Lite ditt o datt

På fabrik market lever och arbetar hela familjer på dagarna. Vi ska hämta ut några skjortor till Anders mitt i lunchtid.  Då sitter många o äter. De är så duktiga tidigt, barnen med att äta med pinnarna. Det är som maten bara fastnar på pinnarna utan att de ens behöver "gripa". Jag tycket jag har hyfsad koll nuförtiden, men fingerfärdig som denna lilla tjej är jag inte!
 
 
Skjortorna blev bra, Anders nöjd. Dessutom hämtade vi några par byxor som jag låtit sy upp till Andreas. Önskar att det var lika lättillgängligt hemma med skräddare. Det är svårt att få byxor som sitter bra till Andreas, med blöjor o allt. Dessa blir så bra!
 
 
Bloggmöte i måndags. En av tjejerna flyttar till USA, blev lite prat om detta Många expats jag möter flyttar runt i världen några år här o några år där, sällan hem till Sverige emmellan som vi. Blir lite avundsjuk, USA var ett bra land att bo i för oss. Mycket är tokigt och galet och inte alls i min smak, men det är också trevligt, positivt och ett land med mycket positiv enegi. Vilket jag tycker att det finns här i Kina också. Ibland kan jag sakna denna positiva framtidstro i Sverige, trots att jag tycker vi har det oerhört bra, så är vi  aldrig nöjda....kanske lite gnälliga? Eller lever vi  i ett för stressigt tempo? Höga krav?
 
 
Vi har hittat ett nytt favoritställe Anders o jag. Wooden paradise. Hit kan man gå på väg hem på fredag eller lördqag kväll, få en god drink o lite tapas. Han som äger stället gör allt för att vi ska trivas, så trevlig och glad.
Här satt vi i fredags (lördag också) kväll och tittade på livet. Då plötsligt utbryter slagsmål på andra sidan gatan. De ligger o rullar slåss något gräsligt, en tar fram två pinnar med kedja emmelan och slår....som tur är kommer polisen ganska snabbt.
 
 
Det konstiga var att vi satt kvar o tittade...hade det varit hemma i Sverige hade vi väl snabbt gått därifrån!? Jag vet inte? Undrar lite över mig själv....jag reagerade liksom inte, eller ärligt, jag tyckte snarare att det var spännande! Något är fel, kanske!?
 
Nu får vi nytt besök, om en stund kommer Lars o Susanne, hoppas på bättre väder. Nu är det grått och regnigt, Shanghai visar sig inte från sin bästa sida idag.
 
På återseende!
 
 
 
 
 
 
 

Central Perk

En fika med vänner blev det idag. På en gata långt ifrån allt, där jag aldrig varit innan, ligger Central Perk. En kopia av cafeet i Tv-serien Vänner. Här kan man sitta o ta en capuccino, gosa med Joeys pingvin i den gula sofffan. När som helst kommer någon av dem in.....känns det som. En katt jamar, är det "Smelly cat"?. Ska Phoebe sjunga snart och spela gitarr? Jag går igång, det här är kul!!!
 
 
Jag har lätt för att dras med!!
Jag gillar verkligen "Vänner" och det känns som jag känner Rachel, Monica, Ross Joey, Chandler och Phoebe. Capuccinon var mycket god och jag befann mig bland vänner!
 
 
Monica, Rachel o Phoebe!?
 
 
Vi var många som intog kaffet, är nog inte så ofta ett stort gäng svenskar invaderar. Det blev stressigt för tjejerna bakom disken. Men vi fick vår kaffe och bakelse, jag tog en Rachel, en rosa muffins...god.
Tror att jag ska titta på några avsnitt i kväll, vi har hela boxen! Alla säsonger!!
 
Efter fikat gick vi till Slakthuset, ett gammalt före detta slakthus som nu är omgjort nyrenoverat och här håller några gallerier och restauranger till istället. Huset är mycket speciellt, tänkte visa bilder här...men nu vill dessa bilder inte bli uppladdade på sidan. Får bli en annan gång!!
 
Så allt för nu, klart slut från Shanghai.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisdag ayi-mat

Här är första bilden på vår glada, gulliga, härliga ayi!! Idag lagar hon mat till oss, varje tisdag får vi ayimat. För det mesta mycket gott. Jag har inte vågat att ta kort eller fråga henne förut, men nu känner vi varandra ganska bra, trots att vi nästan inte kan prata alls. Frida kan ju, hon är lite tolk nuförtiden, det gör att vi kommit varandra lite närmare. De pratar och säger -mama.....o skrattar, det betyder, mamma förstår ingenting! Jättekul!!
Denna gång blev det, kycklingvingar, en tofusoppa med svamp i, en sorts gröna blad som hon förväller ihop med kryddor, framförallt vitlök och en mix med fäskkött, lök, riven kokt potatis och nudlar...har ju inget namn på dessa rätter....gott!!
Det ser nästan ut som jag står på en stol o tar fotot, så är det inte. Jag är Jääääätelång (enligt vissa:) o hon är myyycket kort.
 
 
Idag ska jag till svenska skolan igen, det är roligt och skönt att jobba lite, känns att jag ändå fortfarande "kan". Nu är det bara fem gånger kvar denna termin, så vi måste börja träna på jul /Luca-sånger. Hur många Lucia-tåg har jag inte haft genom åren?! Blir mycket nedtonat, hinner inte öva in något julspel direkt:). Det blir en speciell känsla att ha ett svenskt lucia-tåg fast man befinner sig i Kina. En fördel för barnen här är att de billigt kan få jättefina lucia eller tomtedräkter uppsydda i rätt storlek.
 
Nu ser jag fram emot, att komma hem o fira jul med familj o släkt. Hoppas på en vit jul!
Ha det gott alla!
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag har inga kläder!!!

Vad ska jag ha på mig idag!?
 Anders säger att jag har en hel garederob full med kläder..... igår hade jag kläder tyckte jag själv. Men plötsligt...har någon varit o snott kläder från min garderob!!!?Jag har INGET att ta på mig idag! Nej, jag  har inte varken gått upp eller ner i vikt, inget har ändrats. Vad händer? Hur kan det bli så här? Det är inget nytt fenomen, detta händer mig helt plötsligt (out of the blue) med jämna mellanrum. Inte ofta, skulle säga ungefär en till två gånger om året, är det årstidsrelaterat? Visst känner man ibland att, jag behöver verkligen nya jeans eller en jacka, det är lite kallare nu....men detta är en annan nivå. Garderoben gapar tom! Finns inget jag kan använda!
Jag har en ny snygg kashmirkappa som jag sytt upp nyligen.... men kan ju inte gå naken under? (underkläder har jag nog...)
 
 
 
 
 Ni ser inte hur snygg den är, med sömmar o så, men fin blå färg va? Jag har nog inte tid att shoppa kläder idag, får gå i urtvättat gammalt, tråkigt :(. Jag som ska på styrelsemöte och allt!!
 
Färdiggnällt. Ska visa några fina bilder från helgens promenader:
 
 
Bäst som vi går gatan fram ser vi en stor grupp  människor på väg mot en mall och en häst!! Den ser så riktig ut, rör sig mycket nervöst., att jag tror att det är en riktig häst först. The warhorse, tydligen används den vid filminspelningar. Skådespelare gör hästens rörelser och det ser så äkta ut. Hästens andas, rör på svansen, öron, skrapar med hovarna...När de filmar, animerar de förmodligen resten. På detta sätt kan de få hästen att göra, röra sig precis som de vill, häftigt!
 
Vi gick vidare, till Peoples park. På helgerna är det stor komers, föräldrar vill gifta bort sina söner eller döttrar.
 
 
Ålder, vikt o längd och bild på dotter eller son som behöver giftas bort.
 
 
 
Många är det, vi såg inga västerlänningar....
Jag såg en ung tjej och hennes mamma (tror jag) som gick runt och läste på skyltarna. Jag undrar hur ofta det faktiskt blir äktenskap denna vägen? Många stod o pratade, verkade mycket engagerade, vet ju inte vad de pratade om men.... Något vi ska starta upp i Slottskogen!?
 
Vick vidare, och den gröna figuren vinkade till mig!
 
 
 
Nu ska jag på styrelsemöte," Swedish club of Shanghai". Måste gå.

Kram  alla!!
 
 
 
 

Hej på er!

Vi har haft en härlig höst. Jag hittar nu, i denna miljonstad....inte överallt, men på många ställen och mellan ställe till ställe. Trodde inte det var möjligt i början? Jag tyckte det såg likadant ut överallt, men det gör det inte! Och för att ta död på ytterliggare en fördom, alla kineser ser inte likadana ut :).
 
Vårt helgnöje är att vara ute och vandra, eller promenera. I söndags gick vi en och en halv mil! Man kan gå samma runda och så mycket nytt händer varje gång. Visst är det härligt att promenera vid havet hemma eller Delsjöområdet...till Bertilssons stuga, men det händer inte mycket.... Allt har sina fördelar och nackdelar. Här saknar jag ju lugnet, luften vattnet och tysnaden. Men kanske att jag kommer sakna pulsen och livet när jag kommer hem? Jag märker hur jag mycket obehindrat rör mig på gatorna, utan att vara livrädd för trafik eller att komma bort. Jag sniker förbi kineserna snabbt, de går sååå långsamt. I början rörde jag mig liksom ryckigare, oroligare, tittade hit o dit och upp o ner. Nu vet jag liksom var jag ska fokusera. Ni kommer att märka att jag är smidig som en katt i julruschen hemma i Sverige framöver :). Knör mig före utan att någon märker....
 
Här är den rosa bilden som försvann sist! Idag är det faktiskt lika fint!
 
 
Måste bara berätta för er om hur kul det var att skypa med Andreas i söndags... Ni som känner honom vet ju hur han är. Man kan tro att han inte skulle ha något nöje alls av att skypa, att det bara är för min skull vi gör det. Så jag kan se att han mår bra, och hålla mig lugn. Då måste jag säga att så inte är fallet. I lördags hade Andreas varit o handlat, han hade köpt en ny leksak, en sån där apparat med massa knappar som spelar och lyser. Han var mycket glad för denna. Mitt i vårt samtal kommer han på att han vill visa oss, han går o hämtar den, hålller fram den och trycker på knapparna, vi ropar -Oj, vilken fin du köpt! Ville du visa mamma o pappa!? Han blir sååå glad och skattar högt. Det var så kul att se!
 
 
Denna bilden är från ett annat tillfälle när Caroline var där, denna gången glömde jag att fota, eller hade inte tid helt enkelt. Skype är fantastiskt!! När jag ser dessa två, längtar jag efter dem. Ser fram emot jul nu, inte många veckor kvar. Svårt att förstå här, när det faktiskt varit sommar fram till nu. Igår var nog första höstdagen, 17 grader, fick ha tröja fast solen sken. Måste ut o julshoppa, har inte gjort ännu!  Vad önskar ni er i julklapp ungar?
 
Nu ska jag fika o skypa med min granne, måste sätta på kaffe!!
Ha det gott alla! Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus