Idag regnar det igen!!!

Våra grannar har haft otur med vädret, men de hade tur igår i alla fall. De fick se Pearl Tower och "Bunden" med skylinen....och då sken solen igenom till och med en liten stund. Känns som det är mitt ansvar på något sätt hur vädret är. Här har de kommit hela vägen från Göteborg för att se Shanghai och delar av Kina, så syns det inte!! Allt är inbäddat i dimma i Shanghai och smog i Peking.
 
Jag har hört om dem som gått på Kinesiska muren men inte sett den....för smoggen. Vi såg i alla fall muren, men kanske inte den, som de säger, vackra utsikten.
 
 
 
 
 
En bild till på muren tål ni väl? En fördel med vinter och lågsäsong är att man kan få bilder utan svarta huvuden på. Lite fräckt tycker jag....det ser ut som muren ligger helt öde. Man känner liksom historiens vingslag snäppet bättre. Så här så det säkert ut för 2000 år sedan också, eller vad tror ni? Jaja antennen där på höger sida fanns väl inte där då.
 
Fattar ni att jag frös?! MIn mamma skulle säga, du har väl kylt ner dig förstås, det var därför du blev sjuk. Om man kyler ner sig och dessutom tröttar ut sig så kommer förkylning eller influensa som ett brev på posten. Det kom som ett sms, jävligt mycket snabbare än postgången. Nu idag känner jag mig i alla fall bättre....men har legat några dar med feber o ont i halsen. Nu är det bara lite snuva och hosta kvar. Det är lite intressant (eller också gäller det bara mig?) att när jag har hög feber så tror jag varje gång att denna gången är det nog något riktigt allvarligt, nu kommer jag att dö, det känns så!
 
Idag är en regnig och grådaskig dag, vi hade planerat att promenera tiil Jingan Tempel titta på det och sedan vidare....vad gör vi nu? På söndag åker våra vänner hem, så sedan börjar vardagen här igen. Fast bara några få dagar, på onsdag åker jag till Sverige för att se till sonen. Ska bli gott att se honom och umgås några dagar, lite möten mm. Önskar bara att jag kunde biima mig till Sverige lite snabbt, ser inte fram emot flygresan....

Jag kommer att missa lite här när jag är borta också.... nu har det blivit så. Mitt liv är här nu. På måndag till exempel börjar min nya kurs i Feng Shui som jag sett fram emot. Kommer att missa två tillfällen, Svenska skolan sviker jag också, känns jobbigt.
 
Blev lite deppigt inlägg idag, beror nog på vädret?!
 
Kram
 
 
 
 

Nu var det ett tag sedan.....

Peking eller Beijing? Muren, Förbjudna staden, Sommarpalatset, Himmelska fridens torg, Xian med Terracotta-armen, ringmuren och muslimska kvarteren..... Mycket har vi hunnit på fyra dagar. Sedan blev jag sjuk...
 
Det är verkligen häftigt att se dessa gammla världberömda sevärdheter. Är jag här? Går jag på Kinesiska muren? Det är nästan svårt att fatta när man är där. Tur att man har lite bildbevis....
 
 
Här dansar jag o Anders. Det var rätt kallt och luften var gräslig att andas med vi såg muren, jag har hört att några varit på muren men knappt sett den, så disigt/ smoggigt kan det vara, så lite tur hade vi.
Häftigt var det!
 
 
Hela gänget i Sommarpalatset som den siste Kejsaren lät göra i födelsedagspresent till sin mamma....Han var tre år, smart unge! :).
 
Efter att ha varit i Peking och Xian och några få platser till i Kina känner jag att jag är glad att vi bor just i Shanghai. Shanghai är mycket mer västerlänskt och modernt,  än det jag har sett dessa dagar. Känns renare och trevligare.
 
Vi hade på gränsen till en skräckupplevelse när vi kom till Peking. Jag hade bokad rum på ett hotell rekomenderat av Shanghai taitais, kände mig trygg med detta. Vi hade adressen på papper både på engelska och på kinesiska att visa för taxichauffören. Vi visste att det var cirka två kilometer till hotellet från tågstationen. Vi åkte i över 40 minuter, grundlurade!! Taxichauffören släpper av oss på ett ställe som ser nästan ut som Pekings kåkstad....Vad är det här? Vad har jag bokat? Vi måste gå in i gränden några hundra meter, dragandes med resväskor, chauffören ville inte köra in, det var så trångt. Har jag lurat mina vänner? Fixar vi detta? Faan!
 
Det visar sig att vi är i de gammla fina kvarteren huset, som är omgjort till hotell har anor från Kejserliga familjen. Huset är ärvt och får inte säljas. Att huset är kungligt det kan man se på lejonen vid entren, vem som helst får inte ha lejon utanför sitt hus. Hotellet är Fantastiskt mysigt, snyggt kinesiskt. Ett litet hotell med bara 14 rum och är det lågsäsong så vi var helt ensamma!!
 
 
 
Entren till hotellet, ser ni lejonen? de är små...men de finns där.
En annan rolig detalj som ni kan se är, när man öppnar dörren så måste man lyfta högt på fötterna för att komma in, tröskeln är mycket hög. Det är för att hålla djävulen borta. Den kinesiska djävulen är mycket kort.
 
 
Någon som vill smaka? Orm? tusenfoting? fladdermus? eller varför inte skorpion? Jag såg en som köpte en skorpion, han ville ha lite salt på. Han såg hur jag tittade, blinkade till mig och log, han fattade att jag tyckte det såg läskigt ut. De går runt o håller i pinnen och smaskar......Jag tror att de mest är en turistgrej, men visst äter en del. Gräshoppor och skalbaggar som liknade kackerlackor fanns också för den som känner för det.

Vi råkade på denna gata med delikatesser på vår väg till Himmelska fridens torg. Vi irrade runt lite innan vi hittade, Anders sa att kartan stämmer inte....och smog var det, så inget syntes på långt håll.
 
 
Till slut hittade vi....där hänger han, Mao!
Bakom denna byggnad ligger Förbjudna staden, där Kejsaren levde....stort som en stad var det. Vi hade en guide bokad för dagen och det gjorde rundturen här inne mycket mer spännande.
 
Efter två dagar i Peking tar vi så flyget till Xian. Det var här Kina blev Kina, den förste Kejsaren av det stora landet ligger begravd här. Han hette: QinShihuang senare ändrade han namnet till YingZheng. Han erövrade sex kungariken och kallade sig sedan den förste Kejsaren av Kina. Tiden är cirka två hundra år före Kristi födelse.
Denne kejsare var besatt av döden, eller livet efter som han trodde bara fortsatte. Hela sitt liv letade han efter ett livselexir, för evigt liv. Därför lät han bygga en gravplats som skulle vaktas av en hel arme....alla tusentals terracottagubbar. Alla hans enucker och konkubiner skulle dödas när (och om) han dog för att följa honom i graven. Man har förutom terracottagubbarna hittat massor av kroppar.....eller skelett förmodligen.
 
 
Man har grävt upp cirka 6000 gubbar än så länge, man vet inte hur många som finns kvar att gräva upp. Just nu har regeringen bestämt att inget mer får grävas upp innan man har tekniken att bevara det bättre. Alla gubbar har individuella utseenden och de hade vackra färger men efter en kort tid i luften med syre och kanske föroreningar så försvann färgen. Därför vill man vänta med att gräva ur tills man vet hur det bäst kan bevaras.
 
Det var en oerhört fashinerande dag och guiden vi hade var väldigt duktig på att berätta.
 
Vi hade två ungdommar med oss på resan som fyllde år! Nicklas 20 år o Frida 21. Hotellet i Xian bjöd dem på tårta!
 
 
Så söta!
Jag har massor mer att berätta, men det får bli detta idag. Det har tagit såååå lång tid att ladda ner( eller upp?) bilderna, så nu orkar jag inte mer.
Kram på er!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grannarna är här!!

Nu har de landat, fått en fika och har gått och lagt sig. Någon sömn hade det visst inte blivit på planet. Synd att vädret är helt kasst....dugg, dimma och dålig luft. Hoppas det vänder snart så Shanghai får visa sig från sin charmiga sida. Sämre kan det knappast bli i alla fall.
 
Ett gäng svenska tidningar hade de med sig, sååå kul. Vill inte läsa för snabbt, måste spara. Hus och Hem, Tara, Allt om mat...och en Båtnytt till Anders som jag ska tjuvkika i också. (och snus till Anders, han hade lite panik på gång :))
 
När vi sitter runt bordet och pratar så känns det precis som vanligt, som vi är hemma....
Frida kom med samma plan så nu har vi henne tillbaka igen, gött.
 
Nu blir det stressiga dagar. I morgon åker vi till fabric- market, där ska det sys upp kläder, sedan vidare till fake-market, här finns massor att köpa och billigt är det. Lite bra på att pruta måste man vara, men vi har ju lite kontakter nu och då är det lättare. Får se hur vädret är på onsdag om vi kollar in The Bund och skraporna på andra sidan floden? Om sikten är som nu är det ingen ide´.... På torsdag åker vi snabbtåget till Peking, lördag flyger vi till Xian och kollar in Terracottaarmen. Äntligen, nu har vi bott här över ett halvår och jag har ännu inte sett Muren, hoppas hoppas sikten är ok. Skulle vara tråkigt att vara på Muren men inte se den.
 
Dagen boktips:  "Svinhugg" av Marianne Cedervall Även "Svartvinter av samma författare. Hög mysfatktor!
 
 
Någon bild måste med , det blev en Perlagon idag, får symbolisera våren, som jag önskar att vi kände mer av här idag.
Kram
 
 
 

Kalla tog dem!!

Vi har inte kunnat följa OS egentligen här i Shanghai...vissa kan, som har viaplay eller liknande, men vi har inget sånt. Vi följer nyheter hyfsat via nätet. Tv-program kan vi ladda ner dagen efter och det gör ju inget att vi ser på Sveriges mästerkock på torsdagar fast det går på onsdagar hemma, likaså Mia på Grötö....som jag by the way älskar!
 
Igår hade vi middagsgäster som har ett konto på VIA-play, de kunde gå in med sitt användarnamn på vår dator...och vi fick se Charlotte Kalla ta bragdguldet!!!! Det var stafett, men visst var det hon som tog guldet? Jättekul att vi fick se just detta! Det blev högljutt i lägenheten när Kalla började knappa in på motståndarna, vi hoppas vi får bo kvar ;). En trevlig kväll blev det, två svenska par på middag och vi ser på OS, känns konstigt att vi befinner oss i Kina! Tack för igår!!
 
Idag är en regning lite grå dag och jag ska passa på att lata mig, ligga och läsa blir huvudsyssla idag. Kanske kan Caroline släpa ner mig till gymmet eller poolen? En simtur kanske jag orkar?
 
Klockan är halv två och Anders snarkar i soffan....han tog väl ut sig igår, stackarn. På eftermiddagen hade svenska klubben ordnat pingismatch för männen (läs gubbarna) i klubben. Anders var med, sen några öl på kvällen så är han lite trött idag :)
 
I morrn kommer Frida "hem" igen! Hon har varit i Sverige en vecka och hälsat på sina vänner, glad är hon! Hon har saknat dem, det vet jag. Andreas, mormor och farfar fick sig ett besök också, tror att de blev glada med. Jag vet att Andreas kramade henne massor, han var jätteglad att se sin lillasyster igen. Jag såg det, för de skypade när hon var där. Han kramade henne hela tiden. Det var så skönt för mig att se att han kommer ihåg så bra. Jag längtar till sommaren då vi förhoppningsvis kan få tillfälle att vara tillsammans hela familjen igen någon dag...
 
 
 
 
Mina tre ungar.....svåra att fånga på bild samtidigt :)
Kram
 
 
 

Brittiska skolan i Shanghai, BISS

Har jag berättat om skolan jag arbetar på här i Shangahai? Brittisk skola är det, alla barn har skoluniform. Pojkarna turkos pike´tröja svart kofta och byxor, flickorna samma pike´ men kjol och strumbyxor, svarta skor måste de ha. Snyggt, ja, könsneutralt? nej!
 
Det är en stor skola från de riktigt små förskolebarnen (=dagis) till och med gymnasiet IB-programmet kallas det. En internationell bachelor, inte att förväxlas med vår bachelor som ju är universitetsnivå. Skolan är rik, de flesta barn som går här är barn till expatföräldrar, de har ett företag som betalar terminsavgifterna. Vet inte den kostnaden, men gissar att den är hög?
 
Här finns idrottshall, idrottsplaner, tennisbanor, lekplatser, pool för varje stadium....Alla klassrum har smartboards och fasta datorer. Arbetsrum och arbetsplatser, oj! Kopieringsmaskiner, lamineringsmaskiner....många är det.
Jag arbetar i delen, Primery school. Bara biblioteket  (ett av dem) stort som två nornala klassrum, ljuvligt inrett med sköna mattor att sitta på och MÅNGA böcker att välja kan göra vem som helst lycklig.
Det verkar inte vara brist på något. Skolan är ganska ny, mycket fräsch och ljus. Vid ingångarna står vakter om man inte har passerkort måste man skriva in sig.
 
 
Korridoren utanför "mitt" klassrum.
 
 
Klassrummet!! Jag lånar det en och en halv timma i veckan.
 
Det klart att miljön är viktig!! Visst tusan blir allt mer proffesionellt och kanske man själv också i en miljö som denna! Gott om utrymme och genomtänkt för den verksamhet som ska drivas här. Självklart handlar det också mycket om dem som arbetar här, men grunden är lagd, så här skulle jag vilja jobba!!! Kan ni komma hit, Skinnefjällare, så kör vi här i stället?
 
 
Mycket man ser på väggarna är dock väldigt likt det vi gör hemma!
 
Från ett fortsatt kallt Shanghai!
Kram
 
 

Det snöar i Shangahi!!!

Idag är verkligen en riktigt tråkig söndag.....det till och med snögloppar. På min termometer står det tre grader, kan det snöa då? Känns som mycket Göteborgskt väder, eller västkustskt.....säg efter mig : västkustskt, västkustskt många konsonanter är det!  Vi försöker lära människor vi möter med annat språk än svenska som modersmål att säga västkustskt. Inte många klarar det kan jag säga :)
 
 
 
 
Om ni tittar noga på bilden, ser ni snöflingor, det är inte skräp på linsen.
 
Denna veckan började annars våren här i Kina, man brukar ju kalla nyårsfirandet, springfestival. Hur kan det då bli så här?! Kanske är det lite typiskt vårväder? Vet inte hur många första maj och valborg man stått ute o frusit. För länge sen (när jag var ung, strax efter Finska vinterkriget) skulle man ha vita jeans och vårjacka på sig just på valborgsmässoafton. Absolut inte en dag innan! Hur många gånger stod man inte där och frös något fruktansvärt? Och snöade gjorde det också!!! Fast det var vår....
 
Tänk så länge sedan det var så. Nu får man ju ha vilken färg som helst på sig, vilken tid på året det än är! Man kan till och med ha svart på sig mitt i sommaren, fruktansvärt, eller hur? Men det verkar som just detta med färger och kläder lever kvar lite här i Kina. Min kinesfröken var så förvånad när jag hade en rosa topp på mig, mitt i vintern! Skulle min mamma aldrig ha, sa hon.....Men varför jämförde hon mig med sin mamma?
 
Det enda vi gjort idag var en tur till Carrefour, stort varuhus. Mat för veckan inköpt!
 
I kväll ska vi titta på gårdagens melodifestival. Vi måste ju ladda ner och titta dagen efter, funkar inte så bra att strömma. Det är lite skönt att kunna titta på svensk tv ibland. Man känner sig nog mer svensk när man bor utomlands än när man bor hemma. Det känns som man hör till där. Här hör man definitivt inte till!! När man är och bor hemma känns det inte alltid som man hör till heller, man kan känna sig lite utanför på något sätt (om man är den typen, kanske?). Men när vi sitter här i Kina och tittar på svenska melodifestivalen, då känner man sig väldigt svensk och DÄR uppe i norr, DÄR hör vi hemma!!!
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilder på vårt "hem" i Shanghai!

Nästan varje extra ledighet här i Kina måste arbetas in på helgen. Både skolor och arbetsplater har det så. Om det är någon helg mitt i veckan, så ska det jobbas igen på helgen. Det kan bli så att de som jobbar eller går i skolan efter en ledighet får sex arbetsdagar på raken. Anders och tjejerna tycker det är värre....känns ju som ett slag i ryggen, säger de.
Vi har det bra med fem veckors semester. I kommunen när man är över fyrtio har man ju faktiskt sex veckor. Jag ska försöka låta bli att gnälla när jag kommer hem. Men det klart lite svårt blir det, nu bestämmer jag ju över hela min dag och tid, jag blir mycket bortskämd :).
Så fast det är lördag så känns det som en vardag idag.
 
Nästa helg ska vi få gäster (har jag redan nämnt) så nu MÅSTE jag förbereda. Idag har jag bytt alla lakan och tvättmaskinen går för fullt. Kan inte låta ayi göra allt? Det mesta är slut i kylskåp och skafferi efter semestern (tjejerna har inte bunkrat här hemma om man säger så...) Så jag måste ut och handla mat, toapapper mm. Allt MÅSTE vara tipp, topp när man får gäster!? Vilken tur att det inte regnar idag!
 
Har jag visat mitt fina Kinesiska skåp som vi köpte till oss i julklapp, jag o Anders? Jag är mycket stolt över det :)
 
 
 
Många av mina tankar går ändå hemmåt. Köpa sånt som ska passa hemma, men var ska jag ställa detta!!!?
Hur tänkte du nu, Ann-Sofie?
Jag hoppas det ska passa i vardagsrummet, det var min plan. Men nu när jag fått det till lägenheten här, så ser jag hur stort det är......Förmodligen känns det ännu större här? I värsta fall får vi väl lägga ut det på blocket och sälja det? Dessa skåp är mycket dyrare i Sverige, kanske kan jag göra mig en hacka? Det är svårt att veta vad man vill ha, egentligen....kan ju inte inreda hela huset i Kinesisk stil, men några fräcka detaljer är skoj.

Vill ni se hur vi har det i lägenheten?
Några bilder:
 
 
 
Vardagsrum har ni nog sett förr men....            
 
                                                                                                                
 
Entre och matplats, hall finns inte...inte heller någonstans att hänga kläder, därför skåpet! (dålig skärpa ledsen för det). Vad är det för skit som ligger på bordet?
 
 
 
Kök, som bara är så här litet, avlångt. Men ett fönster finns och en liten vädringsbalkong. På andra hållet en liten tvätstuga med tvättmaskin och torktumlare. Saknar mitt stora kök med bardisk och öppet till vardagsrummet hemma. Det är svårt att få plats mer än en person i köket.
 
 
 
Fridas rum. Sängen är 1.50 bred, så det får vara gästrum ibland.
 
 
Caroline har lika bred säng, de ser mindre ut på bilden...är inte det konstigt?
 
 
Och så vårt sovrum slutligen...tar inte bild på badrummen, men vi har två. Plus en liten toalett till ayi innanför tvättstugan....hon ska liksom bo där. Förmodligen är köket litet för vi ska inte husera i kök eller tvättstuga det ska ayi. Vilken tur att vi inte har det så! Hon kommer två dagar i veckan men bor och lever med sin man och två döttrar.
Ja, så har vi det!!
Kram
 
 

Ofta sitter vi och jämför.....

Av någon underlig anledning kommer vi ofta fram till att Sverige trots allt är bäst! :).
 
När vi bodde i USA så hade vi det väldigt bra. Jag fick en chans att vara hemma med barnen en period som annars inte hade varit möjligt. Vi boddde ju helt underbart i "vårt" gamla, stora hus. Det var sommar från slutet på mars fram till in i november ibland. De amerikanare som vi träffade och lärde känna var/är så väldigt lättsamma och utåtriktade.
 
USA är ett lätt land att leva i......om man har pengar vill säga. (Eller ett företag i ryggen).
När vi kom hem tyckte vi att svenskar var ganska oartiga, nästan otrevliga. Vi hälsar inte på någon vi inte känner, ber inte om ursäkt om vi knuffar eller rent av trampar på någon....Amerikanarna säger - exuse me, bara de passerar och - How are you today? så fort man kommer in i en affär. I början, när vi bodde där, kunde jag ibland hamna i någon konstig monolog om hur jag mådde just idag....innan jag förstod att det var en hälsningsfras och ingen egentligen var intresserad av min hälsa.
 
USA är landet av frihet.....men ofta tyckte jag att det inte stämmde. Vi kanske har många lagar i Sverige, men i USA har de definitivt fler regler. Du får inte beträda den gräsmattan, eller sitta var du vill och ta en banan. En banan äter man i "foodarea", inte på din handduk vid poolen!!!! Barn får inte klättra eller leka fritt som våra barn, allt är farligt. Våld är helt ok (åtminstone på tv) men redan små bebisar måste ha baddräkt, inte visa något naket!
 
Kina då? Här finns hur många lagar som helst, men ingen följer dem....utom de som har stränga straff förstås.... Våld är helt ok (på tv) och små barn har ofta "öppna" byxor så att de kan kissa eller annat när det behövs utan att behöva skynda av med byxorna....bara att huka sig :). Här hälsar man inte i onödan eller ber om ursäkt heller för den delen, man är bara mycket naturlig. Finns inget hyckleri känns det som! Det är äkta....kan kännas lite opolerat dock. Vädret just här  i Shanghai påminner om  vädret Philadelphia sommar mycket stor del av året.
 
I Sverige är vi liksom mitt emellan..... Inte hycklande trevliga men inte inte heller så opolerade, lagom? Lite kort sommar, men den bästa när den väl är!
 
Nu är det ju mycket viktigt att tillägga att i alla länder, Sverige, USA och Kina (plus övriga också gissar jag?) finns både skitstövlar och vråltrevliga människor!!! Det mesta handlar om individen, men visst finns det något som ändå är landstypiskt? Får man säga så? Eller är det politiskt inkorrekt? I alla fall har jag en känsla av att varje land kanske också varje stad, samhälle har sin särprägel.
 
Vi funderar mycket kring det här och pratar ofta om dessa skillnader och likheter, jag tycker det är spännande! Det är nog en stor del av behållningen av att bo utomlands, just att få uppleva dessa skillnader. Men som sagt jag uppskattar Sverige mer nu. Hur blir det när jag kommer hem?
 
Nu måste vi få in lite bilder i inlägget, ska vi ta några från Vietnamn då? Tycker ni?
 
 
 
Jag och Anders i Co Chi-tunnlarna, trångt och jobbigt att ta sig fram. Tänk att här levde de under kriget, militärer, familjer. Vi ser glada ut, men det är för att vi äntligen är ute. Att se detta var mest skrämmande och upprörande.
 
 
Detta är en fiskebåt!!!! En rund...som en badbalja....guppar den fram på vattnet. De har endast EN paddel att både ta sig fram och styra med. Fattar ni? Är ju helt omöjligt, de borde ju bara snurra runt runt. Men vi såg dem, ta sig fram och fort också. Varför välja denna formen? rund? Jag var mycket imponerad och förvånad måste jag säga. Någon som sett liknande?
 
 
Här ser ni, in real life en "fiskegubbe"!!!
 
 
Happy new year!!! Gissa vilken sång som sjöngs på slutet av kvällen? Jo just Happy new year av ABBA....då blir man lite stolt att vara svensk.....trots att jag inte heter varken Andersson eller Ulveus i efternamn.
Om en vecka får vi besök!!!! Våra grannar  från Mölnlycke kommer, ska bli såååå kul.
Kram
 

En vecka i Vietnamn....

Kom "hem" idag, efter en fantastisk upplevelse. Ho Chi Min city var mycket annorlunda, men en charmig stad. Trots att det bor 9 miljoner människor så känns det som en småstad, kanske beroro det delvis på att det är så få bilar mest mopeder på gatorna?
 
 
 
Hela famijen satt på mopeden eller motorcykeln? (fort går de...) och många var det.... Det är lag på att använda hjälm så alla vuxna hade det, men jag såg många barn utan. Oftast satt barnen mellan de vuxna, men vi såg också några som hade som en liten stol av bambu längst fram, egentillverkad gissar jag?
 
Tur att vi tränat lite på trafiken i Shanghai, för att ta sig över gatan var inte lätt! Ingen ide att vänta tills det blir klart, det blir aldrig klart. Man måste liksom ge sig ut och visa sig, så väjer de, man blir liksom förvånad att det går att komma över!?
 
Maten "Vietnamesisk Pho" var fantastiskt gott!!
 
 
Pho är en sorts soppa, mycket god buljong, kött valfritt, eller fisk, eller rent vegetarisk, nudlar, färsk basilika (någon form av), lime och chilisås, ljuvligt gott och kändes mycket nyttigt och fräscht. Har bestämt att försöka mig på att göra denna rätt, återkommer med recept!
 
 
Vi var tre dagar i Saigon (= Ho Chi Min) och tre dagar drog vi norrut till kusten och fick dessutom lite sol och bad :)
 
 
Vattnet var inte det allra vackraste, tror att det beror på floden Mekong som rinnner ut inte så långt ifrån där vi var...kändes lite som vattnet runt Öckerö, lite bräckt av Göta älv, inte Lysekilsvatten alltså :). Men stranden var fin , botten bra och temperaturen underbar....jag har badat massor!!!!!
 
 
 
Ser ni mig? Det är jag som vinkar!!
En fördel att resa i länder där den största delen turister är kinesiska är att det är mycket tomt o lugnt på stränder och vid poolen mitt på dagen. Först i skymningen vågar de sig ut, för att inte få sol på sig
 
Jag har massor att säga och berätta, får ta lite i taget. Fortsättning följer.... Militärmuseum, Cu Chi-tunnlarna mm
Krig är INTE vackert!!!
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus