Urban planning museum

Mysig dag med museumbesök. Urban planning museum, här finns Shanghai uppbyggt i miniatyr, så man kan gå runt och titta, få en överblick över staden. Sedan kan man flyga helikopter  (tredimensionell film) över staden animerat mycket snyggt  riktigt sevärt!
 
 
Vi bor på andra sidan floden, långt bort alltså härifrån sett. Men vi ser de högsta husen från vårt vardagsrumsfönster. Roligt att gå o titta nu när man varit här ett tag och känner till en del platser, gator o byggnader.
 
 
De hade en särskild utställning som hette "Just a kiss" en fotoutställning av kyssar från tidigt 1900-tal fram till idag. Soldater som kommer hem från kriget o kysser sin fru eller fästmö, barn som pussas, mamma eller pappa pussar barnet som börjar första dagen i skolan... romanstiskt värre ibland. Underbara bilder, en del.
 
 
 
Soldat som kommit tillbaka från kriget, 1945. jag blev nästan tårögd när jag såg den.
 
 
 
Filmmotiv, vilken film var detta?
 
 
Kineser i Paris? Bilden var riktigt snygg, men det röda paraplyet som kontrast till allt det vita!
 
Det var fyra svenskor med på bilderna, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Liv Ullman (svensk eller norsk?) Och Anita Ekberg, inte illa!? Vi är snygga i Sverige. Faktum är, jag måste berätta! Förra veckan åkte mahjonggänget iväg för att titta på lampor och möbler. Vi kommer in i en snygg designaffär där ägarna är amerikaner. Hon kommer fram till oss o frågar, -Var är ni ifrån ? -Sverige, svarar vi. -Jag tänkte det, så många snygga människor på en gång....-Eller hur!? sa vi. :)
 
 
 
Liten bön före maten ?
Kinesisk lunch på Grandmothers, jättegott! 47:- proppmätt.
 
En härlig dag helt enkelt!
Ha de!
 
 
 
 
 
 
 

Nu ska vi se...

Nu har jag tagit bort länkningen till facebook, blir intressant att se om hur många läsare jag får kvar?
Jag tänker att jag inte behöver sensurera mig lika mycket om jag vänder mig till er som faktikt söker upp min blogg?
Jag tänker mycket (skryt säger någon), funderar och tycker ofta mycket. Men är lite rädd att dela med mig av mina åsikter. Alla tycker förstås inte samma som jag, och jag är rädd att Du får reda på något jag tycker som Du inte håller med, då kanske Du inte tycker om mig längre? För mig är det nämligen så, att visst, olika åsikter kan man ha....jag gillar röda blommor och du gula, det är ok. Jag gillar prinsesstårta och du Saschertårta, ok! Jag gillar segling och du gillar fjällvandring....mm.
Men när det kommer till större saker, värderingar kring relationer, samhälle, framtid, miljö....om våra åsikter då skiljer sig alltför mycket blir det svårt, för mig. Jag har här i min blogg många gånger sensurerat mig, låtit bli att skriva saker jag tycker, saker som är viktiga för mig av rädsla att någon sen inte ska tycka om mig. Nu kan ju det låta som om jag har alldeles väldigt extrema åsikter, så är det ju inte....det vet de flesta. Men jag har tystat mig själv och inte riktigt gillat det. Jag vill stå för den jag är, stå för de åsikter jag har. Nu ska jag försöka bli bättre på det. Vi får se hur det går? Om det blir bra och känns rätt så kanske denna bloggen kan leva vidare efter Kina, i ny tappning, får väl byta namn kanske? Inget bestämt...vi får se...
 
Än så länge är det Real Housewife of Shanghai som gäller, tre månader till. Och dessa tre månader ska jag njuta av att vara just det, en "real housewife".
 
 
 
Då ingår det att spela mahjong, i alla fall när man bor i Kina. I morgon och på fredag ska de spelas!
Dessutom ska jag ta tio lektioner till i Mandarin, vi hade visst kvar tio till som ingick i kontraktet, då kör vi på det! i kväll kommer fröken, vi måste repetera först. kanske vill jag lära mig att skriva några tecken också!? De är så fina.
Några åsikter fick ni inte idag, vi får se när det blir?
Ha de!
 
 
 
 
 
 
 
 

Det börjar dra ihop sig....

Bara några månader kvar av vårt äventyr i fjärran östern. Inte utan att jag blir lite sentimental. Vi har haft en fantastisk tid här i Shanghai, en upplevelse för livet! Nya bekantskaper som vi nu måste börja ta farväl av. En vardag som aldrig blivit helt vardag. Jag ska göra allt jag kan för att suga ut det mesta och bästa av den sista tiden. Samtidigt ser jag fram emot att komma hem i vår, till familj, vänner, hus, båt, frisk luft, rent vatten....
 
Vad kommer jag att sakna mest?
- Att gå ut på gatan och uppleva ett äventyr varje dag.
- Pulsen, livet
- Maten, riktig kinesisk mat, ingenstans kan de tillaga grönsaker som här!
-Alla restauranger, variationen.
- Tiden, ledig tid att ägna åt bara det jag vill.
- Vi har inga måsten här, inget hus att se efter, städa, klippa gräs, skotta snö. Inga sociala måsten heller, varje helg är som en semester.
- Att känna sig lite rik är inte fel, det är billigt att shoppa för oss här.
- Chaufför, han kan köra oss dit vi vill och vi kan ta ett glas vin båda två.
-Klimatet och ljuset. Höst vinter och mörker har vi för mycket av hemma. (Luften förtar lite av detta dock).
-Att träffa nya spännande människor ofta.
 
Mycket kommer jag att sakna, annat har jag saknat här. Frågan är, om man får en oro i blodet? Och vill ut igen?
Någon annanstans!?
 
Gick nästan rakt in i några köttbitar idag.... Av någon underlig anledning blir man liksom glad av att se sånt här, det känns så genuint, äkta.
 
 
Där hänger de på tork...mitt i trafiken.
 
Men jag har ett problem!!!  Vad ska jag ha med mig hem?
 

 
Vaser? Möbler? Kläder? Får ju inte glömma eller missa att köpa något!? Gillar ni denna vasen? Blir den fräck hemma i Sverige eller är den för kinesisk? Man blir liksom blind och vet till slut inte vad man tycker om...
 
 
 
Vad tycker ni om denna lilla byrå? !800:-. Den kan man väl ställa nästan var som helst med något fint på?
Finns så mycket fint att köpa men jag vill ju inte inreda hela huset i Kinesisk stil...   
 
                                                                                                                                                   
 
Den här lampan köpte jag idag, den större till höger, den andra mindre hade jag innan, det är en ljuslykta där man kan hälla doftolja i, i kragen. 
 
Tänkte bara meddela att jag från och med nu inte kommer att länka mitt blogginlägg till Facebbook mer. Ni som vill läsa hittar hit ändå. Titta gärna in ibland, jag ska försöka att skriva lite oftare än som blivit fallet ett tag. Jag tänkte verkligen dokumentera ända till jag är hemma igen. Biljett är inte bokad ännu, men mitten, slutet april, då avslutas detta kapitel i mitt liv, med både tårar och glädje....som det ju faktiskt varit hela vägen...
Ha en bra dag alla!!
 
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus