Fengshiu

Idag handlade min kurs om Fengshui. Feng = vind, Shui = vatten. God Fengshui gör dig rik!? Pengarna liksom bara ramlar in om, huset du bor i har god Fengshui....enligt min lärare.
Det handlar om balans och att de fem elementen ska finnas med vatten, eld, jord, trä och metall. Alla vi människor, allt runt omkring oss, saker djur mm har Qi, Qi är energi. Du kan känna om en människa utstrålar bra eller dålig Qi. Eller ett rum kan också ge dig känslan av god eller dålig Qi.
Har du din man på höger eller vänster sida om dig när du sover? Det är viktigt ! Mannen ska ligga på din vänstra sida.....har ni problem i äktenskapet beror det troligen på detta, byt sida!
Hon är så rolig vår lärare, hon sa att detta är inte bara vidskepelse eller teorier, det är vetenskap!
Visserligen var vi alla eniga om att mycket av detta tror vi på, det känns rätt....men vetenskap, nej det är det nog inte :)
Vårt hus hemma i Mölnlycke verkar ha mycket god Fengshui....har inte märkt att det rullat in pengar dock....
Vårt compound har också god Fengshui, åtminstone på utsidan. Här finns vatten, berg (=metall), trä och jord.
 
 
 
Fick nästan lite vårkänsla när jag kom hem från min kurs idag, solen sken och värmde, fast luften är kall. Vårblommor, som vi tycker, planteras nu, penseer finns att köpa och ha på balkongen.
 
 
Vet inte vad dessa blommor heter, nyplanterade är de och fina, eller hur?

Nu ska jag fortsätta på min bok "Dehlis vackraste händer" av Michael Bergstrand, på tisdag har bokklubben möte och ska samtala kring denna.
Ha en riktigt trevlig första advents-helg allihop! Jag har mest vårkänsla!
kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pepparkakor och Mahjong.

Pepparkaksdegen på IKEA är inte lika god som mammas faster Elsas recept! Men den är mycket lättare att baka med.
Försökte få lite julstämning här i lägenheten 25 våningar upp i Kina / Shanghai. Satte på jullistan på spotify.."Julen är här" med Tommy Körberg o Cissela Kirkeby, "O helga natt" Jussi Björling, "And so this is christmas" med John Lennon mm. Det var svårt att få julstämning, det var för ljust ute! Brukar inte vara strålande sol och ljust som mitt i sommaren när man bakar peparkakor. Det luktade gott dock.
Kommer att bli en konstig jul i år, tjejerna i Australien....första gången jag firar jul utan dem.
 
Anders åker till Sverige på lördag, han ska få ta med julmust tillbaka, det saknar vi! Sen ska vi ha en julafton lördagen innan har vi bestämt, kanske ska vi ladda ner Kalle Anka från nätet?
 
 
Inte för att jag hade tagit med pepparkaksformar hit, jag hittade på blomstermarknaden! ganska snygga kakor i alla fall?
 
 
 
Idag var det mahjongtorsdag igen, jag "gick mahjong" en gång! (vann alltså!) Börjar lära mig nu. Det är lite kul faktiskt :) . Idag var vi hemma hos oss igen. Vi har sååå trevligt, syns det?
 
På lördag ska jag gå på Cardigans som kommer hit, lite 80-tals-känsla kanske man får då? Det är ju bra musik, men intressant är det. Skulle de ha spelat i Göteborg hade jag nog aldrig gått, men nu här, måste man ju gå på ett svenskt band. Får se om det finns några kinesiska fans till dem?
 
Nu måste jag laga mat, det faller liksom på min lott för det mesta, då jag inte har så tight schema nuförtiden.  Köttgryta med ris och en sallad blir det idag, inte så inovativt men....
Kram
 
 
 
 

Vår chaufför somnade vid ratten!

Det har hänt vid minst fyra tillfällen, att Mr Wang (nästan alla heter det, så "hänger inte ur honom) är så trött när han ska köra oss att vi är rädda. Ögonen blir så små, sen går de igen och rycket kommer....han var långt ute i vänsterfilen vid flera tillfällen. En kille på Anders kontor .....jaja det är inte Anders kontor, men ni förstår....lånade vår chaufför en dag i förra veckan, då hände det igen. Han sa till Anders, -Jag tycker du ska byta chaufför, han är livsfarlig. En från personalavdelningen pratade med honom, han förnekade helt att det hänt. Sedan vred han på backspsegeln så vi inte skulle se hans ögon. Nu kändes det inte helt ok längre.
I alla fall, har vi ny chaufför nu, och han kan engelska!! Det är så bra, då kan man prata direkt med honom om resor och hämtning mm, inga mellanhänder. Jag har inte träffat honom än, hoppas det blir bra....
 
Det känns inte roligt att "kicka" någon, undrar vad som händer med vår "gamle" chaffis? Men trafiken här är sanslös, det gäller verkligen att vara vaken, vi vågar inte riskera våra liv.
 
Jag var på IKEA igår, men hittade ingen, varken stjärna eller adventsljusstake! Hur ska vi nu får adventsstämmning på söndag?!
Innan IKEA åkte vi till blomstermarknaden, där fanns massor med juldekorationer!
 
 
Någon snögubbe blev det inte....fanns ju en stjärna där, men jag skulle ju till det svenska varuhuset sen....köpte några blomsterarrangemang istället, det är löjligt billigt!
 
 
Den är större än vad den ser ut på bilden....fin?
 
 
På matsalsbordet.
 
Många ljus, lite julmusik och pepparkaksbak så kanske vi får lite adventsstämning? Fanns pepparkaksdeg på IKEA. Till helgen ska vi baka!
I morrn mahjong, hemma hos mig, ska jag bjuda på pepparkakor då? I så fall får jag baka lite idag också....så får det bli!
Nu ska jag vara duktig och gå ner o simma, det var ett tag sen.
Kram
 
 
 
 
 
 

Sveriges konsul i Shangahi, Victoria Li

I onsdags hade Svenska klubben coffee-morning med föreläsning. Victoria Li, Sveriges konsul här i Shanghai kom och berättade om konulatets arbete. Konulatet har många strängar på sin lyra, det var mycket spännande att lyssna på henne. Hon berättade på ett lättsamt och intressant sätt om sitt arbete och sin syn på Kina.
 
viktoria_li
 
Ett roligt litet projekt (det började som litet) som de  nyligen gjort var en tävling de lagt ut på Kinesiska facebook "Weibo".  Vad är skillnaden mellan Sverige och Schweiz? de tävlande får skicka in förslag och den som vinner får en resa för två till dessa båda länder. Det började med att de bad en tecknare rita en liten kort serie om skillnaderna  för att reda ut vissa missförstånd....isbjörnar finns inte i Schweiz, klockor görs inte så mycket i Sverige.....
Det här har blivit stort, på många ställen i världen vet man inte skillnaden...Australien har hört av sig, BBC ville ha en intervju med konsulatet, andra konsulat  runt om i världen har hört av sig och vill härma.
 
Hon berättade också om att man i  Kina är mycket intresserade av Sverige och Norden och hur vi tagit oss genom den ekonomiska krisen så bra. De är intresserade av vår välfärdspolitik, med äldreomsorg, förskolor sjukvård mm. Hon sa att vi i Sverige inte är ett så segregerat samhälle, klyftorna är inte så stora, det är en sak som gör oss framgångsrika!!!
 
Till en början satt jag där och kände mig stolt för att vara svensk, oj vad duktiga VI är!  Men sen tänker jag, att det som gjort oss så framgångsrika är ju det som jag känner att man just nu i Sverige håller på att rusta ned?! Segregationen har ökat i Sverige på senare år!!!
Kanske ska jag starta en politisk blogg!? Har rätt många åsikter..... vård, omsorg, skola....
Nej, inte just nu i alla fall.
 
Helgen var lugn, vi firade Anders som fyller här i veckan igår med chocolate chip cookies, presenter och sång....han blev nöjd.
 
Det är svårt att förstå att julen närmar sig när man fortfarande kan gå ut med bara en tröja extra på sig och solen värmer i ansiktet. Men jag måste till Ikea i helgen och köpa en adventsljusstake inför helgen. Och till blomstermarknaden i morrn för att köpa julblommor och dekorationer. Lite stämning måste vi ju skaffa oss.
Kram!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Cliffhanger"

Det är en konst att skriva blogg, det förstod jag igår. Fick till en riktig "cliffhanger", ren tur dock...Märkte ni det? Jag märkte det på att fler än vanligt var inne o läste, det gör mig mycket glad! Nu är ju inte min blogg något jag gör för att så många som som möjligt ska följa den, det lär inte bli några pengar in om man säger så....Det är ju för er nära och kära (-mamma läser du?) men faktiskt mest för mig själv.
Mycket egoistiskt är det....att få kommentarer ibland, fyller på egot och självkänslan....ingen press här dock! Vet att några läser som inte vill kommentera här, helt ok!
 
Idag är jag tillbaka på riktigt, var i någon sorts mellanvärld igår...själen var kvar nånstans i Ryssland, den färdas inte lika snabbt säger indianerna. I Ryssland måste jag säga att jag inte känner mig hemma alls!! Har aldrig varit där och Sibirien är mycket kallt, jag frös hela kvällen!
 
Idag måste jag packa upp, fick övervikt!! Tur att Anders, som har guldkort på SAS köpte biljetterna, då får man ta med mycket mer packning, annars hade jag nog fått betala. Bagaget får en tag, "priority" dessa väskor ska komma först på bandet är meningen. Det funkar jättebra i Kina, men när man kommer till Landvetter så kommer väskan alltid sent eller sist....är det Jante som varit där? -Du ska minsann inte tro att du är något bara för att du har "priority-tag" på väskan.....
Guldkort får man om man åker väldigt mycket med samma bolag, de vill gynna sina kunder....man är inte bättre! (Det finns nog en o annan guldkortsinnehavare som tror det, kanske?). Skulle vilja ta ett samtal med bagagegubbarna på Landvetter om detta! Vi skulle kunna ha ett långt samtal om människors lika värde, men att ibland kan det vara ok att belöna den som är flitig.
 
 
Väskan är Carolines, snygg va? Den syns när den kommer på bandet!
Nu måste jag köra igång en tvätt, ta en dusch och bädda sängen. Kram
 

Sverige är fantastiskt!

Hur är det möjligt att ha så många  totalt motsatta känslor i kroppen på en o samma gång?
Hemma i Sverige är det gräsligt och mörkt och kallt och alldeles, alldeles underbart....som Askungen skulle säga. Att träffa vänner som man ha saknat....fast det inte var så länge sen, är ju fantastiskt!  Hade jag inte åkt iväg så hade jag ju inte saknat dem. Det är inte riktigt lika häftigt att ses, när man ses varje dag. Måste tacka för fredagkväll!! Länge sen jag hade så "sköj". Stor kram till er!
 
Lära känna nya härliga människor gör man inte så ofta eller lätt, det är också så häftigt. Trodde väl inte att jag skulle sakna några av de "nya" redan,  men det gör jag också!!! Ska bli kul att spela mahjong igen på torsdag.....men då saknas ju de där hemma!
 
Vi måste helt enkelt bestämma att alla MINA vänner och släktingar från hela världen ses, samtidigt! Det blir lite jobbigt, var ska vi ses? Hur gör vi med småbarnen? de gamla? ungdommarna vill väl inte..... Andreas trivs inte i stora samanhang...
 
Jag trivs och har en fantastisk tid i Shanghai, jag är lycklig, samtidigt har jag jordens ångest och längtar hem! Borde inte känslorna liksom ta ut varandra? Så det blev något slags lagom? Så är det inte!! Någon sa att livet är en rollercoster som man ska åka....jävlar vad backigt det är! Var är bromsen? det går så fort, det killar i magen underbart, men jag är livrädd samtidigt.
 
Har varit hemma en vecka nu, umgåtts mest med sonen, lite med mamman och ännu mindre med några till. En härlig vecka. Jag har lyssnat på Mora Träsk dagarna i ända. Andreas har varit så glad och trevlig, känns skönt att se honom. Jag kommer att gråta floder när jag lämnar honom i morgon, samtidigt måste jag erkänna att det blir liiiite tråkigt att fika och hoppa studsmatta dagarna i ända, Mora träsk i all ära....
 
 
 
Så Shangahi here I come again!
 

I Sverige

Denna veckan befinner jag mig i ett kallt, regnigt och mörkt Sverige.
Ser till sonen, hoppar studsmatta o lyssnar på Mora träsk.
På måndag åter i Shanghai.

Swedish club of Shanghai

The Swedish club of Shanghai, de gör många trevliga, intressanta och bra saker. Det är en aktiv förening här i Shanghai. SWEA som finns på många andra platser runt om i världen är ju kännt. Här finns inte SWEA kanske får de inte plats? I alla fall tycker jag att Svenska klubben gör ett fantastiskt bra jobb, och dessutom är männen välkomna och man gör aktiviteter där alla kan vara med. SWEA riktar sig ju i första hand till kvinnor runt om i världen. Nuförtiden är det ju faktiskt så att i vissa fall är det mannen som är "medföljare" när någon får en utlandstjänstgöring. Lite eller inte så lite kanske...snedfördelning är det. Jag är för jämlighet ändå är jag "hemmafru" just nu. Känns ju hemskt att säga men jag tycker det är skönt att få ett "friår". Mittt i livet kunna vara ledig och göra det jag vill, Anders har ju inte den chansen direkt. Han skulle nog gilla att vara ledig och kunna ägna sig åt....kanske golfen? Nu är det som det är och jag tänker passa på att njuta av detta!!!
 
 
 
Jag njuter.....
 
Idag hade bokklubben i Svenska klubben möte. Vi hade inte haft möjlighet att bestämma och läsa bok tills idag, så vi såg en film och bestämde årets månadsböcker.
Filmen hette "Last train home", handlade alla de många kineser som lämnar sin fattiga landsbygd för att åka till staden och jobba, för där finns jobben. De lämnar sin familj, ofta sina små barn hos far eller morföräldrar för att arbeta och tjäna pengar till förnödenheter och barnens skolgång. De åker långt, och arbetar alla dagar i veckan, enda gången de får möjlighet att se sin familj är en gång om året, till det Kinesiska nyåret, då är de lediga några dagar och kan resa hem. Barnen växer upp utan att få någon som helst relation till sina föräldrar. Den största folkvandringen på jorden är just denna, vid kinesiska nyåret då människor ska resa för att träffa släkt o vänner.
Tänk att lämna dina barn som bebisar, låta dina föräldrar ta hand om dem och sen bara se dem en gång per år!!!
 
 
 
 
Vi grät, så Marita fick hämta en hel låda med näsdukar...Bra film. Fick perspektiv på min situation som jag ibland gnäller över....
Finns den i Sverige, se den! fantastisk film och sann! Särskilt ni som tänkt er hit.....
I morgon Mahjong, ska komma ihåg att ta kort så ni får se.
På fredag åker jag till Sverige!!!!
Kramar
 
 
 
 
 
 

Söndagsångest!

Kan man ha söndagsångest fast man inte jobbar? Man kan ha ångest på en söndag, fast man inte ska upp o jobba nästa dag, men vad heter det då.....bara ångest?
 
Anders åker till Kuala Lumpur idag...på en söndag!? Tjejerna pluggar inför midterm -prov som gäller denna veckan, spoken, listening och writing, på Mandarin...de sitter här o pratar kinesiska! Jag hänger inte med i deras takt på långa vägar, men min kinesfröken tycker jag är duktig....jämfört med de elever hon har,  jag undrar över nivån där :). Även fast jag lär mig mycket långsamt så går det faktiskt framåt, och jag måste säga att det är lite kul. Roligt att kunna fråga efter priset i affären och förstå svaret....fast det funkar inte varje gång....
 
 
Fullt fokus!!!
 
Vad ska jag göra idag? Inte mycket...handla mat till middag och frukost i morrn. Svårt att handla för hela veckan när man ska bära hem allt. Visserligen kan jag ta chauffören men för en kilometer? Nej! Eller det går att få det hemkört, gratis...men då är maten ute o åker i en timma minst och det är i alla fall 24 grader ute. Så för det mesta blir det att jag handlar för en dag i taget. Ibland åker vi till en större affär, Metro då får chaffis köra, då köper vi på oss för ett tag. Om det finns Australiensk köttfärs så blir det tacos i kväll, har kryddor o bröd som Anders köpte när han var i Sverige, om det inte finns? Då får vi se vad det blir!
 
I morgon måndag har jag inga planer alls just nu, får se om något dyker upp? Eller så kanske jag ska skriva lite?
 
På tisdag träffas bokklubben igen, då ska vi se en film diskutera denna och bestämma bok till nästa tillfälle. Det blir mysigt. Vi ska ses hemma hos Marita, hon har lovat svenskt Zoegakaffe!!!
 
Onsdag ska jag åka till "fabric" skräddarmarknanden, där vi sytt upp lite kläder. En kostym, kavaj, rock och skjortor till Anders. Anders måste klä sig på ett helt annat sätt än hemma, här är det viktigt att det syns vem som är chef. Han tycker det är lite jobbigt....men jag gillar det :) En kavaj och kappa till mig har vi också sytt upp. De är så duktiga, har ju sytt upp en kavaj redan och blev sååå nöjd! En riktigt fin skräddarsydd kavaj, perfekt till mig 420 kr. Skjortor till Anders 120 kr/st. Fattar ni?! Lär ju bli snobb.....
Halsduken är köpt i Yangzhou förra helgen, snygg?
 
 
Kommer till Sverigen nästa vecka, får se om ni känner igen mig då? Total makeover :)
På fredag åker vi, jag och David (Fridas pojkvän) blir trevligt att inte åka ensam denna gång :) Det är verkligen långt och tråkigt att flyga, men jag ser fram emot att komma hem en sväng och se till Andreas o mamma. Ska ta mått på Andreas så kan han få sig ett par skräddarsydda skjortor och en kavaj i julklapp, det är väl en bra ide?
 
Nu ska jag gå o handla mat, ut i dimman. Idag står det unhealhty igen på Shanghaiappen: air quality.
Ha de (hade = ok på kinesiska).
 
 
 
 
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus