Nu var det ett tag sedan.....

Peking eller Beijing? Muren, Förbjudna staden, Sommarpalatset, Himmelska fridens torg, Xian med Terracotta-armen, ringmuren och muslimska kvarteren..... Mycket har vi hunnit på fyra dagar. Sedan blev jag sjuk...
 
Det är verkligen häftigt att se dessa gammla världberömda sevärdheter. Är jag här? Går jag på Kinesiska muren? Det är nästan svårt att fatta när man är där. Tur att man har lite bildbevis....
 
 
Här dansar jag o Anders. Det var rätt kallt och luften var gräslig att andas med vi såg muren, jag har hört att några varit på muren men knappt sett den, så disigt/ smoggigt kan det vara, så lite tur hade vi.
Häftigt var det!
 
 
Hela gänget i Sommarpalatset som den siste Kejsaren lät göra i födelsedagspresent till sin mamma....Han var tre år, smart unge! :).
 
Efter att ha varit i Peking och Xian och några få platser till i Kina känner jag att jag är glad att vi bor just i Shanghai. Shanghai är mycket mer västerlänskt och modernt,  än det jag har sett dessa dagar. Känns renare och trevligare.
 
Vi hade på gränsen till en skräckupplevelse när vi kom till Peking. Jag hade bokad rum på ett hotell rekomenderat av Shanghai taitais, kände mig trygg med detta. Vi hade adressen på papper både på engelska och på kinesiska att visa för taxichauffören. Vi visste att det var cirka två kilometer till hotellet från tågstationen. Vi åkte i över 40 minuter, grundlurade!! Taxichauffören släpper av oss på ett ställe som ser nästan ut som Pekings kåkstad....Vad är det här? Vad har jag bokat? Vi måste gå in i gränden några hundra meter, dragandes med resväskor, chauffören ville inte köra in, det var så trångt. Har jag lurat mina vänner? Fixar vi detta? Faan!
 
Det visar sig att vi är i de gammla fina kvarteren huset, som är omgjort till hotell har anor från Kejserliga familjen. Huset är ärvt och får inte säljas. Att huset är kungligt det kan man se på lejonen vid entren, vem som helst får inte ha lejon utanför sitt hus. Hotellet är Fantastiskt mysigt, snyggt kinesiskt. Ett litet hotell med bara 14 rum och är det lågsäsong så vi var helt ensamma!!
 
 
 
Entren till hotellet, ser ni lejonen? de är små...men de finns där.
En annan rolig detalj som ni kan se är, när man öppnar dörren så måste man lyfta högt på fötterna för att komma in, tröskeln är mycket hög. Det är för att hålla djävulen borta. Den kinesiska djävulen är mycket kort.
 
 
Någon som vill smaka? Orm? tusenfoting? fladdermus? eller varför inte skorpion? Jag såg en som köpte en skorpion, han ville ha lite salt på. Han såg hur jag tittade, blinkade till mig och log, han fattade att jag tyckte det såg läskigt ut. De går runt o håller i pinnen och smaskar......Jag tror att de mest är en turistgrej, men visst äter en del. Gräshoppor och skalbaggar som liknade kackerlackor fanns också för den som känner för det.

Vi råkade på denna gata med delikatesser på vår väg till Himmelska fridens torg. Vi irrade runt lite innan vi hittade, Anders sa att kartan stämmer inte....och smog var det, så inget syntes på långt håll.
 
 
Till slut hittade vi....där hänger han, Mao!
Bakom denna byggnad ligger Förbjudna staden, där Kejsaren levde....stort som en stad var det. Vi hade en guide bokad för dagen och det gjorde rundturen här inne mycket mer spännande.
 
Efter två dagar i Peking tar vi så flyget till Xian. Det var här Kina blev Kina, den förste Kejsaren av det stora landet ligger begravd här. Han hette: QinShihuang senare ändrade han namnet till YingZheng. Han erövrade sex kungariken och kallade sig sedan den förste Kejsaren av Kina. Tiden är cirka två hundra år före Kristi födelse.
Denne kejsare var besatt av döden, eller livet efter som han trodde bara fortsatte. Hela sitt liv letade han efter ett livselexir, för evigt liv. Därför lät han bygga en gravplats som skulle vaktas av en hel arme....alla tusentals terracottagubbar. Alla hans enucker och konkubiner skulle dödas när (och om) han dog för att följa honom i graven. Man har förutom terracottagubbarna hittat massor av kroppar.....eller skelett förmodligen.
 
 
Man har grävt upp cirka 6000 gubbar än så länge, man vet inte hur många som finns kvar att gräva upp. Just nu har regeringen bestämt att inget mer får grävas upp innan man har tekniken att bevara det bättre. Alla gubbar har individuella utseenden och de hade vackra färger men efter en kort tid i luften med syre och kanske föroreningar så försvann färgen. Därför vill man vänta med att gräva ur tills man vet hur det bäst kan bevaras.
 
Det var en oerhört fashinerande dag och guiden vi hade var väldigt duktig på att berätta.
 
Vi hade två ungdommar med oss på resan som fyllde år! Nicklas 20 år o Frida 21. Hotellet i Xian bjöd dem på tårta!
 
 
Så söta!
Jag har massor mer att berätta, men det får bli detta idag. Det har tagit såååå lång tid att ladda ner( eller upp?) bilderna, så nu orkar jag inte mer.
Kram på er!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Ulrica
  • 2014-02-26

Åh det verkar hur spännande som helst! Ni hann verkligen med mycket på 4 dagar. Skulle också vilja komma dit och se dessa mycket historiska platser. Kram

  • Madeleine Åberg
  • 2014-02-26

Härligt! Kul att se lite historisk kultur också. Ni är onekligen med om många äventyr, vilka minnen för livet ni samlar på er. Kram!

Svar: Ja, fantastiskt är det! Ser att ni kommit långt med pjäsen, hur långt? Dags för premiär snart? Jag kommer till Sverige 5 mars...Får jag komma o hälsa på 10 mars o titta?Kram
Ann-Sofie Corneliusson

  • Susanne
  • 2014-02-26

MaoWow!
Kul att få dela era upplevelser! Jag hade gått och väntat faktiskt på ditt blogginlägg!
Fina bilder och roligt att få se! Knapriga sjöstjärnor, sjöhästar och flygödlor!! Va hade de för bete? Havre! För att få sjöhästen!
Grattis till ungdomarna!
Kramar från oss!

Svar: Vad roligt att du väntat :) Det har varit lite hektiskt så jag har inte hunnit med mitt "arbete", tycker faktiskt det är väldigt kul att skriva blogg.Har ingen aning om vilket bete de använder :) Men de är proffs på att fånga in föda här...
Ann-Sofie Corneliusson

  • Madeleine Åberg
  • 2014-02-26

Det är klart du ska komma den 10 mars! Vad kul att få se dig igen! Vi har kommit en bit men premiär ska vi ha i november först. Manus ska vara klart till sommaren. Kram och synes!

Svar: Har du kollat med alla?
Ann-Sofie Corneliusson

  • Catarina G
  • 2014-02-28

Så spännande och kul med bilderna och berättelserna! Snart är det vår tur!!! Visumen är klara. Gratta Frida, hälsa alla.Kram C

Svar: Vad bra! Förhoppningsvis kan ni få lite mer tur med vädret!
Ann-Sofie Corneliusson

Skriv en kommentar
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus