju jag som kommer till tals mestadels, även om man får kommentera och några gör så....det uppskattas! Men å andra sidan tvingar jag ingen att lyssna (läsa), jag skriver bara till dig som vill :).
Det är kul att skriva, ibland glömmer jag bort mig och liksom bara häver ur mig det som kommer upp i huvudet, ibland planerar jag lite mer och tänker att det där måste jag ta upp och berätta för er om. Ibland skriver jag till dig och ibland skriver jag till dig,  men ganska ofta skriver jag nog till mitt framtida jag. Om några år när jag är hemma i Sverige igen kan jag sätta mig och läsa om min tid i Shanghai, undrar hur jag tänker om det då?
 
Just idag är en gråmulen dag och jag är lite förkyld. Jag har varit på min kurs i Feng Shui och lärt mig om hur man INTE ska ställa möblerna i vardagsrum och sovrum. Synd att vi inte får veta så mycket om hur man ska ställa dem!?
 
 
 
 
 Hon har många intressanta åsikter min lärare. Visste ni till exempel att alla bögar har svart hemma på tak eller väggar? Det visste inte jag? :). Ha inte för romantiskt i sovrummet!!! Då är risken stor att din man blir otrogen!! Många skåp ska man ha, då blir man rik! Samla gärna mynt i en vas i hallen, då blir du också rik! En vas att samla mynt ska jag skaffa, inte för att jag tror att jag blir rik, utan för att Anders lägger mynt överallt!!
 
 
 

Vänner på besök

Våra vänner har kommit! Efter en liten frukost stoppade vi dem i säng. De får sova en stund, sedan får vi dra ut dem på en promenad i närområdet. Kanske går vi till Jingan tempel? Det är en fin promenad dit och ett buddistiskt tempel är ju lite exotiskt. Det finns tre fina Buddor där, många lejon i guld... mm.
 
 
En Budda! Har man sett en har man sett alla? Vissa är kanske mer storslagna än andra, men lite mätt på Buddor blir man nog efter att ha bott här ett tag. Jag är inte helt klar ännu dock, tycker fortfarande det känns exotiskt. Det är ju lite intressant det ordet, exotiskt. Våra älgar hemma till exempel, tycker tyskarna är jätteexotiska, vi gillar inte när de förstör våra trädgårdar. Mycket är exotiskt här förstås, men efter ett tag blir man van, då är det inte exotiskt längre... så vad är egentligen exotiskt?
 
Det är skoj när vänner kommer på besök, de ser det där som vi inte ser längre (redan). Undra vad de kommer att tycka om Shanghai? Vad kommer de att se? Vad gillar de? Kommer de att tycka om maten? Vi ska bjuda dem på ayi-mat på tisdag. Det hade vi inte tänkt, men nu kan vi prata lite med ayi och jag sa att på tisdag kommer vänner på besök från Sverige, då ville hon laga mat till oss. Hon gör ju det på tisdagar till oss, men nu blir vi åtta till middag! Hoppas de gillar det!
 
Precis som när våra vänner (grannarna) var här så är det återigen dimmigt, inte så dålig luft, men dimmigt! Hoppas dimman lättar. De ska bli fint väder i morgon, hoppas det stämmer. Av någon anledning känner jag ett stort ansvar för att Shanghai ska visa sig från sin bästa sida....jag kan ju inte styra så mycket över detta tyvärr.
Kanske hinner jag inte blogga så mycket denna veckan, återkommer när jag får tid över! Vet inte om ni saknar mig? Men på något sätt saknar jag er, när jag inte hinner skriva....ni har blivit någon som jag faktiskt på något sätt för en dialog med om mina dagar här i Kina, men även andra tankar som dyker upp i huvudet Intressant!?
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Min kinesfröken

Sitter och väntar på att min kinesfröken ska komma och träna kinesiska med mig....rätt ofta glömmer hon bort vilken dag det är eller vilken tid vi bestämt. Så jag vet inte om hon kommer. En gång ringde hon och sa: -Sorry, I can´t come, yesterday I was drunk. Hon är mycket ärlig :) Undrar vad man skulle säga på jobbet hemma om jag ringde in och sa, jag kan inte komma i dag för igår var jag full! :)? Hon är jättegullig, faktiskt. Jag gillar Gloria (hennes engelska namn) hon är den enda kines jag lär känna lite grand. Hon berättar många intressanta saker för oss, ofta har hon med sig något kinesgodis att smaka på. Det händer att det är gott, men ofta är det mycket konstigt. Kakor med röda bönor-röra i, eller sist hade hon med sig några salta kex med något grönt på, smakade som alger eller fisk. Jag har ju visat bilder på insekter, skorpinjoner för er, de flesta äter nog inte detta. Men de äter många märkliga saker, för mig märkliga i alla fall....  Det finns restauranger här i Shanghai som serverar orm, de har ormarna levande i akvarium, kommer och visar upp ormen vid bordet, levande innan de tillagar den. En shot med ormgift och alkohol av något slag får man till att börja med. Jag känner svenskar som varit på sådana restauranger....tror inte jag ska gå.
 
 
 
Här sitter vi jag och Gloria, hon kommer två gånger i veckan och övar med mig. Det är kul, men det roligaste är nog att prata annat än kinesiska. Hon frågar oss mycket om vad vi tycker och tänker om Kina så då kan vi ställa frågor också. Hon gillar att tjejerna är med ibland, gillar att prata med dem, testa dem på deras kinesiska. Ibland hjälper hon oss att skriva brev till vår ayi. Det är kul att lite lära känna någon som faktiskt är härifrån och lever här. Annars umgås jag ju mest med andra svenskar. Hon kom! Vi tränade på att beställa biljetter, boka tid, månader, dagar och klockan idag. Nu, läggdags!
Zaijian! (hej då, eller vi ses!)
 
 
 
 

Hur lär man sig detta?

Jag vill inte vara det, ändå är jag det....en person som dömer. Gick en bokcirkel eller var det en kurs i filosofi? Vi skulle läsa en bok av en Indisk filosof och göra övningar som fanns med i boken. En av dem gick ut på att man under en vecka skulle träna sig att inte döma, inte något eller någon. Bara uppleva världen runt om kring, konstatera vad man såg/ upplevde, men inte försöka förstå eller sätta in i något fack, inte döma. Inte tro sig veta något man inte ser. Vara, uppleva och känna bara i sig själv. Det var jättesvårt! jag kom på hur ofta jag liksom konstaterar jaha, där sitter en alkoholist , eller den bilen var dyr, de har mycket pengar. Det kanske inte alls är så? Gubben på bänken där A-lagarna brukar sitta, sitter kanske där för första gången, han är trött har jobbat hårt med något därför ser han lite sliten o smutsig ut? Den dyra bilen kanske bara är lånad? Man kan komma på hur många scenarier som helst....
 
Det finns inte heller mycket som är värre än att bli dömd!? Dömd att vara någon man absolut inte är! Jag har många gånger känt mig dömd av personal på sjukhus till exempel.....Hon är en hysterisk mamma till sin handikappade son. Då har jag lust att ställa mig o skrika: Jag är inte hysterisk!!! Bara alldeles lagom upprörd för det som nyss hänt....Det skulle väl inte få den önskade effekten kanske?
 
Jag vill så gärna vara en fördomsfri, öppen människa som låter andra vara precis som de är och utan att jag lägger några värderingar på det. Men jag är inte det!! Jag kan bli irriterad bara av att se en människa på gatan....-Jaha, det var en sån typ....dom hatar jag! Såg en kvinna häromdagen, hon hade håret mycket rufsigt uppsatt i scarf, väldigt målad, västerlänsk....Min första tanke var -Gud, vad fräck hon tycker att hon är då! Jag blev jätteupprörd bara av att se henne, stackarn hon kanske är jättetrevlig? (fast det tror jag inte).
 
Hur blir det så här? Hur ska jag göra för att bli en bättre människa? Om jag ska säga något förlåtande om mig själv, så tror jag, hoppas jag? Att jag åtminstone kan ge människor fler chanser, jag kan ändra min första uppfattning.
 
 
 
Vad är det för fel på henne, då? Ska hon ta en selfie nu?!!!
Kram
 
 
 

Blommor på balkongen

Tiden går och mer och mer blir lägenheten här i Shanghai hemma. Idag åkte vi till blomstermarknaden för att köpa lite växter till balkongen. Man vill ju inte lägga massa pengar på att dekorera en tillfällig bostad, det är ju så jag ser den som.....men på något sätt så känns den inte så tillfällig längre. Dessutom måste vi ju trivas medan vi är här?
 
Snart är det så varmt att man kan sitta på balkongen på kvällen, då är det mycket trevligare med lite växter också. Vår utsikt är häftig på dagen, men faktiskt än mer spektakulär på kvällen.....när staden är upplyst. I sommras var det för varmt att sitta där, när hösten kom hade vi inte förstått att vi borde köpt lite utemöbler.....nu snart ska vi utnyttja balkongen en fin kväll att sitta och titta på alla upplysta hus med ett glas kallt, vitt i handen. Då ska det vara växter och ljuslyktor, det blir så fräckt!! :)
 
 
Lite suddig bild...men det som lyser blått är Shanghai Financial Center, eller kapsylöppnaren som vi kallar den. Utsikten är maffig på kvällen, från vår balkong. Jag har naturabstinens nu, men det går väl över när vi kommit hem? Nu får jag passa på att njuta av staden.....tror ni att jag kommer att få stadsabstinens när vi flyttat hem igen?
 
 
Denna bilden är visserligen tagen från insidan i sommras när det åskade alldeles väldigt, men vi ser åt samma håll från balkongen också.... jag har inte lika bra kamera som David, kan inte heller fota som han så jag visar er denna.
Tänk nu att kvällen är varm, 25 grader sådär, ett glas vin i handen, visst kan man få till lite djupa samtal i denna miljön?
Kram på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Botanisk trädgård!

Idag var vi och hela Shanghais befolkning i Botaniska trädgården.  Naturupplevelse är väl inte riktigt den definition jag skulle sätta på denna dag....mer kulturupplevelse då kanske? Vi hade fika och och en filt med, det hade alla de andra 23 miljonerna också!! De hade dessutom med sig tält! Det visste inte vi att man bör ha. Är det för att skydda sig mot solen? Eller är det för att tälta är kul? Tror inte man får sova över i parken? Det fanns en del fina planteringar måste jag ändå säga fast de var svårt att se, stod liksom oftast någon kines ivägen :)
 
 
Vårfint är det, eller hur? Vi fick en liten promenad i alla fall, och uteluft om inte frisk luft.
 
 
En dag i parken, då tar man med tältet!?
 
Efter vår promenad i Botaniska trädgården tog vi vägen om IKEA för att köpa servietter, kaffe, värmeljus och köttbullar.....då visar det sig att alla 23 miljoner Shanghaineser också tänkt att efter  en promenad i parken så är IKEA det man ska göra!!!!
 
Kvällen avslutas så på "Sunken" vår lokala pub. Hit kommer "hela" Svenska klubben....vilken kväll! Bandet spelar och svenskarna dansar till kinesernas fötjusning. Några drinkar och öl senare kryper vi upp i vår lägenhet...får se om vi somnar... Natti natti!
 
 
 
 
 
 

Fukost på balkongen!

Efter gårdagens upplevelser känner jag mig lite mörbultad, lite som träningsvärk faktiskt? Annars är det gött....kolla bilden!? Tar ingen selfie :) är inte riktigt mogen för detta ännu särskilt inte före frukost..... kaffet smakade gott kan jag meddela och mackorna från Sunflower (bageriet) är mycket goda, men solen är det väl det som gör pricken över i-et idag. Måste skaffa lite blommor till balkongen, ser jag.
 
 
Ni har nog sett en liknande bild förut? Det är ju så, att varje dag kan jag inte komma med nya äventyrliga berättelser.... det är vardag i Shanghai också :). Men en bekväm sådan måste jag erkänna, inte så bråttom inte så tidiga mornar.
 
Jag har lite naturabstinens, visserligen finns det många parker och mycket fina planteringar runt i staden, men den riktiga naturen är lååångt borta. Tycker att jag bor i ett storstadsområde hemma, men jag har ju bara fem minuters gångväg till riktig natur! Har alltid tagit den för given. Även i USA hade vi gångavstånd till vild natur. Om vädret står sig i morgon tänkte vi åka till en botanisk park och få lite extra växtlighet, bland förmodligen tusentals kineser! Åka och "maja" ska vi ! Ta med fika och en filt, hoppas det finns någonstans att sitta? Vet ni vad "maja" är? Det gör man egentligen i maj, men här är som en fin svensk majdag nu. Anders är ledig tre dagar, det är kinesernas Alla helgons dag nu....tror jag? Ska ta reda på lite mer om detta och berätta. Nu ska jag ut i solen, möta tjejerna vid skolan och ta en lunch ute med dem!
Kram på er!
 
 
 
 
 

Massage

Något de kan här är alternativ medicin, akupunktur och massage. Har tänkt länge att jag måste pröva detta och idag kom jag iväg! Två massörer eller vad de kallar sig? Som heter Rebecka och Paul, de är gifta och har ett massageinstitut (?) tillsammans. Många svenskar har varit där...ryktet går att de är fantastiskt duktiga. Många har blivit hjälpta med allt från eksem till hälsporre och sömnproblem. Mitt problem är höften, de märkte snabbt var mitt onda satt. Det beror på dålg blodcikulation i benen, o jag ska jobba med att hålla värmen och slå mig på utsidan benen tio minuter gånger tre varje dag så kan jag slippa artros i höften när jag blir äldre.....sa inget om att min mamma har dessa problem?!
 
 
Här låg jag och blev bankad på, och han nöp mig!!! Ibland gjorde det riktigt ont, ibland kittlade det, så jag skrattade högt!
 
Deras sätt att beskriva dålig blodcikulation var målande. Rebecka sa att det är som en väg där bilarna ska åka, det är bara det att det är igenkorkat, sten ligger ivägen så inga bilar , det vill säga blodet , kan ta sig fram. En väninna som var med blev mycket överraskad av sin diagnos.....en annan kinesisk läkare hade sagt samma sak för ett antal år sedan, hon tyckte då att det bara var löjligt, han kan inget veta efter att ha sett mig i 15 sekunder sa hon. Nu säger Rebecka samma sak och att detta är orsaken till hennes sömnproblem som hon gick dit för :) Spännande!
 
Jag ska hålla höften varm och dricka ingefära, för tydligen är jag kall hela jag......en kylig människa helt enkelt :)
 
Dagen har varit underbar dag, luften helt ok och över tjugo grader, lunchen intogs därför utomhus. Sedan blev det en skön promenad från massagen, genom kineskvarter och fina parker där träd och blommor blommar för fullt nu.
 
 
Visst är det fint? Många färger!
Kram på er!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kristina från Duvemåla

Denna musikal är nog vår familjs signum, den har följt oss genom alla år. När vi flyttade till USA identifierade vi oss helt med Kristina Karl-Oskar och barnen..... i alla fall jag och tjejerna. Måste erkänna att Anders inte känner sig helt som Karl-Oskar, han har nog snarare blivit medtvingad i denna fixering :) Vi älskar musiken och texterna är klockrena!!
 
Kristina och barnen plockar upp sina saker från Sverige ur kistan som de släpat hela vägen och tar fram först när de har byggt ett " hem" i det nya landet. "Kamfer och lavendel" heter det stycket. När våra skeppade saker kom spelade vi denna....både denna gången i Kina såväl som den gången i USA. Samma känsla uppstår!
"Min Astrakan" handlar om hur Kristina funderar över barnet hon har i magen och att det barnet aldrig kommer att sakna eller längta till landet långt bort och länge sen.... "Våra barn ska aldrig känna längtans vånda och ve...."
 
Inte för att det går att jämföra på långa vägar, men jag inbillar mig att jag lite kan förstå vidden av vad de gjorde dessa människor som emigrerade till Amerika på den tiden. De kom aldrig hem igen! Det var starka människor som tog detta steg, de formade sitt liv, de valde! Det är så lätt att bara låta livet löpa på och liksom inte ta några beslut, inte själv styra sitt liv. Att ta ett sådant beslut är oerhört tufft! De visste inte vad de gav sig in på, men de vågade! Inte på långa vägar har vi gjort något så modigt, men vi har flyttat och ställt vårt vanliga liv upp och ner för ett tag. Ibland kan jag tänka, hur formar detta oss/ mig? Vilka har vi blivit tack vare detta? Eller kanske vilka hade vi varit om vi inte gjort dessa "utflykter"?
 
Caroline är klok ibland :) Hon har uttryckt det så här " Man är både offer och aktör i sitt liv". Vissa saker styr vi inte över, det gäller bara att försöka hantera dem så gott det går. Barnet som dog för Kristina och Karl-Oskar kunde de inte rädda. Men de gjorde allt de kunde för att de andra barnen skulle få ett bättre liv.
 
Vad vill jag med detta inlägget?! Jag sitter just nu och lyssnar på denna musik och jag går igång helt enkelt :) Plus att nu kommer musikalen till Göteborg!!! Snart släpper de biljetter och vi ska vara först ut. Caroline och Frida har väntat i många år på att få se den och jag vill se den igen....ett litet problem bara vi vill ju att Helen Sjöholm sjunger, hon som sjunger nu bryter på finska!! Björn och Benny, Hur tänkte ni nu?!!
 
Vad ska vi ta för en bild till detta inlägg?
 
 
Här sitter jag o bloggar... och Du, jag hoppas att du finns!!! :)
Kram
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus