Ann-Sofie

Vi har en glad ayi!
Idag hade jag kineslektion (eller mandarinlektion kanske jag ska kalla det?). Brukar ha lektion på onsdag kväll och lördag förmiddag. Men min fröken Gloria, kunde inte i morgon, de har mycket att göra nu, innan nyåret här.
 
I alla fall...det var första gången som ayi och kinesfröken träffades. De hade jättekul, pratade massor om mig och om Ruidian ren....Svenska människor. De gillar svenskar, vi är snälla och trevliga tydligen, vet inte om det gäller alla dock?
 
Gloria sa att vi har en jättebra ayi, en glad ayi....de flesta burkar visst vara lite dystra till humöret sa hon. Vår har så mycker positiv energi. Det har hon! Hon är alltid glad och skrattar försöker prata fast jag inte förstår....ofta pratar jag tillbaka på svenska vi förstår inte varandra alls, men någon sorts gemenskap blir det :). Många ayisar kommer från landet, långt från Shanghai, har sin famil många mil bort.  Kanske sina barn också. Det klart det är svårt att vara glad då!? Vår lilla ayi bor och kommer från Shanghai, är gift och har två döttrar, hon har sitt liv här, och mår nog rätt så bra. Känns så skönt att veta.
 
Det är lugnt redan här i Shanghai, det märks att många rest bort, hem till släkt o vänner. Mycket är stängt, inte alls så mycket trafik. På torsdag kväll firas det nya året, Hästens år in. Då gäller det att med smällare skrämma bort de onda andarna, tydligen låter det som rena kriget här då. Jag och Anders slipper /missar detta, men tjejerna får vara med och uppleva hur det nya året firas. Vi hör redan lite smällare ibland, ungefär som innan påsk eller nyår hemma måste några nog provskjuta lite?
 
 
Ordet fisk på kinesiska låter samma som ordet vällstånd. Fiskar hänger lite överallt för att just bringa lycka och välstånd. Jag trodde först att det kanske var fiskens år förra året? Därför har de hängt upp fiskar och hästar....så var det inte, fick jag veta och det var visst jättekul?! :)
 
I morgon ska jag baka chokladbollar med barnen i svenska skolan, sedan ska vi skriva recept och bjuda våra vänner...de större barnen på dem. Vad är väl mer svensk barnkultur än cholkadbollar?
 
Ha det bra! Xin nian kuai le! (= Gott nytt år!)