Vi har en glad ayi!

Idag hade jag kineslektion (eller mandarinlektion kanske jag ska kalla det?). Brukar ha lektion på onsdag kväll och lördag förmiddag. Men min fröken Gloria, kunde inte i morgon, de har mycket att göra nu, innan nyåret här.
 
I alla fall...det var första gången som ayi och kinesfröken träffades. De hade jättekul, pratade massor om mig och om Ruidian ren....Svenska människor. De gillar svenskar, vi är snälla och trevliga tydligen, vet inte om det gäller alla dock?
 
Gloria sa att vi har en jättebra ayi, en glad ayi....de flesta burkar visst vara lite dystra till humöret sa hon. Vår har så mycker positiv energi. Det har hon! Hon är alltid glad och skrattar försöker prata fast jag inte förstår....ofta pratar jag tillbaka på svenska vi förstår inte varandra alls, men någon sorts gemenskap blir det :). Många ayisar kommer från landet, långt från Shanghai, har sin famil många mil bort.  Kanske sina barn också. Det klart det är svårt att vara glad då!? Vår lilla ayi bor och kommer från Shanghai, är gift och har två döttrar, hon har sitt liv här, och mår nog rätt så bra. Känns så skönt att veta.
 
Det är lugnt redan här i Shanghai, det märks att många rest bort, hem till släkt o vänner. Mycket är stängt, inte alls så mycket trafik. På torsdag kväll firas det nya året, Hästens år in. Då gäller det att med smällare skrämma bort de onda andarna, tydligen låter det som rena kriget här då. Jag och Anders slipper /missar detta, men tjejerna får vara med och uppleva hur det nya året firas. Vi hör redan lite smällare ibland, ungefär som innan påsk eller nyår hemma måste några nog provskjuta lite?
 
 
Ordet fisk på kinesiska låter samma som ordet vällstånd. Fiskar hänger lite överallt för att just bringa lycka och välstånd. Jag trodde först att det kanske var fiskens år förra året? Därför har de hängt upp fiskar och hästar....så var det inte, fick jag veta och det var visst jättekul?! :)
 
I morgon ska jag baka chokladbollar med barnen i svenska skolan, sedan ska vi skriva recept och bjuda våra vänner...de större barnen på dem. Vad är väl mer svensk barnkultur än cholkadbollar?
 
Ha det bra! Xin nian kuai le! (= Gott nytt år!)
 
 

Lite kul med blogg

När man skriver blogg här på bloggportalen blogg.se, så får samlar man poäng samtidigt. Ju fler som läser mina inlägg desto fler poäng blir det. Nu är det ju mina nära och kära som läser här, så jättemycket poäng blir det inte. Men efter ett halvår hade jag fått ihop lite poäng och i lördags (igår) använde jag dem för att visa upp min blogg mer allmänt. Reklam för min blogg syntes för andra bloggare. Fick flera trevliga svar från okända bloggare, jättekul!!
 
Tänk vilket roligt yrke att vara bloggare! Räcker nog inte med släkt o vänner som följare då bara tyvärr.... Måste nog få ihop många tusen läsare o följare då....om man ska leva på det vill säga.
 
Igår var luften kass här i Shanghai igen, över trehundra nn, så vi var inne största delen av dagen. Men en tur till Ikea hanns med. Nu har vi lite utemöbler på vår balkong äntligen...skulle haft för länge sen.. Så nästa varma kväll ( med bra luft) ska vi fira med ett glas vitt på balkongen !!
 
 
 
 
Idag är fint igen, men tyvärr inte så varmt som här omdagen. Visst blev det bra? Vi köpte några extra klappstolar också, så det finns plats för några till. Nästa projekt är lite växter som måste till.
Nu ska jag och Anders ge oss ut i det fina vädret på en promenad....måste köpa toapapper och tandkräm också :)
Ha en skön söndag allla!!
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vilken dag!!!

Har suttit ute o ätit lunch och solat en lååång stund, 24 januari, inte fel!? Sedan en promenad hem genom ett soligt Shanghai. Idag passade kineserna på att hänga ut tvätt på tork, täcken på vädring. Man får korsa mellan blommiga täcken och böja sig under underkläder som hänger över o runt trottarerna.
 
 
 
De äldre har flyttat ut stolar och sitter i solen o värmer ryggen. De har det ofta mycket kallt inomhus på vintern. De flesta har ingen uppvärmning alls inomhus, och det har varit frost på natten för bara några dagar sedan. De måste frysa alldeles väldigt? Men idag fick de alltså chans att värma sig igen, skönt!
 
Jag har varit till blomstermarknaden och köpt tulpaner men också röda kuvert, som vi ska ge till ayi o chaufför. På blomstermarknden var det också dekorerat inför nyåret...rött rött rött.
 
 
 
Tulpanerna är lika dyra  eller dyrare  än hemma tyvärr....80 :- för tio? Vad kostar de hemma? Är ju bortskämd med att blommor är så billigt här.
 
 
Finns lite att välja på :)
Det är så mysigt att strosa runt här, finns inte bara blommor, utan inredningsprylar i massor, lampor, möbler, köksredskap, sidenband, bullformar....you name it!
Men efter att ha strosat runt en stund så kände vi oss lite hungriga, så vi åkte till Dagu lu (tror det stavas så) och satte oss på en uteservering i solen och pratade om livet. Det här är livet!!!
 
 
Kerstin o Pernilla, det är inte synd om oss!!
Nu ska jag ha kineslektion.
Zaijian!! = Hej då, eller vi ses!
 
 
 

En härlig vårdag!

 Idag har det varit en riktigt skön klar vårdag. På torsdag säger de att det ska bli 20 grader, varmt det är mycket ovanligt för årstiden men inte desto mindre behagligt :)
Nästa vecka börjar festligheterna kring det kinesiska nyåret, överallt dekoreras med rött och guld, dessa lampor ser man vart man än vänder huvudet nu.
 
 
En mängd traditioner finns runt det kinesiska nyåret. Nyårsfesten hålls som regel på nyårsafton, som är den 30 januari i år. Medan nyårsdagen är vikt åt vän- och familjebesök. Midnatt firas in med smällare och fyrverkerier. Efter fem dagar är det fest igen och på sjunde tror jag det var också? En obligatorisk symbolladdad rätt i större delen av Kina är fisk, eftersom uttalet för fisk är det samma som för ordet "överflöd". I Nordkina är jiaozi, = dumplings, som annars är vardagsmat, lika obligatoriskt på matbordet.
Barn, men också många andra, får vanligen en nyårspeng i ett rött kuvert, och många arbetsplatser delar ut en 13:e månadslön till sina anställda. Vi måste ge vår ayi och vår chaufför ett rött kuvert, vi måste ta noga reda på hur mycket som ska ligga i, så att de blir nöjda.
 
Vårfestivalen, som de också kallar nyårsfirandet, är för många den längsta arbetsfria perioden på året. Då åker alla hem till sina familjer, många ser bara sina närmaste denna enda gång på året.
Föräldrar som lämnat sina barn hos mor/farföräldrar på landet för att jobba i staden, åker hem för att se sina barn.
Detta är den största folkvandringen i nutid i världen!!!
 
Jag har haft en härlig dag med mahjong på förmiddagen och sedan månadslunch med Svenska klubben. 20 pers invaderar en lunchrestaurang, äter gott sitter länge o tjatar, mycket mysigt.

Nu är det dags att göra middag, pasta med någon sorts gryta på fläskfile...får se hur det blir?
Kram på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Så här gör jag...

Godmiddag alla kära vänner!!! o alla som jag känner....eller åtminstone ni som läser :).
Nu har jag lärt mig at hitta ganska bra i denna 23 miljoners stad, inte illa? Tar mig fram med T-banan, taxi, promenerar mycket och ibland förstås vår bil med chaufför, har inte blivit mycket med cykeln tyvärr. Den är för liten för mig, obekväm helt enkelt.
 
Tunnelbanan är enkel när jag vet vart jag ska och helst det som ligger längs linje två, som är den linje som går nära oss. Det är en bra linje att bo nära, många viktiga shoppingställen ligger längs den :).
Att åka taxi är också bra, mycket billigt och lättvindigt om man har en adress. Man bör ha en adress nedskriven på kinesiska, det är svårt att säga den, ofta förstår taxichauffören inte hur mycket du än försöker säga det på kinesiska. De förstår helt enkelt inte min kinesiska? Visst är det konstigt?
Jag kan säga min adress hem nu och det funkar för det mesta....  Wo qu Fuxing lu, Hua shan lu de lukou = Jag ska till Fuxing road Hua shan road korsningen.
 
Annars har många visitkort här som man låter trycka upp, här står adressen både på engelska och på Kinesiska. Så delar man ut till sina vänner, så hittar vi hem till varandra. Är man på en restaurang eller affär eller museum eller vad som....där man känner -Hit vill jag tillbaka, ja då tar man ett visitkort som man kan använda att visa sin chaufför eller taxiförare nästa gång.
 
Svenska klubben och SEA (Shanghai expat assosiation) mfl skriver för det mesta på sina hemsidor adresser ,om man vill vara med på något event, både på engelska och kinesiska. Då tar jag ett foto på adressen med min telefon och kan visa till den som ska köra mig.
 
Det finns också en app för Shanghai som heter HI-Shanghai, där kan man skriva ett namn på ett hotell, restaurang, butik söka på det sedan vrider man på telefonen och där står på kinesiska, -kan du ta mig till....
Så här ser det ut på min telefondisplay när jag vill åka till Spinn. För övrigt en fantastisk keramikverkastad/affär där man bara kan gå och titta....sååå fina saker.
 
 
 
 
Nedan vårt fina visitkort, ser ni draken som utgör bakrunden? Mitt namn står först, Anders har ju visitkort på jobbet, jag har aldrig haft några förr och tyckte därför det var rättvist!?
De som kommer och hälsar på oss får ett, så att de kan hitta tillbaka till oss om de mot all förmodan skulle gå bort sig..
 
 
 
Ja, det var lite om transporter. Lite lättare är det allt hemma, där jag bara går ut till bilen och själv kör dit jag vill. Här måste det planeras lite mer.
Nu ska jag planera lite för morgondagens svenskalektion sedan lite övning i kinesiska, har lektion i kväll.
Ha det gott alla! Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Borde skriva

Det är svårt att berätta nya saker varje dag om livet här i Kina. Det händer ju inte nya saker hela tiden. Har liksom blivit vardag även här.
Det känns som det måste ha hänt någort nytt för att jag ska berätta det för er?
Idag är en dag med mycket dålig luft, det luktar liksom fotogen när man går ut, vill helst inte vara ute då. Fick höra idag att någon....vet ej vem, men en man hade bott här i Shanghai i cirka två år. Kom hem och gjorde en hälsoundersökning. Läkaren sa - Jo, allt ser bra ut, men det klart det skulle vara bra för dig att sluta röka....Mannen hade aldrig rökt! Jag har ju hört att om man slutar röka så tar det några år, men så småningom återhämtar kroppen sig helt. Hoppas det stämmer med att ha andats Shanghailuft också....några år hemma igen så är man återställd?
Om drygt en vecka ska jag och Anders åka till Vietnamn och andas bättre luft, för det är det väl? Några dagar i Saigon (Hoh Shi Min....stavas det så? är ett annat namn på staden) Men sedan också några dagar vid stranden. Både lite kultur och histora men också slappa vid havet. Bara jag och Anders känns mysigt, ska bli jätteskönt!! Jag ska bada igen.
 
 
 
Jag och mannen flyger flygplan!!!
Det är inte jättekul att flyga i alla fall inte hela vägen till Sverige. Till Vietnamn tror jag blir lite mer lagom långt.
När jag flyttat hem till Sverige igen tror jag att det dröjer några år innan jag flyger utanför Europa, finns mycket att se här, även Sverige ska jag se mer av tror jag? Det är ju vädret då, kan ju inte vara säker på att sommrarna blir som 2013 varje år?!
 
 
Undrar om stränderna är lika vackra i Vietnamn som i Malaysia? Hoppas det inte finns några ödlor bara? Maten? Hur är den? Spännande ska det bli :)
Vi får se! Kram
 
 
 
 

Vårväder!!!

En riktigt skön solig dag i april, när man knäpper upp jackan och sätter ansiktet mot solen....så har vi det här nu!
Hur är det hemma?
Anders kom hem igår från sin annual dinner, nu är det gjort!!! Maten på festen var tydligen inget vidare...lite väl kinesisk, så de var några (västerlänningar) som på hemvägen stannade och tog en hamburgare. Tidigt tog det slut, det brukar så, alla går hem när maten är slut.
 
Idag är det dåligt med inspiration, hittar inte mycket att skriva om.....men jag kan visa lite bilder. Dekorationerna i vår entre nu inför kinesiska nyåret, eller Spring festival som det också kallas. Våren är på väg!!
 
 
Vår Buick (bil) utanför till höger.
 
 
På gården har de planterat körsbärsträd, åh sååå fint :) Fejk, plast!
Nu ska jag gå och köpa en flaska vin, måste ha, det är ju fredag!
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gongxi gongxi gongxi ni ya! lalalala......

Anders sitter i soffan o sjunger på Kinesiska!!! Annual dinner på torsdag då ska han klä sig i kinesisk folkdräkt från något av minoritetsfolken, dansa och sjunga på Kinesiska!! Inför en stor publik ,900st människor. Alla som känner Anders förstår att detta är stort!!!
Gongxi gongxi gongxi ni ya....musiken på hög volym, vi dör här, av skratt!!!! Tyvärr får inte jag eller någon annan i familjen se detta, kan bara fantisera. Nedan exempel på folkdräkt.
http://www.folkbildning.net/kina/0E1BD706-005B8E21.1/20121101_170331_0.jpg
Det kinesiska nyåret närmar sig och överallt ser man dekorationer, ska ta bilder o visa er.
Caroline uttryckte det så poetiskt innan jul -Någon har spytt upp julen nere i vår entre/ foaje. Nu har någon eller är det samme? Spytt upp det kinesiska nyåret. Röda sidenlampor och GULD, klistermärken med hästar på. Det är hästens år som kommer. Det är svårt att missa att en högtid är på väg. Men så spännande att se och uppleva detta!
Dagens väderrapport: Sol, bra luft, lite vind, något kyligt men härligt! En promenad var skönt idag.
 
Nu är sikten från vårt vardagsrumsfönster fantastisk, sikten är så fin och många hus lyser och blinkar i flera färger, högtiden till ära, kanske?
I morgon min första svenska-lektion i Kina!!
Kram på er
 
 
 
 
 
 

Svenska skolan Shanghai! Ideer, mottages gärna!!

Nu ska jag börja jobba igen! En och en halv timma i veckan, ansvarig för 6 barn i förskoleklass och åk ett.  Liiiiite skillnad mot hemma kanske? Känns så kul! Svenska för barn utomlands, fokus på språket förstås, samtalet, läsa  och skriva. Bokstävernas ljud på svenska. Men även svensk kultur, sånger och lekar vi gör hemma. Djur o natur i vårt hemland mm.
 
 
 
Någon av mina kära kollegor hemma som har ideer!? Hör av er! Finns inte mycket material här, och alla mina böcker, gamla planeringar tips o idder jag samlat genom åren ligger på Skinnefjällsskolan. Väl omhändertagna av Lene och Jenny? Hoppas jag?
Nästa vecka kör vi igång. Satt hela gårdagen och meningen var att planera, en början har vi i alla fall....  :) Vi måste träffa barnen först känns det som, veta vad de gjort innan, var de står, vad de gillar osv. Denna skolformen är ju inte obligatorisk, barnen går på internationell skola hela dagar. Höga krav där och långa dagar, de är trötta vid halv fyra  på eftermiddagen när de kommer till oss. Fick veta att flera av barnen inte vill gå, föräldrarna pressar dem. Föräldrarna vill ju att de ska behålla och utveckla sin svenska också, barnen förstår inte vitsen med det.
Jag kommer ihåg att Caroline hatade svenska skolan när vi bodde i USA.  Jag tror vi måste försöka göra det roligt, och bygga goda relationer om vi ska kunna fånga dem och få in någon svenska. Så ideer som sagt tages tacksamt emot!!!
 
Idag kommer tre svenska tjejer till oss. Carolines kompisar ska vara här en vecka, första besöket vi har hemifrån, ska bli kul att se deras reaktioner på Shanghai. Trångt får vi det i lägenheten, hoppas det ska fungera bra. Fler besökare blir det under våren, kul!
 
Idag är en fin dag, bra luft, sol, lite kallt men känns liksom krispigt...fräscht vilket ju är märkligt? Luftindex står på 119, unhealthy for sensitive groups, riktigt bra! :). Ska ta mig en promenad, träffa Pernilla och gå till en blomstermarknad, vårblommor finns överallt nu! Hur är det hemma?
Kramar
 
 
 
 

Lite regningt även här.....

Idag har varit en lite grådaskig och regnig dag men ganska skön temperatur faktiskt. Det som är skönt är ljuset. Det är så sanslöst mörkt i Sverige så här års,  det känns som man befinner sig i en grotta....när vi landade här blev vi som bländade just utkomna ur grottan....
 
Annars har dagen inneburit bokklubbsmöte och en vända till IKEA.
 
På bokklubben pratade vi idag om boken "Grymhet" av Birgitta Lindqvist. Herman Lindqvist fru. Ett citat:
 
"Den lärde mannen Zeng levde omoraliskt. Han var ond mot de svaga, orättvis mot de ödmjuka och otacksam mot de som hjälpte honom.
Han dör Helvetets demoner tar honom till fånga. De doppar honom i kokande olja, spetsar honom på en skog av skarpa svärd. De tvingar honom att dricka flytande metall: allt de guld o silver han förslösat.
men det räcker inte. Härskaren i Helvetet dömer honom till det strängaste straffet: Zeng ska återfödas i en kvinnas kropp."
 Ur kinesiska sagosamlingen Liao Zhai)
Visst är det bra?
 
 
Bilden här föreställer skor till en kinesisk kvinna med snörda fötter. Det handlar en del om det i boken, en intressant och sorglig detalj i Kinas historia som inte lever kvar som tur är.
 
Borde komma med någon litterärt snygg kommentar här....men har ingen:)  boken var bra riktigt bra, beskriver Kina i både nutid o dåtid på ett  härligt sätt tyckte jag. Pernilla tyckte det var lite platt att hon kunde skrivit fylligare. Jag är dålig på att vara kritisk, tror jag ? är ofta positivt inställd, har svårt att se det som kanske fattas? kanske har Pernilla rätt? Något fattas, men lättläst och mysig var boken, väl värd att läsas enligt mig. (Detta var dagens boktips).
 
På IKEA köpte jag två tallrikar, två glas, två sett med lakan,  fyra handdukar mm vi får snart gäster och jag hade för lite....har bara sex av allt här trodde det skulle räcka? Nu kan gästerna komma!
I kväll ska mina tjejer ut o fira att de är klara med första terminen och klarat proven!!! Grattis!
 
Vi hörs!!
 
 
 
 

Hemma igen!!!

Nytt år 2014, snart går vi in i "hästens" år här i Kina. Eller yang som det heter på kinesiska. Undra vad det betyder? Kanske ska forska lite på detta..... Hoppas på ett bra år, inte bara för mig, min familj, alla släktingar och vänner utan även i stort, för alla! Lätt att bli lite djup så här års :) Man tänker lite extra på hur fort tiden går, vad som är viktigt, vad man vill med sitt liv!?
Vad vill jag? SCA vill att Anders stannar ett år till....till maj 2016 beslut på det måste tas under våren.
 
Hemma igen! Det kändes så. Inte för att Kina känns så hemma....men lägenheten där vi bor är nu mitt "hem", det är där jag har mina saker. Det är i Shanghai min vardag är. Den lilla lägenheten i Mölndal är inget hem, visserligen bra utrustad med allt som behövs, men det är inte mina saker! Dessutom ligger resväskan uppslagen med alla mina kläder i under tiden vi bo där. Jag har inget jobb att gå till eller andra aktiviteter uppbokade. Det var första gången det kändes så tydligt att jag nu inte bor i Sverige utan i Shanghai. Så fort vi landat  här igen hade jag fått sms om sånt som händer denna veckan. I morgon bokklubb, onsdag träffa mina blivande kollegor för att planera vårterminens arbete i Svenska skolan, torsdag mahjong, fredag möte med "bloggvännerna" (tror jag?). I Sverige var vi bara på besök, på semester....jättekonstigt. Missförstå mig inte!!! Mitt hem är i Sverige, men hemma just nu är i Shanghai.
 
Idag har varit en härlig dag, strålande sol, 12 grader varmt och fin luft. Tog en skön promenad i solen med en trevlig väninna satt o tjatade en lång stund över en kopp kaffe bland annat om min nyupptäckta känsla av att jag bor i Shanghai.....
 
 
 
Vill jag bo här ?
Det ser lite häftigt ut ändå?
Eller?
 
 
Visserligen bor vi inte på Hållö hemma men i mina subjektiva ögon finns inte finare plats på jorden än Bohuslän.......
Det är rankat som sjunde vackraste naturområde i världen enligt CNN, så även om jag är subjektiv och kanske jävig då jag är född o uppvuxen här så är jag inte alldeles ute o cyklar? Jag vet att Mölnlycke inte ligger i Bohuslän!!!
 
Men en period i en storstad i ett mycket annorlunda land...är inte fel att få vara med om.
Kram
 
 
 
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus