Rosa fredag kväll

Jag tittar inte mycket på tv här. Vi har tv, kinesisk tv...två filmkanaler CNN plus något mer. Visst går det att ladda ner Svt play, men ofta är nätet så Jä€%#la kass att jag tappar tålamodet. Förra året fanns en hemsida som hette swetv.org, där kunde man ladda ner det mesta svenska tv-programmen, satte dem på laddning dagen innan och nästa kväll kunde man titta....de har lagt ner!!
Vi köper dvd-er, tv-serier gärna BBC-produktioner och kollar på ibland. Men vad som visas på tv hemma, vad ni pratar om, har vi nu ingen koll på alls! Jag har fått mitt liv här i Kina, vänner och en hel del  att göra. Men min värld känns alltmer liten och inskränkt. Jag lever i en bubbla! En trevlig, mysig sådan, men en bubbla.
 
Jag tror att man lever i en bubbla även hemma i Sverige, men eftersom jag (i stort sett) alltid bott där, så tänker jag inte på det. Undrar om jag kommer att känna det som litet o "bubbligt" när jag kommer hem?
 
Jag sittter vid vårt matsalsbord och skriver, brukar göra det. Vänder emellanåt blicken mot fönstret o tittar ut, vyn just nu är riktigt fin, solen skiner, det börjar skymma, det gör det i cirka fem minuter innan det blir mörkt. Jag skyndade mig att ta en bild. Ni har sett den många gånger. Men nu är det rosa ton på himlen. Ser ni?
 
 
 
 

Det bästa jag vet är rosa kvällar på en klippa i Bohuslän, en grillad köttbit och ett glas vin. Någonstans mellan Gåsöskärgården och Hunnebostrand, här är vackrast i världen tycker jag!! Jag har saknat det under vår tid här. Men jag måste erkänna att jag tror att jag kommer att sakna den utsikt vi har här också, den är mycket unik.
 
Min ayi blev glad idag. På förmiddagen hade jag mitt mahjonggäng hemma hos mig, min tur att bjuda på fika. Det blev rulltårta med frysta hallon i, en klick grädde och blåbär på toppen, en bakelse.  Efter vår spelstund ger vi oss av för att gå ut o äta lunch. I hissen träffar vi ayi, hon blir glad av att se att jag har vänner!! Nide pengyou ? Frågar hon.... dina vänner? och skrattar! Henne kommer jag att sakna!!!
Ha en trevlig helg alla!!
 

Jag har inte glömt bort er!

Antingen lägger jag ner bloggen nu, kanske har jag berättat om Shanghai och mitt liv här tillräckligt? Känns ofta som jag upprepar mig nuförtiden? Eller också får det kanske bli ett annat fokus? Just nu känner jag mig tyvärr ganska tom. Jag behöver nog skriva men mer för min egen skull än för att berätta för andra.
 
Ibland har det verkligen varit kul att skriva blogg. Oj, det här måste jag fota, det måste jag berätta för er! Just nu tänker jag, nej nu orkar nog ingen läsa det här en gång till. Varför fortsätta? Det är ju ändå ganska likt från dag till dag. Idag lunch med trevlig tjej. God tai-mat, spännande samtal om USA, Sverige och Kina, likheter, skillnader, positivt och negativt. Ofta säger vi till varandra, - Vilken tur vi har som fått denna möjlighet att uppleva detta! Och så kan man sitta där och känna sig nöjd och tillfreds, -Vad bra jag har det!
 
Jag läser en hel del böcker, det gillar jag att ha tid med. Just nu läser jag "Britt-Marie var här" av Fredrik Backman han som skrev "En man som heter Ove". Den här verkar vara lika bra Nu handlar det i stället om gnällkärringen Britt-Marie, också en besvärlig människa som jag nu i början åtminstone tycker gräsligt synd om, hoppas hon får det bättre längre fram i boken. En tant som älskar att städa, bikarbonat är bra till allt, hon häller det i soffan och i sängarna, så suger det upp smuts, visste ni det? Sedan dammsuger hon upp smuts och bikarbonat och det blir hur frächt som helst! Undrar om detta stämmer? Kanske jag skulle pröva? jag har ju tid? Men påsarna med bikarbonat är mycket små...det krävs många....
 
Till helgen får vi besök, Kjell o Mimmi (Anders bror med fru) ska hälsa på oss en vecka. Det rubbar mina cirklar lite, vilket känns mycket bra!! Behöver förändring! (Tillskillnad från Britt-Marie, som vill ha det som det alltid har varit).
 
 
Kanske ska jag bli Buddist? Det verkar ju vara den fredligaste religionen i alla fall? Vet någon om något krig starat i Buddas namn? Jag har inte hört talas om det, det verkar vara en religion öppen för olikheter, vad tror ni? Något jag ska fördjupa mig i?
 
Ni hör ju!? Inget vettigt alls kommer ur mitt huvud idag! Hjärnsläpp!! Hjärnan består mestadels av marshmellows.
Har ni några bra uppslag på bloginlägg till mig, hör av er, jag har inte gett upp än, men kanske lägger bloggen ned snart, vi får se...ett annat fokus, vad skulle det vara i så fall?
Kram till er alla!!
 
 
 
 
 

Konst i Parken

Återigen tar vi en promenad och får uppleva så mycket. Jag undrar om jag kommer att sakna dessa upplevelser när jag kommer hem? När vi tar en promenad i vårt kvarter hemma i Mölnlycke så ändrar det sig inte så mycket, eller i alla fall går det mycket långsammare. Jag har haft några "rundor" som jag promenerat genom åren (eller hur Catrin!?) här har vi sett villaområden växa fram. Trägårdar som växt upp. Jag har följt förändringar med nyfikenhet. Det är kul att se förändringar och tjuvkika in genom fönstren :) Aha, de ha en sån lampa över köksfönstret! Det kanske man skulle ha? Lite tips på heminredning får man...
 
Här ser man inte mycket in hos människor....och gör man det, känner man,- Oj, vilken tur at jag inte bor där! Men väldigt mycket annat kan man få se och höra.  Idag hade de satt upp konst i Jingan-parken av återanvänt material.
 
 
 Installation av gamla målarburkar som man planterat kaktusar i. Sittdynan på soffan är gjord av färgrollers.
 
 
 
Vet inte vad det är? Men lite fräckt?
 
 
En robot, som man kan få att röra på sig om man vevar på spaken.
 
 
 
En kyckling? I bakrunden dansar de till klassisk musik. Det är spännande att promenera här!
Vädret är underbart att strosa runt i, får passa på sol och 25 grader. Tyfonen Wong Fong har visat sig lite här, det blåser en hel del, men det gör luften bra!
 
Ha det gott alla!
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårt Svensson-liv i Shanghai.....

Nu är det Golden week Kinas nationaldag, många är lediga en vecka. Det är lugnare än vanligt, trafiken låter inte lika hetsig vissa restauranger o affärer är stängda. Istället finns turister på gatorna många kinesiska turister passar på att se storstaden och även titta på de konstiga västerlänningarna. Vi blir fotade på gatan och i tunnelbanan i "smyg", barnen stirrar och skrattar. Känns inte helt bekvämt att bli så uttittad.
 
 
Idag var ännu en härlig dag med fint väder och bra luft. Jag och Anders tog en lång promenad, var ute i nästan fyra timmar, ett litet stopp för lunch bara. Tänk sa vi medan vi gick längs gatan, vi lämnar lägenheten tar en promenad och det känns som vi är på semester långt hemifrån....och det är vi ju! Varje dag! Det är lyx!
 
 
 
Tänk vad vi får se när vi promenerar i våra kvarter.
 
 
Höstkonst. De är duktiga på attt dekorera staden. Mycket konst finns att se överallt.
 
En dag  ( torsdag) hade vi utflykt till stora parken på Pudong, Century park, ett gäng svenskar ville ha picknick i det gröna. Goda mackor, kinesiska päron (väldigt goda) mycket vatten och var sin kall öl. (Kylklampar är bra!!!)
 
 
In action! Missade nog den...att döma av skrattet till höger :)
En härlig dag hade vi, solen brände rejält...ser ni att himlen är blå!?
 
 
 
Laget som vann! Frida, Jimmy och Maud.
 
 
Det finns mycket mat att köpa på gatan om man glömt ta med egen matsäck. Dessa pankakor som fylls med frächa grönsaker, örter och chilisås är jättegoda!
 
 
 
Detta ser ut som tvättsvampar....men tydligen kan man äta dem? Tofu?
 
 
 
Kastanjerna är mogna nu!!!
 
Tänk att en promenad i hemmakvarteren och en pickninck i parken kan vara ett äventyr!
 
Kram på er!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Orkar ni läsa detta? (Lååångt inlägg)

Nu är det helg, vädret är fantastiskt! Himlen blå, luften klar, 23 grader i skuggan....jag sitter på balkongen och skriver efter en skön promenad med dottern. Nu ska hon ge sig ut med vänner, skönt att det kommer nya för henne då de flesta från förra året åkt hem. Anders är på golfbanan, gott för honom, han sitter ju inne på kontoret hela dagarna, han behöver komma ut.
 
 
 
På en balkong i huset mitt emot sitter ett par coh äter lunch, tror jag. Kan det vara svenskar? Inte så många andra som sitter på sina balkonger och äter? Västerlänningar är det i alla fall det ser jag, tog ett foto i smyg....
 
 
Hör ni? Känner ni ? Att jag känner mig lite ensam? Det är skönt att vara ensam, jag har en bra bok :
 "Dimma över Darjeling" Mikael Bergstrand fortsättning på "Delhis vackraste händer" läs!!!
Det är liksom inte att jag inte gillar att vara ensam, det gör jag, jag känner mer att jag inte har ett val just nu, det gillar jag inte! Det är viktigt det där att känna att man styr, har koll, väljer.

Visst kan ni säga, du har ju valt, du hade kunnat be Anders vara hemma?! Ja, det är just det, inga val eller vägar kommer utan konsekvenser. Om det, så följer det, inte så sällan står man inför val som alla har dåliga konsekvenser på ett eller annat sätt. Ibland blir jag sååå trött på alla populistiska utrop. Du väljer själv! Du kan välja glädje i ditt liv! Du väljer framgång! Lättköpta sanningar enligt mig. Alla har inte samma möjlighet att välja! Nu tar jag i och är extrem, men det är sant. Andreas är ett mycket bra exempel, han kan inte välja själv, han är mycket beroende av andra människors val. Han kan inte ens välja att äta när han blir hungrig om ingen ger honom mat så får han vara hungrig. Jag är av den bestämda åsikten att man är BÅDE offer och aktör i sitt liv. Det är viktigt att jobba på att vara så mycket aktör du kan, men ibland får man lov att vara offer! Har man fått cancer är man ett offer för denna hemska sjukdom, man får lova att vara ledsen då! Det blir en hemsk människosyn om man menar att man väljer allt i sitt liv, att man liksom får skylla sig själv.  Det betyder inte att vi som har förmågan och kan, inte ska ta ansvar för våra liv och oss själva. Välja glädje!? Glädje är för mig en känsla som rädd, ledsen arg....det blir man ibland. Känslor får man ha, ska ha, ta vara på rent av. Ta vara på glädjen när den dyker upp! Du kan säkert hitta sätt platser eller människor som får dig glad, gå dit! gör det! umgås med dessa! Ibland blir man arg, ledsen också, det är ok, tryck inte undan det i någon förljugen kamp...(-jag väljer glädje)! Var arg eller ledsen en stund så blir du nog glad igen sedan? Trycker du undan o låtsas då kommer det som ångest, psykosomatiska besvär tror jag.
 
Nu tycker ni att jag ballade ur totalt!? Detta är tankar jag haft länge och skulle kunna skriva massor om. Det kanske räcker så här?
 
Idag alltså, känner jag mig just nu lite ensam, liiite ledsen kanske? Men det är ok. Jag ska läsa min bok kanske ta en promenad till sedan ska vi äta en god middag i kväll med trevliga vänner då kommer jag att vara glad igen. Det är kontrasterna i livet som gör att man lever, känner att man lever! Oj, vad jag lever här i Kina!!
 
 
 
Ännu en katt på vägen...
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus