Till er alla: En riktigt GOD JUL!

Dan före dan före dopparedan. Det är sååå mörkt, blir ju inte ens ljust på dagen. Jag hittar inte mina kläder i resväskan, det är för mörkt! jag kan inte måla mig, det är för mörkt! Det är svårt att komma över jetleggen när det mörknar redan kl halv fyra, jag är trött ändå vid den tiden. Min kropp tror att klockan är halv elva och den säger till mig mycket strängt, -Ann-Sofie, det är sent du ska sova nu. Man borde gå ut och ta en promenad för att hålla sig vaken, vill man det? Nej!! Det regnar, är mörkt och mycket kallt, istället ligger vi framför tvn och somnar....vaknar sedan 3.30 AM. Vad ska man göra då!?
 
 
Planet från Pudong till Castrup var inställt i fredags när vi skulle åka! Något var fel, planet hade inte lämnat Castrup kvällen innan. Tur att jag har en förutseende man, hade gick in på morgonen på nätet och kollade läget på flygfronten. Inget SAS-plan stod på plattan som det skulle, planet som skulle ta oss hem till familjen och julfirande!! Som diamant-kund, har han ett telefonnummer (som man annars inte har) han ringer och bokar om oss till KLM och mellanlandning i Amsterdam istället. Sedan väcker han mig. Vilken tur! Han säger: planet är inställt....
VA?!!!! Hysterin kommer direkt....jag får inte fira jul med mina barn!!!! Anders säger, men jag har bokat om oss till KLM, vi landar en halvtimma senare i Landvetter än vi skulle gjort, Puh! Jag slapp flippa ur.... Och nu är vi här!
 
 
I torsdags kväll, kvällen innan vi reste hem för julen, tog vi en snabb sväng efter middagen ner till The Bund, nya byggnaden lyser äntligen! Vi har väntat! Skylinen är nu ännu fräckare!
 
 
 
Nu ska jag fortsätta umgås med familjen, äta massor med mat, andas ren luft. Njuta av att vara hemma och ha "de mina" nära. Jag ska köpa ljus att tända i vår mörka lägenhet....nästa jul är jag hemma i mitt hus igen! Men innan dess har jag flera äventyr kvar att uppleva i Kina. och Asien. Några få månader kvar i Österland....innan vi flyttar hem igen.
Ett år till har alldeles strax gått,  Schvisch, vad var det? Tiden som gick....
Så.... Från mig till DIG En riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!!
 
 
 
 
 
 
 

Vem bor i huset?

Det är mörkt och kallt men om man går in och tänder ljus kan man få riktigt mycket julkänsla. Igår var vi på julmingel hos vänner, där fanns Janson (den man äter...) skinka, knäck, glögg, ja det som ska finnas på jul...julstämningen når höga poäng, trots att vi befinner oss långt hemifrån! Härligt! Tack för att vi fick komma!
 
Köttfärssås med jordgubbsyogurt är riktigt gott! Visste ni det?
Var i kinesaffären idag, skulle bara fylla på lite grand, och gick ändå förbi. Handlar inte så ofta här, för vi har en något mer västerlänsk affär bara lite längre bort. Aningen grädde i köttfärssåsen gör den snäppet godare, eller hur? Hittade inte den vanliga men såg en flaska med något som såg ut som grädde, och med en liten jordgubbe på (Den är det ju på vispgrädden hemma också!!). Hur dum får man bli? Öppnade flaskan, det ser vitt och bra ut....häller försiktigt ner i köttfärssåsen, det luktar jordgubbe förstås... smaka. Gott!! Gräddig yogurt med jordgubbsmak. En fördel hemma är att du kan läsa på förpackningarna vad som är i, här får man ibland gissa.
 
 
 I vår trädård står ett litet hus, renarna väntar utanför, julklapparna ligger redo att lastas i vagnen....vem bor här!? Snögubben förstås....vad trodde ni?
 
 
 
Juldekoration i Xintiandi....inte jag utan lådorna bakom :). Riktigt läcker !! tycker jag (dekorationerna alltså).
 
Måste börja tänka på vad jag ska packa med hem. Lite julklappar blir det. Vilken tur att Anders är diamant-kund på SAS och jag guld!! Vi får ta med två extra resväskor var. Det går i en del julklappar hoppas jag.  Bra att kunna ta med lite smått o gott tillbaka också. Ost, kaffe, lakrrits, näsdroppar, shampoo, balsam, buljongtärningar mm. Hur kallt är det? Bäst att ta med för riktig vinter.
Kanske hinner jag ett blogginlägg till? Innnan hemresan på fredag!! Yippi!!!!
 
 
 

Shopping och en liten tant

Igår blev det en sväng till Ikea, för att köpa glögg och peparkakor. Måste fira Lucia på lördag ju. Blomstermarkanden har fått ett besök också. Eftersom jag inte har med några juldekorationer hemifrån så kanske lite fina blomsterarrangemang kan "jula" till det? Har provat julmusten de säljer på Ikea....går inte att dricka! Och smakar inte julmust överhuvudtaget. Pepparkakorna smakar som köpta pepparkakor brukar. men jag som är en sån där duktig människa:) gillar bäst hembakta. Mammas faster Elsas recept, inga pepparkakor i världen slår dem!!! Ska baka lussebullar i morgon tänkte jag, hittar ingen saffran, får räcka med kardemumma  o russin i....men bara två russin varje bulle, så man enkelt kan ta bort dem. Jag gillar inte russin, men bullarna blir tråkiga att titta på utan.
 
Idag är det skolavslutning med Luciatåg på svenska skolan, sen har jag julllov!!! Länge! :).
 
 
 
Granar finns att köpa på blomstermarkanden, och tips på hur man kan klä dem. Många blinkar frenetiskt!
 
 Har jag berättat om denna lilla tant? (Nedan)
 
 
 Var på antikmarknaden för ett par veckor sedan, skulle hitta ett par julklappar...som bara finns där. Går förbi ett av stånden där tanten står. Där finns en! (kan inte säga vad då de som ska få julklapparna kanske läser?). Jag pekar på den o frågar, -lian ge? -två srycken?. Tanten börjar prata massor, jag förstår att hon nog kan fixa en till om vi väntar. Med kroppsspråk försöker jag säga att vi går en sväng och kommer tillbaka. Hon vill inte släppa oss, håller fast mig. Men vi går och hon ropar efter oss....En stund senare kommer vi tillbaka för att se om hon fått in en till. Hon börjar prata massor igen och högt! Det finns fortfarande bara en, jag köper den och vi går. När vi kommit ut från marknaden på stora vägen och gått i alla fall 500 m, då hör vi någon bakom oss som ropar! Tanten kommer springande, med den andra, hon springer och är helt anfådd, ropar och pratar och skrattar. Självklart köper jag även denna! Hon är jätteglad, har fått sålt två, till ett kanonpris....för henne förmodligen. Nu har jag fått en vän på antikmarknaden också!!! :).
Fråga: vad var det jag köpte?
 
Idag kommer Lars o Susanne tillbaka från ett stormigt Filipinerna...hoppas de inte är helt urblåsta!? :)
 
 
 Susanne o jag i Tianzefang. Välkomna tillbaka!!
 
 

Julstämning...

 
Nu har kylan kommit till Shanghai.  Förra veckan fyllde Anders år, på hans födelsedag satt vi ute och åt lunch i de mysiga kvarteren Tianzefang.  Igår smällde det till och blev gräsligt kallt, kylan känns extra kall här, beror det på luftfuktighet, eller vad? Ett nollgradigt rått Göteborg är kallt, men jag undrar om inte Shanghai slår till och med Göteborg? Man fryser liksom in i märgen, ni vet?  Shanghai ligger på samma breddgrad som Kairo och Los Angeles, kan någon förklara för mig varför det då är så här kallt!? Borde vara varmt året om tycker jag! Just nu är det 6 grader ute....
 
Juldekorationerna är spännande, många är de och fina kan de vara men märkliga....
Julfartyg, vad sägs?
 
 
 Det blir fint med alla lampor, som lyser upp. Även om vi befinner oss långt söderut så blir det mörkt tidigt på kvällen. Klockan fem är det mörkt. Det beror mycket på att landet bara har en tidzon, fast det nog borde vara tre, och vi som då är längst österut, här går solen upp väldigt tidigt men också ner väldigt tidigt.
 
 Är det en julgran?! I en bubbla!?  Gul och blå...Jag vet inte..... Dekorativt?  Kanske :)
 
 
Ska det möjligen föreställa en ren med två tomtar på?  Roligt och intressant är det att se dessa ovanliga (för mig) juldekorationer runt om i staden.
 
 
Men så, en alldeles vanlig, vacker julgran! Ingen liten heller :)

 
Sällan eller alldrig ser man något som är förstört, det får stå och vara fint. Hur hade det gått hemma i Sverige? Grafitti existerar knappt, finns visst en vägg någonstans där man kan spraymåla, men jag har aldrig sett minsta kladd ens i tunnelbanan!
 
Idag har jag min sista lektion i svenska för terminen, nästa onsdag är det avslutning med Luciatåg och pepparkakor. Så idag ska vi träna, på sånger och på att gå i tåget.
 
Vill ni ha en liten adventsdikt?
 
När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas
att fira få advent
 
När andra ljuset brinner
då är Lucia här
hon bjuder oss på kaffe
och bud om julen bär
 
När tredje ljuset brinner
vi juleklappar syr
och alla bakar kakor
och har ett väldigt styr
 
När fjärde ljuset brinner
vi hämtar julegran
och alla människor  räknar:
dan före dan före dopparedan
 
Nu fick ni allt lite julkänsla i kroppen, va?
 
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus