Nu tar bloggen sommarlov!

Äntligen i Sverige!
Det allra bästa med att komma hem var alla kramar jag fick av Andreas igår. Så här länge har det inte gått utan att jag sett honom i verkliga livet (skype är bra men inte detsamma). Jag var orolig att han kanske skulle vara sur, eller lite chockad. Men återigen, Jaha är du här? Ska vi åka hem? Blir så glad att jag börjar gråta! Nu kan vi ju inte åka hem, det bor ju några andra i vårt hus....men vi lyssnar på Mora träsk, tittar på bilder i Andreas Ipad (på Andreas) och myser hela eftermiddagen. Jag somnar nästan i hans säng, så jetleggad var jag.
 
Nu ska jag ha en lång svensk sommar, hoppas det blir många kvällar som den nedan. Kanske skriver jag något ibland, kanske inte, vi får se. 
 
 
 
I september kommer jag tillbaka till äventyret, då ska jag njuta ännu mer av det!
 
 
 
Ha en bra sommar alla! Kram
 

Den blev en dag på stranden.....

Jag har klarat mig, det har inte blivit för varmt ännu! Och på onsdag åker jag hem!! Vi har satt på aircondition nu, men fortfarande kan man vara ute. Igår tog vi en promenad längs floden, satt en stund vid Hägendaz och tog en kaffe. På kvällen satt vi ute och åt middag.
 
 
 
Sista dagarna med båda mina döttrar, snart överger den äldsta boet, bra för henne men jobbigt för mamman :). En blir troligen kvar ett litet tag till. En härlig eftermiddag fick vi!
 
 
De flesta båtar man ser längs floden är pråmar med eller utan last, ett o annat kryssningsfartyg, men sällan segelbåtar  (Cornelia vi tänker på dig där du ligger på land i Öckeröhamn...). Nu fick vi se en katamaran, och glädjen var stor! Ett bröllopspar stod i fören för att fotas. Segla får man nog inte i hamnen?
 
 
En skyskrapa är på väg att välta...den till vänster i bild, den stod kvar så länge vi var där som tur var :).
 
Det går bra nu, att ladda upp bilder till bloggen, så ni kan få några fler, gäller att passa på. Vad sägs om lite djur? Någon som vill köpa en....
 
 
Ekorre!
Va ? hur har de fångat den och framförallt varför?
Jag var på blomstermarknaden och här kan man köpa lite av varje, bland annat ekorre....kan man köpa det någon annanstans i världen?
 
Eller, varför inte? En....
 
 
Igelkott? Tror inte den mådde så bra.
 
 
 
På andra sidan, The Bund vyn är fin från detta hållet också, men inte lika maffig.
Nu ska jag gå och köpa ost hos avokadotanten den vi hade tog slut till frukosten. Hoppas alla får en bra helg!
Snart snart kommer jag hem!
Vill ni ha en bild på mig också? Så ni vet att jag var där?
 
 
 
Det var jag, här väntar jag på kaffet. Kram
 

En sköldpadda!

Var ute och promenerade på gatan, skulle hem till en väninna. Vi är två som går gatan fram och pratar förstås, man inte lika uppmärksam då. I rask takt går vi, på min vänstra sida skymtar jag en man med arbteshjälm på huvudet. I mitt okoncentrerade huvud registrerar jag en man med hjälm som sitter och håller i ett rött sidenband....Fortsätter gatan fram, plötsligt stannar vi båda, tio meter senare. Vad hade han i handen? Ett rött siden band som var knutet runt ett djur som låg framför hans fötter!! En stor Sköldpadda!!!  På trottoaren! Va?
 
Sköldpaddan springer inte ifrån honom... den ligger utslagen med alla fyra benen rakt ut. Ett rött sidenband runt magen? Fint? I say no more, I rest my case. Man upplever dagligen nya saker :)
Tyvärr hade jag inte kamera, inte heller mobiltelefon framme, fick ingen bild på denna.
 
Men ni får en annan häftig bild! Ser ni cykeln? Undrar hur trafiksäkert det är att cykla där under? Killen ser bara rakt fram, hör förmodligen inte så mycket. Frigolit är väl ganska ljuddämpande?
 
 
 
De är mycket bra på att packa på sina cyklar, men det här är nog rekord vad jag sett än så länge.
Efter ett år så ser man inte allt längre, man blir liksom hemmablind. Men det gäller att ha kameran redo varje dag, dessvärre missar jag det ibland.
 
Annars har dagens händelse varit bloggarmöte, lika trevligt varje gång. Nästan alltid någon ny bekantskap som dyker upp. Några har bott i Shanghai i många år några är helt nya. Nu hör inte jag till de helt nya längre! Fast jag måste säga att jag ändå känner mig ganska ny och fortfarande vilsen emellanåt.
 
Anders är i Sverige, läser du? Jag saknar dig!!!
Godnatt från Kina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dragon boat festival... men inte jag! + En selfie :)


Dragon Boat Festival – 端午节(Duān wǔ jié)

 Idag (måndagen 2 juni) är det tid att fira 端午节(Duān wǔ jié), eller Dragon Boat Festival som vi kanske känner till den som. Högtiden firas till minne av ämbetsmannen och poeten Qū Yuáns (屈原) liv och död.

dragon boat   

Enligt legenden var Qū Yuán  en mycket omtyckt och folklig ämbetsman i kungariket Chu och gjorde vad han kunde för att städa upp bland de ofta korrupta ämbetsmännen samtidigt som han försökte förhindra staten Qins maktutbredning. På grund av sin popularitet blev Qū Yuán  mycket fruktad bland de andra ämbetsmännen som gjorde allt för att förstöra relationen mellan Qū Yuán  och kejsaren. Qū Yuán anklagades för förräderi och tvingades därefter att gå i exil. När Qū Yuán senare fick veta hur kungariket Chu blivit besegrat och övertagits av Qin blev han så bestört att han tog sitt eget liv genom att kasta sig i floden Milou. När byborna förstod detta tog fiskarna genast sina båtar ut på floden för att försöka rädda Qū Yuán. På vägen ut i floden slog de i trummor för att skrämma bort fiskarna och kastade ris och Zongzi (粽子, Zònɡzi ) i vattnet för att fiskarna skulle äta dessa och inte äta Qū Yuáns kropp.

zongzi

Enligt legenden hittades dock aldrig Qū Yuáns kropp, så alltsedan dess har det traditionella sättet att fira Dragon Boat Festival på varit att på årsdagen, den 5 maj enligt den kinesiska lundarkalendern, anordna drakbåtstävlingar och äta den lövinlindade, pyramidformade ”risdumplingen” Zongzi  i Qū Yuáns ära.

Måste erkänna att jag inte sett något av detta eller firat alls idag....Inte ätit några risdumplings heller. :)

Jag har varit hos frisören idag. Man känner sig alldeles väldigt ompysslad när man går till frisören här. Ofta är det två som hjälps åt, dessutom går det mycket fortare.

 

Två söta unga pojkar grejar med tanten. Till höger Jason, Svenskarnas favorit!! (jag frågade och fick lägga ut bild på bloggen). Vet inte vad den andre killen heter, men fantastiskt duktig på att massera huvudet var han, när han tvättade mitt hår. Jag somnade nästan

 
 
Hur ska det gå!? Ser hopplöst ut!
(Ser ni mitt fina mobilskal?)
 
 
Resultat! kan jag åka hem till Sverige nu? Önskar jag kunde det här med retuschering, ta bort rynkor o blänk :)
Är inte varken van eller bra på att ta selfies...men är det något kineserna är bra på så är det  just det. Får väl ta seden dit man kommer? Anne! Läser du? Ser du att jag tittar in i kameran nu i alla fall? Man lär så länge man lever.
 
 
 

Shanghais världar

I denna stad finns allt!  Du kan äta en frukost, eller lunch eller middag för 5-10 RMB (= 5-10 kr) Gott är det absolut. Här en tallrik nudlar med kyckling och grönsaker, mycket gott!! Nyttigt? Kanske inte. Oljan de steker i är inte sällan återanvänd från rännstenen, något renad... gutteroil kallas det...
 
 
 
 
 I samma kvarter kan du hitta exclusiva lyxrestauranter, här flödar chanpangen....                                                       Här är priserna något högre.                                                                                                                                     
 
 
                                                                
 
 
Kom visst med en mohijto också :)
 
 
Mopeder finns det gott om, kanske är det tur att alla inte har råd att köpa o äga bil? Elmoppar är nog bättre för miljön?
 
 
Men några åker runt i rosa Ferarris! Här ser man dagligen Lamborginis, Rolls royce, Lexus... glida runt. Inte gör man det i Göteborg?!
 
 
 
Vet inte om det är lite tuffare med samma bil i mattsvart, eller? Har sett det också.
 
Efter tre dagars party....så är jag lite trött idag. Vilken tur att det regnar! Idag får jag vara inne, slappa o slöa hela dagen. Vi har laddat ner lite tv-serier o filmer, blir en mysig söndag.
 
Om en och en halv vecka åker jag hem för sommaren, längtar!! Hur gör jag med bloggen då? Vill ni veta vad jag gör på dagarna i sommar också? Eller bör jag ta en paus? Kanske längtar jag tillbaka till Shanghai, då?
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus