Matlagningskurs

Sommar eller vår? Vilken tur jag har som får två av denna årstid i år! Först får jag våren i Shanghai, sedan får jag vår en gång till i Sverige. Hoppas båda blir lika fina. Den vita magnolian kommer först, sedan den rosa, jag gillar bäst den rosa. Går det att ha ett sådant träd hemma? Vet inte var det skulle kunna stå, det behöver nog ett skyddat soligt läge?
 
 
Vi tog en promenad till Jingan Park idag, Caroline och jag....Min stora dotter är här på besök!!!
 
 
Det hänger kött på tork, för mig känns det som om köttet blir dåligt av att hänga så? På vår lilla gata utanför compoundet hänger kött, tvätt, täcken och fåglar i burar...då är det vår! Vårtecken ser olika ut på olika platser runt om i världen....
 
 
Var på matlagningskurs i veckan, hade hoppats på att få lära mig göra dumplings.....fick jag inte!  Kockarna hade gjort dumplings innan som vi fick smaka på, hur man gör dem är förhöljt i dunkel....Får nog lära mig själv, denna ädla konst. Hoppas vi inte använde kött som hängt på gatan?
Vi var två lag som skulle laga åtta rätter, jag och fick hjälpa kocken att laga Kung pao chicken, jätttegott! godaste rätten enligt mig....
 
 
På kockmössan står det "god mat" på kinesiska, hao chi, namnet på vårt lag.
Försökte få in en bild på min Kung pao chicken nedan gick inte, ni får hålla till godo med dessa bilder idag.
Bara tre veckor kvar till hemfärd.....hjälp!!!
 
 
 
 
 
 

Bilder att minnas.....

Vilken tur att vi åkte ner till The Bund innan jul. Dagarna innan vi skulle åka hem o fira jul, tändes för första gången den nya höga byggnaden. Spektakulär, verkligen! Men sedan dess har vi inte sett den lysa så? Kanske gjorde den det under Kinesiska nyåret? Men då var vi inte hemmma heller.
Jag är glad att jag hann se den! Igår var fantastiskt väder, 22 grader varmt, sol och bra luft. Jag tog en promenad i gränderna kring Antikmarkanden för att fota lite. Dessa gränder är snart borta för gott, de river och snart ska byggas nytt. Vad? Lyxiga compound eller exclusiva shoppingmall? Synd att man inte oftare sparar och renoverar istället, för självklart är det så att här ska ingen bo. Förändring måste till!
Visserligen ser det charmigt ut? Men varken du eller jag skulle ju vilja bo där.....Vi vill ha badrum, kök inne i huset, och rinnande varmt vatten, åtminstone på vintern. På sommaren, på semestern bor vi gärna mer primitivt. Jag vet inte hur ni tänker....men när jag kommer hem efter fyra veckors segling på semestern så äääälskar jag min varma jämnt spolande stora dusch. Ärligt den duschen är en av de saker jag kommer att uppskatta när jag kommer hem. Jo vi har dusch här, snyggt kaklat badrum...badkar också, men när jag står i duschen om någon spolar på toa samtidigt, försvinner nästan allt vatten. Så innan jag går in i duschen har jag numera som vana att informera alla hemma. -Jag går o duschar nu!
Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort....Ni ser, det är sorgligt, men förändring måste till.
De har ofta både kallt o fuktigt inomhus, ingen centralvärme här inte. Därför kan man ofta så här års se inte bara tvätt utan täcken som hängs ut att torka och värmas i vårsolen. Ett pittoreskt inslag i stadsbilden är det.
Mahjonggänget spelar igen! ofta ser man männen sitta på trottoarerna och spela brädspel, kort eller mahjong, idag var det tjejernas tur, härligt! Snabbt går det när de spelar, skulle inte hunnit med kan jag säga, de spelar också efter mycket mer avancerade regler än vi och om mycket högre belopp! Idag månadslunch med Svenska klubben, indiskt blir det, ska bli gott! Måste gå! Kram

Musik är min bästa terapi!

Funderade på att ringa Tommy Körberg idag och säga att jag är kär i honom.....nu är jag väl inte det, bara i hans röst. När jag sätter lurar i öronen och musik på så hamnar jag i en annan värld. Musiken är inte lika lättillgänglig här och jag har saknat det. Jag ska försöka komma ihåg detta och använda mig av musik när livet åter snart blir stressig igen, musiken lugnar ner mig eller piggar upp mig men framförallt får den mig att må bra. Jag kom på det här igen idag. Efter en mysig lunch med väninna, var vädret härligt och jag ville inte bara gå hem. Jag satte på spotify i telefonen och idag gick det att strömma! En underbar promenad i skönt vårväder, med som sagt Tommy Körberg i öronen.
 
 
När solen tittar fram så här på våren så ser man alltid tvätt hänga på tork, eller som här täcken. Täckena är förmodligen inte tvättade de hänger bara ute för att torka ändå, många har ingen värme i sina lägenheter och har det därför mycket fuktigt, när solen lyser passar man på att hänga ut och torka och värma upp. På marken ligger frökapslarna till lotusblommor på tork...ska ätas senare....
 
 
Lunchpaus på vår båtutflykt i Thailand. Tänkte ni kunde få lite fler bilder från vår semester att drägla över :) Just nu flyter nätet på så bra så det gäller att passa på att ladda upp bilder....Vill ni se mer?
 
 
Kines på stranden, fint paraply!
 
 
Ser ni att sköldpaddan sticker upp huvudet? Hen blir matad med morötter och verkar gilla det.
 
 
 
Frida ska flyga paraflying!! Hon och jag fick en extra flygtur, med dopp i vattnet. Vi hade båda träningsvärk i magen dagen efter...på något sätt ansträngde man magmusklerna när man hängde där uppe i luften.
 
 
En båttur med snorkling gjorde vi en av dagarna, tror ni jag trivs eller!?
Fler bilder finns och jag tänkte visa fler, men där lade uppladdningen av! Så over and out, slut för idag eller hur säger man?
Kram på er!
 
 
 
 
 
 
 

Vänner som ringer känns gott!!

På fredag kväll, efter några glas vin god Indisk mat somnar jag nästan vid tvn...då ringer det plötsligt på skype på min dator. Mina vänner hemma ska ha afterwork....och då tänker de på mig!!! Vad glad man blir!
Känns gott att veta att några finns kvar och blir glada när jag kommer hem.
 
Om sju veckor går planet till Sverige för mig, en vecka senare 27e börjar jag jobba. Mycket att göra innan dess. Idag har jag och Anders rensat garderober och slängt sånt som vi inte använt på två år. Ingen ide att spara då, eller? Visst är det fantasstiskt hur mycket man samlar på sig på så kort tid, som två år ändå är? Vi måste krympa ner vårt bagage så mycket som möjligt så vi får med allt. SCA är snåla mot oss, de vill att vi ska ha samma mängd med oss hem som vi hade när vi åkte hit. Som tur är har vi guldkort på SAS (Anders har diamant) då får man ta med sig två extra väskor. Anders åker en sväng till Sverige o Tyskland i mars = 3 väskor, jag åker slutet april = 3 väskor sedan åker Anders o Frida hem för gott 29 april =6 väskor....vi måste köpa väskor på fakemarket!! I alla fall gör det att vi får hem en del den vägen också, för lite fina kinesprylar har vi köpt...och lite till ska jag köpa. :)
 
 
Byrå köpt här, terracottagubbe förstås, lampan handgjord sidenlampa mycket kinesisk. Tavlan Shanghais största  korsning med elevated vägar i fem nivåer, foto av väninna här i Sh, Lovisa Dahlman. Plus några kinesiska porslinsbollar som jag tänkte ha på altanen hemma. Frida sa häromdagen att jag jag inte ska köpa mer, -Du vill inte ha hela huset i Kinastil!  Ok, inte mycket mer....:)
 
 
Getens år....men det ser ut som ett får, eller? Dekorationer är de bra på. I ett mall nära Jingan temple. Kerry center såg vi denna. Vi tog vår helg runda idag, Jag o Anders vår söndagspromenad när vi mötte detta får, eller ursäkta dennna get. Ett stopp för Vietnamesisk Poh (favoritlunch) Sedan hem o rensa som sagt. kvällen innebär Skype med sonen. Idag lekte vi knacka i bordet, jag o Andreas. Jag knackar högt så han hör och säger nu är det din tur!! han skrattar och knackar, komunikation på hög nivå!! Vi når varandra via internet! På så långt avstånd, fantastiskt!
Tack för att du läste!
Nedan en bild på kristallklart havsvatten ... blir du sugen på att bada? Det blir jag!

 
Nästa vecka kommer Cathrin!!! Välkommen! Ska bli kul! Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus