Inget hemma kvar

Nu har de tömt vår lägenhet, alla våra saker är på väg mot Sverige. Allt som gjorde att lägenheten här i Shanghai kändes som hemma är borta. I vårt hus bor en annan familj, just nu befinner vi oss i limbo. 1a juni flyttar vi in på Lövskogsvägen 5 igen, innan dess håller vi till några veckor i Mölndal, en tvåa med 11 st stora resväskor....det blir lite jobbigt är jag rädd
Jag ställde fram alla våra saker och de kom och packade, om man nu absolut ska flytta, så ska man flytta så här.....bara vara arbetsledare liksom....
De kom, de packade de försvannn, det gick jättefort, nu ekar lägenheten. De var duktiga, de var effektiva de var trevliga. Jag hade lagt in lite saker i våra skåp men för tyngden vågade jag inte så mycket. De sa att vi skulle fylla upp, för att hålla kubikmeterna nere, jättebra! Jag har fått höra skräckhistorier om hur dåliga de är...stämde inte tycker jag. Vi fick plats med massor på de kubikmetrar vi blivit tilldelade. Men hjälp! Har jag handlat för mycket kinesiska saker? Blir vårt hem helt kinesiskt nu!? Mitt i röran kommer ayi och ska städa o fixa tror hon, hon får ledigt och jag säger - Hej då, till henne. Hon får ett extra rött kuvert med pengar förutom lönen hon skulle ha. Det var inte utan tårar måste jag erkänna. Jag kommer att sakna henne och då menar jag inte hennes arbete, jag menar henne! Trots att vi inte kunnat kommunicera så mycket så har vi haft personkemi (tror jag?). Hon fick tårar i ögonen också!
Idag har vi avlutat vår Shanghai-vistelse med en brunch på Westin hotell en sista gång, en värdig avslutning på detta kapitel i livet. Nu väntar nästa! Jag är glad att ha så mycket att åka hem till, så många att åka hem till. I morgon åker jag! Kl 13.30 ska planet lämna Shanghai Pudong.
Mycket kommer jag att sakna, självklart är det så, men mycket har jag saknat som jag nu får komma tillbaka till. En sak jag funderar över är bloggen.....har varit kul att prata med er, och få respons emellan åt. Förmodligen har jag inte tid att skriva här så ofta, kanske inte alls, jag lovar inget! Men om du vill, -titta in! Kanske kanske kommer det fler inlägg.... Annars, tack för du läst! Ha det gott, vi ses, eller!? Kram Ann-Sofie

Karaoke o teppanyaki

Karaoke!! Så kul! Synd att Helen Sjöholm inte är så populär i Kina ännu, hon fanns inte med bland artisterna, märkligt!? Men en kul kväll hade vi. Först middag på Boxing och lite vin för att komma i stämning.
En mysig pub med eget bryggeri, så egentligen bör man dricka öl här, men jag blir så mätt av vin och eftersom jag skulle "uppträda" efteråt var jag tvungen att tänka på det, inte blåsa upp magen för mycket alltså :). Vin fick det bli!
Ett mycket high-tech rum med två tv-skärmar där text rullar till videon, discobelysning o liten scen. Man hyr ett rum för några timmar. Man kan köpa drycker o snacks i en affär utanför rummet och ta med sig.
Jag och Christina....vad sjöng vi här!? Inlevelse är viktigt!!! När Lena vår eminenta discjokey drog igång YMCA, blev det ös kan jag säga...fast det bara fanns text på kinensiska, "young man" och "YMCA "var samma som på engelska så det kunde vi ju..... Young man lalalala....lalala.....young man....lalala a a a a a Y M C A , hör ni hur bra det låter? Jag lovar! Jag hade väldigt kul i alla fall!
I fredags blev vi medbjudna på att gå på teppanyaki-restaurang och äntligen fick jag äta sushi som jag tyckte var gott! Har alltid varit av den bestämda uppfattningen att ingen egentligen gillar sushi, alla bara säger det för att det är fräckt...? Men nu har även jag inordnat mej i det fräckas gäng, det var väldigt gott. Sushin framförallt, men sashimi och det grillade köttet för att inte tala om flamberade efterrätter.... sake, gör ju kvällen trevlig fast gott är det inte.
Man sitter runt "spisen" eller stekbordet och kocken lagar maten framför oss, duktig var hon. Här tillagas kött och fisk. - Anders, hur har du glasögonen?
Gubbarna i ena endan av bordet.....
Ungdommarna i mitten.....
Och vi i andra endan, ännu en jättetrevlig kväll! Ibland kan det verka som det är fest för jämnan här i Kina, oftare än hemma är det nog, men vi har vardag här också. Nu på slutet måste vi liksom festa av oss, för snart snart är det svensk vardag igen. I två år nu, har min identitet varit "En som bor i Shanghai" visserligen hemmafru, men lite fräckt har jag nog tyckt att det låter? Snart är jag en vanlig förskollärare i Mölnlycke igen, mer betydelsefull i mina ögon men ändå, lite vardagligt låter det ju!?

Kalaoke!!

Wop wop! i kväll party party. ut med tjejerna i båda mahjonggängen...jag har två nu, har jag sagt det? Efter maten vidare till karaoke....uttalas kalaoke på kinesiska. Ska ta bilder och visa, ser verkligen fram emot detta! Finns det någon karaokebar i Göteborg? Finns det någon som i så fall vill gå med mig på den? Har planerat att sjunga Abba, Queen, Dolly Parton, Rod Stewart....för jag gissar att Helen Sjöholm inte finns!?? Nu ska vi festa loss och göra Shanghai osäkert !! Detta för att ni ska ha nästa inlägg att se fram emot! :) Jag har inte packat idag heller....men börjat tänka på det har jag. Ska jag städa ur badrumsskåpet idag? Finns mycket att slänga där....nej, vi tar det en annan dag, i morgon är en annan dag. Idag passar jag på att ta en vårpromenad i solen, i morrn ska det regna och jag ska ändå vara innne och vara trött, då ska jag städa ur, badrumsskåp! Det blir bra, eller? Nu någonstans i bloggen behövs en bild, vad ska det bli då?
Vad sägs om den!? Hörde jag skål? Eller? Måste gå....hörs snar, kram

Kultur-kurs för att åka hem

Jag har verkligen inget att skriva längre. Antingen har jag berättat det jag upplevt flera gånger innan och vill inte vara hur tjatig som helst. Jag gör inte så mycket nytt, gör bara om igen det jag gillar en sista gång. Åker till fabric market och syr upp kläder, antikmarknaden här strosar man bara runt o upplever atmosfären, äter lunch på trevliga goda restauranger....ni vill inte höra!! Jag är mest bara fokus på hemresa nu....jag befinner mig liksom redan i Sverige rent mentalt. Vädret har varit skönt några dagar med sol och över 20 grader. Tar med kaffekoppen till balkongen efter frukosten och dricker där, passar på att njuta av vår fantastiska utsikt. Men på balkongen tänker jag på min altan, där jag har skönare stolar att sitta på, himlen är blåare, luften renare, det blir bra att åka hem!!
Men det blir ledsamt och jobbigt också! Vi ska få kultur-kurs när vi åker hem!!? Behöver vi verkligen det? Man pratar om "hemskresan" att det visst är svårt att flytta utomlands till nytt land, annorlunda kultur, inga vänner eller socialt skyddsnät, men hem är värre!? Säger de.... Kanske beror det på att man ställer in sig på en tuff början när man flyttar ut? Innan man kommer in i det nya? t Att flytta hem tror man att det bara är in i det vanliga igen? Men är det inte bara så då? Vi har bara varit borta två år, det är en kort tid trots allt, jag tror det är värre när man varit ute länge? Vi har faktiskt kvar hus, arbete, vänner...liv kvar i Sverige. Det enda som kanske blir tufft, det är vardagen, den grå vardagen, men det blir nog kanske fram i höst som smällen kommer? Det känns som helt rätt tid att flytta hem på våren, då är Sverige vackrast och trevligast, vi får se hur oktober blir? Det gick ju bra sist, när vi flyttade hem från USA, minns inte att det var svårt alls, för mig eller Anders....för Caroline däremot var det tufft, hon hade blivit helamerikan. Det hade Frida också, men hon var tillräckligt liten att bara flytta på liksom. Ingen har under dessa två år blivit minsta lilla kinesisk,känner jag mig mycket säker på! (Det skulle vara Frida då)
Knallgul Ferarri
Också Ferarri!? Som jag sagt så många gånger förr....kontrasternas stad, det kommer jag att sakna!!! Kram
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus