Läran om Fengshui

Dagens utmaningar, min kurs i Fengshui och ta foto för att förnya visum...tuff dag :).
 
Idag handlade kursen om utsidan huset, trädgården. Det finns mycket att tänka på. Gärna bör man ha en sjö eller vatten av något slag framför huset, berg bakom, träd på sidorna.... Träd är ju lättast att ordna, man bör tänka på dock att trädet på höger sida bör vara högre än det på vänster. Likaså om man har staket runt huset, gör det alltid något lägre på vänster sida, räcker med någon cm, behöver inte synas....Annars går det åt skogen med familj, förhållande och pengar. Det handlar mycket om pengar, titta bara på Bill Gates hus, det är riktig bra Fengshui, och se hur rik han är!!!

Mycket kan man lösa. Om det inte finns vatten framför huset, kan man antingen se vägen som ringlar (helst ingen rak väg!) fram som vatten. Annars är en pool bra, eller bara en damm, en behållare med vatten av något slag funkar. Vattnet ska helst röra sig, så man kan ha fiskar i  eller en liten motor av något slag?
 
Husets form är viktig, helst bör det vara regelbundna former, rektangulärt eller kvadratiskt är jättebra, ett runt hus är också bra fengshui. Om huset är format så att ett hörn liksom fattas så kan detta leda till sjukdom, skilsmässa eller annat. Vissa delar av huset hör till vissa familjemedlemmar: Pappa: nordvästra hörnet. Mamma: sydvästra, äldsta dottern sydost osv. Om sydöstra hörnet fattas är risken stor att äldsta dottern inte trivs hemma, och tidigt flyttar hemifrån. Om nordvästra hörnet fattas så kan man förstå om det inte går bra för pappan i sitt arbete. Fördelen är att ofta räcker det att köpa en stor vas och ställa strategiskt så löser alla problem sig:)
 
Jag raljerar lite.....vår lärare är mycket bestämd i sina åsikter och tror starkt på det hon säger....det betyder inte att läran om Fengshui bara är barnsligheter. Mycket är sunt förnuft, flöde i rummet, ljus, värme i lagom proprtioner, inte för varmt inte för kallt. Det är spännande att lära sig och jag tror jag kan använda en del tankar till vårt hus när vi kommer hem. Om ett rum är kalt och kyligt kan man tillföra saker som hör till eld och jordelementen.. Eld: solen, ljus, ull, rött, gult, djur.....Jord: växter, fyrkantiga former, keramik, stenar..... Lagom delar  från de fem elementen, trä, eld, jord,metall och vatten gör att rummet känns gott att vara i. Har du varit inne i ett hus som är designat efter Fengshui, så känner man ofta en harmoni!
 
På hemväg från kursen idag såg jag dessa hänga på tork!?
 
 
 
Jag tror att det är kycklingben....varför hänger de ute på trottoaren? Någon?
Bredvid dessa hängde också familjens tvätt....lila trosor denna gången.
 
 
Ha det gott i vårsolen, både i Sverige och i Kina!
Kram
 

Haisen Haisen!

Hysen, blir Haisen på Kinesiska. Tack vare Tobias Hysen ligger Shanghai east asia etta i serien, efter fyra matcher spelade. På läktaren ropar de Haisen, Haisen, haisen!!! Vi förstod först efterråt vad de skrek :). Igår lade han målet som avgjorde matchen 1-0 mot Peking. Förra matchen la han visst 3 av 5 mål!  Jag har aldrig varit intresserad av fotboll men även jag kom igång och tyckte det var kul.
När vi kom till stadion, så var det inte många svenskar jämfört med kineser och de tittade mycket undrande på oss, -Vad gör de här?
Svenska flaggan var med! Hoppas han blir glad över sina svenska supporters Tobias?
Jag var på min första fotbollsmatch ever och Sverige vann!!!!
 
 
På andra läktaren sitter Pekings supporters, där var det ganska dött...inte ens någon flagga. Men på vår läktare var ljudet öronbedövande, och flera av svenskarna stod med i klacken....inte vi dock, vi gillar att sitta :)
 
Idag, gråmulen lördag, hörde att vädret hemma var härligt, njut!
Kram
 
 
 

Fotbollsmatch!

Nu har Anne åkt!! Vi har hunnit massor på dessa dagar....utan att stressa faktiskt. Skönt! Jag har känt mig lite stolt när jag visat upp Shanghai, för staden har visat sig från sin allra bästa sida. Våren är här på riktigt, nästan sommaren faktiskt. Magnolior och körsbärsträd  har blommat överallt, och Kamelia (har precis lärt mig de senare). Solen har strålat och vi har suttit ute och ätit de flesta dagarna. Vi har strosat runt och pratat, pratat ikapp oss....Kommer att sakna dig!!
 
 
Ladies night igår kväll. Drinkar: Irresistable, Passionfruit frizz, Rasberry frizz mm
Utsikten från Vue bar.....kära grannar, det var detta ni skulle ha sett! Men vi hade trevligt ändå? Eller?
 
Livet är hektiskt, nu är jag visst kassör i Svenska klubben!? Och ikväll ska jag stå och dela ut fotbollsbiljetter, till en match. Jag vet inte ens vad laget heter!? Men det är laget Tobias Hysen spelar i förstås :) det laget har en stor grupp svenska supporters. Jag ska gå på min första riktiga fotbollmatch i hela mitt liv....om vi inte räknar dotterns Gothia-cup-matcher för några år sen? Livet tar sina märkliga vändningar ibland :)
 
Svårt att fokusera på att skriva när två döttrar sitter och tar kort på mig. Fotar och lägger ut bilder på instagram!  Får väl återkomma i morgon med fotbollsresultat och andra väsentligheter.!
Kram
 
 
 
 

Det hänger trosor på tork på gatan

Nu är det vår, och ut måste tvätten för att torka! När solen kommer fram hänger det tvätt överallt. All sorts tvätt. Jag vet inte om jag är ovanligt pryd eller så? Men mina trosor hänger jag inne, eller i tortummlaren, skulle inte förmå mig att hänga dem så andra ser. Här hänger jättestora rosa bomullstrosor överallt och kalsonger för den delen, ibland får man ducka för att gå under....särskilt jag som är så lång. Pitoreskt inslag i stadsbliden kan man säga :)
Ser att på bilden finns dock inte en endaste trosa, lovar att lägga in, snart....
 
Anne är här! Precis nu blommar magnolia, forsythia och körsbärsträd, tur har hon. Men jag har inte lika tur, har legat i magsjuka och feber,  det är INTE kul! Nu är jag bättre så i morgon får vi ge oss ut och göra Shanghai!!
 
 
Anne har jag känt i över 30 år! Hur känns det? Så länge har jag ju inte ens levt? Vi ses inte alltför ofta, men fortsätter alltid samtalet där det slutatde, underbart! Idag har vi benat ut ämnet samhällsplanering och känner väl att det vore bra om vi tog över det ansvaret....  kanske både i Sverige och Kina? Får se vad det blir för ämne i morgon, lovar att dela med mig!
 
Shanghai är inte alls som jag trodde, säger Anne Det är lugnare och renare men mer exotiskt också!
Det får bli allt för idag, internet bråkar.
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Torsdag 20 mars, styrelsemöte.

Styrelsemöte i svenska klubben, trevligt!!!
Oj så mycket spännande saker man kan få vara med om när man är medlem i svenska clubben i Shanghai: Guidad tur på motorcyckel, (sitta bak eller i sidovagn), James Bond-fest ombord på flodbåt, vårmingel / Poolparty. Föreläsningar, lördagsdrinkar, spadagar, healing ,reiky.... Det blir stressigt :)
Jag är inbjuden att sitta i styrelsen, ska läras upp till kassör så småningom ( hur nu det ska gå?). Ett trevligt gäng tjejer, några yngre förmågor och några i min ålder. Många volvoanställda är på väg hem i år, finns kanske risk att klubben minskar i antal hoppas det kommer in fler svenskar till Shanghai. När man kommer blir man väl mottagen och mycket finns att göra.....om man inte kommer i juli förstås.....
 
Jetlagen har lagt sig något men fortfarande är jag väldigt trött på morgonen. Idag var jag som tur var tvungen att gå upp kl 8 för att hinna till mötet, för igår kom jag inte ur sängen förrän kl11!!! Då hade jag visserligen suttit uppe mellan kl 2-4.30 på natten, men ändå?
 
Svenska skolan igår......märkligt att 6 elever tar lika mycket kraft som 25 hemma? Vi pratade om årstider, våren särskilt....bladen kommer ut!  Myrorna vaknar? Och björnarna....
Alla fick i läxa att skriva fortsättning på : Det var en gång en myra som.... vi får se om ni får höra fortsättning nästa vecka :)
 
På lördag komme Anne!!!! Min vän från Örebrotiden, vi pluggade ihop. Ska bli så kul. Laydies night får det bli, jag har ju inte varit på det ännu!
 
Idag har jag bloggtorka, vet inte vad jag ska skriva om? Är trött skyller på det, men ville lägga in något! Nu måste jag nog sätta på maten, köttgryta med ris, känns lite tråkigt, men man tager vad man haver.

Måste välja en bild? Vilken?
 
 
 
Några fina krokusar i mammas rabatt!!!

Flygresan

Jag somnade skönt i går kväll vid nio helt slut efter flygresan, men vi tvåtiden vaknade jag och tyckte det kändes som mitt på dagen. Det är sååå tråkigt att ligga i sängen och försöka sova när man inte kan. Där låg jag och retade upp mig på SAS. Vad löjligt arg man kan bli ibland! Och så svårt det är att lägga det ifrån sig.
 
På resan till Shanghai satt jag jättebra, vid nödutång, gott om plats för benen. Mitt emot mig var flygvärdinnans stol, en sån som fälls upp mot väggen när hon inte sitter där. Flygvärdinnan sitter på sin stol endast vid start och landning....möjligen kan hon sitta där om det är väldigt turbulent också? Det var en trevlig tjej som jag pratade med, jag frågade henne när hon gick om jag fick ha mina ben på hennes säte när hon inte satt där (inga skor). Det var ok sa hon. Så när jag sedan skulle försöka sova, fällde jag ner hennes säte och lutade mina ben mot detta, skönt!!! Då kommer en manlig, jävla dansk stewart och gurglar på danska och pekar på det fällbara sätet!!! han menar absolut att jag inte får ha mina fötter där!! arg är han.... Jag blir rädd och tar snabbt ner fötterna hinner inte säga att jag frågat, han är borta på sekunden.
Det går en liten stund....dansken är borta, försiktigt böjer jag mig fram för att på nytt fälla ner sätet och få en skön ställning, då dyker han upp från ingenstans och ryter åt mig. Hinner inte denna gång heller förklara att jag frågat och fick, innan han är borta igen!
 
Jag blir skiträdd och jätteförbannad, gör inget, säger inget, men sitter i timar sedan och planerar vad jag ska säga till honom: Vad har du för problem!!!? Är du säker på att du valt rätt yrke!!!? Du ÄGER inte den stolen!!! Om du inte mår bra, sök hjälp!!! Låt inte dina frustrationer gå ut över passagerarna!!!
 
Resten av resan har jag full koll på var han är, jag har fötterna på flygvärdinnans säte när han inte ser mig, så fort han närmar sig släpper jag upp det....känner mig som en busig och feg sexåring som minsann gör som jag vill!!!
 
I natt låg jag och funderade på att skicka ett mail till SAS och berätta om deras "sjuke" stewart. Har inte gjort det ännu....
 
Jag har nästan släppt detta idag, för här är VÅR, eller nästan sommar. Över 20 grader idag och jag åt frukosten på balkongen. Underbart!! maten var slut i kylskåpet ( mamman har varit borta) så jag tog en promenad för att handla, på vägen ser jag en magnolia som blommar!  Har jag det bra? Eller har jag det bra?
 
Kolla!!!
 
 
Vi hörs! ha de!
 

Lämnar jag ut mig nu?

 
 
Mitt vuxna liv har till stor del inneburit mycket arbete och stor stress. Det yrke jag valt är inte på något sätt stressfritt. Med tre barn varav en Andreas och allt vad det inneburit av sjukhusvistelser i långa perioder och utdragna processer med byråkrater i vård och omsorg. En man som rest mycket i sitt arbete och lämnat mig hemma veckor i sträck ensam med barnen. Det låter kanske som jag beklagar mig, det menar jag inte!! Vi har tillsammans valt vårt liv och jag har känt mig duktig och kompetent!  Jag blev vid ett tillfälle kallad "ironlady" och tog det som en komplimang. Men det hade sitt pris, jag gick i in väggen för några år sedan. En dag slog det liksom till, jag var ute och körde bil, plötsligt liksom vaknar jag upp och undrar vart är jag på väg? Var är jag? Hur kommer jag hem? Detta är inga symboliska frågor på något sätt utan helt konkret, jag hade ingen aning om var jag befann mig, inte heller hur jag skulle köra för att komma hem....
 
Jag var borta ett år från arbete och lång tid är borta ur mitt minne för gott antagligen, det är svart, jag minns ingenting. Anders och tjejerna kan berätta saker vi gjorde som jag var med på och jag har ingen aning om detta. Jag minns att Caroline och Frida skojade med mig ibland berättade samma sak gång på gång som jag genast glömde, jag försökte låtsas att jag hängde med och sa -jahaaaa! då skattade de, de märkte att jag hade ingen koll.... förmodligen var det jobbigt för dem att ha en mamma som var så totalt förvirrad. Mitt närminne försvann nämligen också en period, jag minns att det var skrämmande att inte veta vad jag sagt eller gjort en timma innan.
 
Jag hade tur, fick verklig hjälp, jag tror faktiskt att jag hade kunnat vara "sjuk" än idag, men jag kom tillbaka och jobbade heltid igen i flera år innan den här chansen med att åka till Kina dök upp.  Jag känner att jag kanske på grund av dessa upplevelser kan uppskatta att vara ledig en period. Jag tycker också att jag kan få lov att ha det lite bra? Det finns många som är värda det och inte får möjligheten, det vet jag....
 
Vad vill jag med detta? Varför skriver jag det här på min blogg? Möjligen borde jag inte det? Bloggen är gjord för att handla om min tid och mina upplevelser i Kina Shanghai. Men den handlar ju om mig och det här är jag!  Jag går gärna ut på laydies night och dricker champange, jag tycker det är hur kul som helst att sy upp kläder på fabric market. Jag uppskattar verkligen att äta middag ute ofta, att resa och leva det liv jag just nu gör.

MEN jag tar det inte för givet! Tycker inte det är självklart att just jag ska ha dessa möjligheter. Det är inte heller dessa ytliga företeelser som är viktigast för mig i mitt liv. Det som är viktigast för mig är min familj, min man mina barn, släkt och inte minst mina vänner!!! Att ha människor runt omkring sig som man kommer nära som man delar värderingar med är den största glädjen i mitt liv. Det är inte självklart bara "gamla vänner och släktingar, kan lika gärna vara nya.....Vad är det som gör att vissa människor bara går in i ens hjärta? Måste här berätta om Andreas, han har en nära vän, de gillar verkligen varann, vännen är döv och Andreas är synskadad, de kan inte prata med varann, egentligen inte göra något. Bara sitta nära, stå nära, skratta ,klappa på varann. De väljer alltid varandra, ingen annan är lika bra. Båda är glada när de är tillsammans, de kan sitta hela dagar brevid varandra och vara nöjda. Vad är det? Personkemi?
 Känns ju som något magiskt?
 
 
 
Jag o Teddy!!
Jag har haft underbara dagar här hemma, nu ser jag fram emot lika härliga dagar i Shanghai.
Kram
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Världens vackraste plats!!!

Måste köpa ny kamera! men då blir det nog ingen systemkamera....en enklare variant men ändå med zoom och som ta bra bilder. Någon fotograf blir jag aldrig, har inga sådana ambitioner. Däremot är det kul att föeviga vissa stunder eller vackra platser.
 
 
Smögen 12 Mars 2014. Här är tomt, öde och stilla, en total motsats till sommaren. Men fantastiskt vackert!? Det går att ta bilder med mobilen också, faktum är att väldigt många av mina bilder är tagna med mobilen, det är ju den man har till hands. Nästa kamera ska vara mycket mindre och lättare att ha med än den druknade.
 
Vi köpte färska Smögenräkor som vi ska äta i kväll, mamma och jag. De är inte!!! slut sa hon i fiskaffären, om vi inte köper Smögenräkor kommer det snart inte att finnas, norrmännen tar över då. Så sluta inte att köpa Smögen-räkor! forskarna är oeniga, fiskarna och havsfiskelaboratoriet i Lysekil menar att det finns gott om och att räkor så väl som annan fisk ex torsk kommer och går. Slutar vi köpa så går fiskarna i konkurs.....(inte fiskarna utan fiskarna...ni förstår vad jag menar!)
 
 
För mig är detta världens vackraste plats, Stångehuvud, Lysekil. På sommaren är båttrafiken tät, och det är roligt att kolla in alla båtar som passerar på väg norrut mot Smögen eller rent av Norge, några drar söderut, "hem" till Göteborg kanske.? Nu såg jag en enda båt och det var lotsen som kom i hög hastighet, söderut....vart skulle den?
Men allra bäst är nog att själv segla och se detta lilla (hus) sjömärke från vattnet.....
 
Snart kommer våra seglarvänner och hälsar på oss i Shanghai, det blir kul!!! Vi får upplevelser tillsammans av helt annan karaktär än annars, Välkomna!
 
Om fyra dagar är jag tillbaka i den stora staden...hoppas det blir Mahjong torsdag nästa vecka?
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Benareby i skymningen....

Jag känner mig så sentimental, är det åldern? Är jag i DEN åldern? Då menar jag inte sentimental som en negativ känsla, utan som en positiv....Om ni förstår? Det kan vara något som är så fint eller vackert så man nästan börjar gråta. Visserligen kan gråten vara pinsam då men inte om man är ensam, då är det bara skönt!? Jag sitter inte här och gråter nu, bara så ni vet :) Bilden här nedan speglar lite min känsla.
 
 
Vad kan det bero på?  Att jag känner mig så här? Beror det på att jag sett mitt hus, som är mitt men jag inte bor i nuförtiden? kanske längtar jag hem? Eller beror det på att jag är här och träffar Andreas och flera underbara vänner, som jag snart ska åka ifrån igen? eller beror det på allt detta plus att jag ska åka till Shanghai där jag också lärt känna många härliga människor som jag sedan måste lämna för gott? Jag känner mig oerhört lyckligt lottad just nu (känns väldigt farligt att skriva!) och samtidigt är jag rädd att snart "smäller" det, snart händer något som tar ifrån mig den sköna känslan jag har just nu....För eller senare är det ju så. Jag ska göra allt jag kan för att njuta av de stunder jag får. Blev det lite löjligt sentimentalt nu? I så fall stämmer det, det är precis så jag känner mig just nu!
 
Idag är det tisdag och om en liten stund ska jag åka upp till min mamma i Lysekil, där ska jag passa på att andas frisk luft. I morgon tar vi en tur till Smögen, min syster ligger begravd här (bidrar kanske till den ledsna delen i min känsla?) kollar till så hon får några blommor, sedan vill jag se om det ligger några båtar längs Smögenbryggan, en promenad där ser jag fram emot. Ska försöka få till en liten bild. Har jag berättat att min kamera är död? Den druknande i kaffe på tåget till Peking.....i ljust minne bevarad.
Vi hörs! Kram
 

Vår i Sverige, hur är det i Shanghai?

Idag har Andreas och jag haft en helmysig dag. När våren och solen kommer då lever Andreas upp liksom de flesta av oss svenskar. Jag läste förresten i en tidning på planet hit om svenskar och hur märkliga de är som liksom avgudar solen så. Svenskar sitter nämligen med ansiktet mot solen och ögonen slutna så fort de får en chans. Idag gjorde jag detta! Vi åkte hem till Skogen (någon kanske tror vi bor i skogen....vårt villaomrråde heter Skogen) och fick sitta på våra grannars altan, så underbart!! Känns märkligt att sitta där och titta på sitt hus och inte kunna gå dit. Såg några växter som inte blivit klippta, fick lust att smyga dit och dra bort lite torra kvistar, men jag avhöll mig. Tänk om våra hyresgäster kom ut och hittade mig smygandes runt och dra upp gamla grenar.....kunde blivit lite pinsamt.
 
 
Vi blev bjudna på ljuvliga semlor och Andreas fick riva sönder en hel "Sköna hem" till minsta beståndsdel....ibland är livet toppen!
 
När jag nu på kvällen satt i bilen på väg "hem" till lägenheten i Bifrost, lyssnade jag på P1, de pratade om Kinas luftföroreningar och hur de kan finnas risk att dessa påverkar hela världsekonomin. De sa att Kina har det i särklass absolut största mijöproblemet i världen just nu....det finns fler länder med liknande och stor problemattik men Kina är allra värst. Experten som uttalade sig sa att han aldrig skulle bo med sin familj där, och också att många utbildade och ekonomiskt starka kineser flyr landet. Känns ju sådär :(.
 
Trots dessa domedagsord så längtar jag faktiskt just nu tillbaka till Shanghai. Det är härligt att träffa sonen och spendera tid med honom och jag kommer att gråta när jag åker, men det är lite jobbigt att leva i resväskan. Mitt liv och hem är nu i Kina, luftföroreningarnas land. Och resten av familjen är ju där. Ser fram emot sommaren, då hela familjen kanske kan var samlad i ett land? Split personality får jag för mig stämmer in på mig dessa dagar?  Jag kan ge begreppen splittrad och ambivalent ett ansikte! (Blir ingen bild på det :))
 
I morgon ska jag till jobbet igen och skaffa lite inspiration till Svenska skolan i Shanghai.
Kram
 
 
 
 

Mora träsk är inte mina favoriter....

 
Efter flera timmar med Mora träsk så är jag liiite trött i huvudet. "Hänger öronen på dig ned, kan du ta dem och vifta med kan du knyta en rosett, kan du slå en knut så lätt..." hur gör man för att bli av med låtar som fastnar i hjärnan och man sedan inte kan sova, eller så drömmer man sången och den går inne i hjärnan hela nattenför att sedan hänga i nästa dag igen? Varför fastnar aldrig några bra låtar på det sättet?
 
Behöver ett litet terapisamtal, kan jag ta det med er? Det känns nämligen lite tungt att vara en besvärlig mamma, en sån där som ställer krav. Andreas har det bra på sitt boende, han blir mycket väl omhändertagen, personalen bryr sig om honom och många gillar honom verkligen. På veckorna ha han sitt "jobb" Daglig verksamhet, där han får stimulans, de åker o rider varje torsdag, bad på måndagar, musikstund på onsdagar mm. Efter jobbet är han trött, behöver lugn o ro, lägga sig tidigt, han är fysiskt väldigt aktiv, då blir man trött. Men på helgerna är det ingenting...mys, titta på tv, umgås med grannarna varje helg. Han är 25 år inte 65. Hur många 25 åriga killar sitter hemma varje helg o bara tittar på tv? Dem är man ju i så fall lite orolig för? Nu har jag sagt till att han behöver göra något, någon utflykt eller aktivitet på lördag eller söndag åtminstone.....Och jag känner att de tycker att jag är jobbig! Men jag måste ju föra hans talan? Är det en mammas lott att vara den jobbiga? Kan ju känna att mina döttrar tycker det ibland också....men då är det åtminstone dem och inga utomstående!
 
Jag minns när barnen var små och jag tänkte, i 18 år måste jag orka, men inte tusan kan man bara sluta bry sig fast de fyllt 18 eller mer?
 
En dotter (Caroline) flyttar hem till sommaren....vi tänkte köpa en kundvagn och sovsäck till henne för hon blir bostadslös .... ska vi investera i ett liggunderlag också? eller ger tidningar bättre isolering?  Nej, allvarligt talat...det jag vill få fram här är nog att ens ungar är ens ungar hur vuxna de än blir, eller är jag en hönsmamma? Jag oroar mig ständigt för någon av dem....Nån som har en lägenhet? I Göteborg. Säg till!!!
 

Nån som vill smaka på en skorpion? Lite salt på kan man ta! Godnatt!!!
 
 

Vaknar 5.15 am....

 
 
Egentligen vaknade jag 4.34 men jag har legat med lampan släckt och försökt somna om, det går inte!!! Det är väldigt opraktiskt med jetlag. Indianerna säger att kroppen kan färdas snabbt nuförtiden, men själen följer inte med. Undrar var min själ befinner sig nu? Ulan Bator? Det är en plats man knappt aldrig kommer förbi, när man flyger mellan Shanghai och Castrup. Ni vet datorskärmen som visar var planet befinner sig? Timme ut och timme in så står det bara Ulan Bator!!! Jävla Ulan Bator! Vad är Ulan Bator? Får googla på det, låter ju inte som det mest spännande turistmålet direkt....
 
Nu är jag i Sverige. Tog en fika på Åkanten med Andreas igår, semla o festis till Andreas, kaffe o semla till mig, gott. Det är så skönt att se honom. Jaha, är du här igen? Ska vi ut o åka bil,då? Efter en stund fick jag några goa kramar, men inte genast, semlan mjukade nog upp honom? Sedan åkte vi till Gunnebo och tittade på hästarna och fåglarna i Stensjön vi hade det så mysigt.
Det här med kvalitetstid är faktiskt lite sant. Jag har nog inte umgåtts lika äkta och nära med Andreas på många år innan vi åkte till Kina. Han var hemma en sväng varje helg men ofta kändes det som ett måste som var rätt tungt. Han kom hem, åt middag med oss, gick in på sitt rum, musik skulle vara på och gärna en tidning att riva sönder. Vi hade fullt upp med vårt, fixa middag plocka undan....sätta på en tvätt och ja, ni vet allt man gör hemma?! Visst satte vi oss ner någon stund bredvid honom, men så mycket mer var det nog inte är jag rädd.
Nu har jag saknat honom i flera veckor, vi skypear varje söndag, men träffas inte på riktigt. När jag är här, är jag verkligen MED honom, sitter på golvet och pratar, åker på utflykter som han gillar, står o håller honom i händerna när han hoppar på sin studsmatta...jääääättelänge....och han gillar det!! Det känns som han gillar mig mer nu, än förr. Jag var inte så rolig då, nu är jag här och han känner det.
 
Andreas slutar "jobbet" kl 3, så jag hade lite tid innan jag skulle hämta honom. Då passade jag på att åka till mitt jobb, tänkte få lite tips o ideer till Svenska skolan i Sh, kopiera upp lite material att ta med mig. Det var så härligt att se alla igen! Min arbetsplats är verkligen fantastisk, underbara människor som gör ett fantastiskt bra jobb, är stolt att jobba där. Av mina "gamla" barn fick jag en teckning av svenska flaggan, där de skrivit vi saknar dig, vi älskar dig! Känns lite gott :). Jag hann inte med annat än prata med barnen och lite med kollegor, så jag får åka tillbaka på måndag, måste ju ha med lite material tillbaka....hann inte se alla heller.  Men ideerna kom bara av att se ungarna och väggarna i klassrummen. Fokus på våren får det bli framöver, Hur är våren i Sverige? I kina? Sillnader, likheter, växter djur. Vi ska göra vårblommor, och sjunga svenska vårsånger lite kreativitet måste tillföras till barnen som går på en Brittisk (lite fyrkantig) skola.
 
 
Körde förbi vårt hus (bilden är från förra året, ingen snö nu). Det står kvar...Enligt kursen jag går nu i så har vårt hus mycket god Feng Shui, det är viktigt för att man ska må bra och lyckas här i livet! Ska förbättra det ytterliggare när vi kommer hem igen....nu vet jag allt! Åh, himmlen är sååå blå! Andas passar jag på att göra också :)
Nu ska jag äta lite frukost.
Kram
 
 
 
 
 
 

Väskan är packad!

Om en dryg halvtimma kommer chauffören och hämtar mig, han ska köra mig till Pudong, Shanghai international aritport. Efter en terrorattack som nyligen skedde här i Kina är risken kanske stor för större säkerhetskontroll än annars? Gäller att vara i god tid. Jag gillar att befinna mig på flygplatser, det finns mycket att titta på och oftast har man något att se fram emot. Det har jag nu också, längtar verkligen efter att träffa Andreas igen och i morgon gör jag det! Men det är tråkigt att flyga själv....och särskilt så länge. Bara resan mellan Shanghai och Kastrup tar 11 timmar. Har laddat upp med bok och några tidningar. Tack Catrin, nu ska jag läsa tidningarna jag fick av dig!!! Nu har jag flugit flera gånger fram o tillbaka mellan Sverige o Kina själv, ändå är jag jättenervös varje gång, vet inte hur många gånger jag tar upp passet och plånboken och stoppar ner det igen för att vara säker på att det är med....biljett behöver man inte längre, räcker med pass. Pengar o pass, pengar o pass....tänk om jag glömmer något nu bara för att jag skriver!!? Väskan lånar jag av Caroline, Anders ska ut o resa också och vill ha vår. Vi har fler väskor men den är så bra att rulla, behöver inte luta bara putta. Vi har en och Caroline har en likadan.....varför kan Anders inte ta Carolines? Här skulle ligga en fin bild på Carolines snygga knallrosa resväska, men det går inte att lägga upp någon bild idag, fel på sidan här idag tror jag. (Sen kom jag just på att Frida har en knallgul resväska....den är ju också fin....hade glömt den Frida, förlåt!). Nu måste jag kolla pass o plånbok några gånger till innan jag ska åka, så, Hej för nu....några av er träffar jag snart!! Kram

Boktips

Idag träffades bokklubben, och jag hade inte läst boken! Hade förssökt få tag på den via nätet att ladda ner som e-bok eller ljudbok, både via biblioteket och via Bokia. Gick inte, hittade den inte. Istället hittade jag en annan bok av samma författare som jag tyckte verkade bra, då lånade jag den. Nu visade det sig att boken bytt titel! Så boken jag hittat och lånat men inte läst, det var boken!. Har ni varit med om att en bok plötsligt byter titel? Jaja nu har jag ju något att läsa på flyget på väg hem till Sverige i morgon.... Boken jag skulle läst, som jag nu har heter: "Slavarna i Tanzhou" av Ola Wong ( Loa Wong är en svensk kines!!)
 
Nästa bok vi ska läsa heter Kejsarinnan Orkide´. Boken utspelar sig i Förbjudna staden i Peking slutet 1800-tal början 1900. Eftersom vi nyss var där och fick berättat för oss om denna kvinna som kallas "Dragonlady" så ser jag fram emot att läsa den. Hon kom till Förbjudna staden för att bli konkubin till dåvarande kejsaren....när han dör blir deras treårige son näste Kejsare, men mamma träder in o tar över. Det var denna lille treåring som byggde sommarpalatset till sin mamma i födelsedagspresent, mycket duktigt av en så liten pojke. När sonen ett antal år senare nyss gift sig och frun väntar barn, dör denna fru under mystiska omständigheter.....hon skulle ju ha blivit Kejsarinna om barnet var en son!
 
 
En liten del av sommarpalatset. Båten nedan ligger i sjön som är en del av palatset, sjön är fejk, dvs tillverkad, fanns ingen sjö här! Platsen skulle likna en sjö i södra Kina. Kullen på bilden ovan är också tillverkad av den jord som blev när man grävde sjön.
 
 
I denna vackra marmorbåt brukade kejsarinnan sitta och dricka te för sig själv. Det finns stora speglar som vätter ut mot vattnet, hon satt framför dem och tittade på sig själv och såg sig vara en del av det vackra sceneriet medan hon sippade på sitt te. Hade hon en liten släng av storhetsvansinne? Vi är alla så olika!
Den dan jag sitter framför spegeln o dricker te eller kaffe, säg till mig!!!
 
Vet inte hur det blir med bloggandet nu när jag drar norröver, blir nog lite dåligt med tid. Men jag kommer tillbaka.... Kram
 
 
 
 
 
 
 
 

Ska inte ha dåligt samvete mer

Varför är vi så bra i Sverige på dåligt samvete? Nuförtiden handlar det dåliga samvetet inte sällan om miljön, växthuseffekten och vilken värld vi lämnar över till framtida generationer. Detta är jätteviktiga frågor och visst ska vi jobba på att bli bättre, återvinna mer, slänga mindre och släppa ut mycket mindre föroreningar i luften. MEN det är inte Sverige som är problemet. Och det är inte jag! Här har jag gått runt och mått dåligt om jag missade att slänga bananskalet i komposten och (Gud förbjude, slängde det i grovsoporna). Vi var i Peking i två dagar, flög vidare till Xian, två timmars flyresa. I Peking låg luftindex på över 400, dimman låg som Lytzendimman över staden, att vistas ute i denna luft anses som livsfarligt. Vi såg muren men inte så mycket utanför den. Det känns som att andas metall. När planet lyfter från Pekings flyplats tar det kilometer efter kilometer innan vi kommer upp o ser solen....det är bara dålig luft. Vi ligger hela flygresan som tar drygt två timmar precis över detta luftlager, två timmar! Ett enda tjockt lager giftgas. Här kan vi prata om att jorden tar skada. Mitt bananskal har mycket liten betydelse i jämförelse......
 
Självklart ska vi hemma fortsätta att bli ännu bättre, jag menar inte det. Men varför har VI dåligt samvete? Varför ser vi inte att vi är jätteduktiga på miljöarbete? Hur kommer det sig att hela svenska folket går omkring med dåligt samvete? Eller är det bara jag?
 
I alla fall om man nu ska se positivt på detta så har jag släppt mitt dåliga samvete vad gäller växhuseffekten, efter vår resa känner jag att det inte hänger på mig längre, skönt :). Nästa gång (hemma i Sverige ska jag slänga bananskalet i komposten med glädje, för det finns kompost!!!
 
Det är svårt att skriva blogg utan att någon gång ta in sina åsikter....jag vill inte gärna skrämma iväg någon som kanske läser. Ibland tänker jag mig för innan jag skriver och ofta tar jag bort mina tyckanden. Vet inte om jag bör det? Vad gäller vissa områden så kan det ju vara så att inte alla håller med, jag vill så gärna att alla ska tycka som jag. Sedan är ju inte detta precis en politisk blogg... Men det är ju när man ser sig om och upplever människor och företeelser som man reagerar, svårt att inte ta med det. Så idag blev det dessa tankar som kom med.
 
Våra grannar åkte hem igår, hoppas resan gick bra? Vet att planet var lite försenat. Lägenheten blev genast mycket stor och tyst (inte för att de förde särskilt mycket oväsen :) men för att vi var många. Det har varit upplevelserika, spännande, roliga och härliga dagar, Tack för att ni kom och ville hälsa på oss! Några bilder från dessa dar:
 
 
Förbjudna staden.
 
 
 
Snart middag på Sichuan citizen, efter drinken på Vue bar.... hungriga men glada....lite dimmigt kanske?
 
 
Allihop!! Terracottarmen i bakrunden, kanske var det höjdpunkten?
 
 
Far o son
 
 
 
Undra vad som händer där nere?
 
Kram!!
 
 
 
 
Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus