Ann-Sofie

Så mycket att se o uppleva!!
 
Det känns mer och mer helt rätt att vi tog denna sista expat-upplevelse till vara. Portugal blir nog mitt favoritland framöver. Naturen är sagoligt vacker, det finns massor med kultur och historia att uppleva. Portugiserna är mycket vänliga och bra på engelska. 
 
Vi hade en kortare kultur-kurs för några veckor sedan. Det visade sig när vi gjorde personlighetstest att jag är mycket Portugisisk. Bra på att starta upp projekt, mindre bra på att avsluta, inte så stark i förmåga att planera men ekvilibrist på att lösa problem som dyker upp. Kanske därför jag trivs som fisken i vattnet?
 
 
 
 
 
 
Vi har haft en fantastisk helg, varje ledig stund blir semester! Jaja jag är ledig hela tiden....
Vi tog bilen till Sintra en liten stad i bergen mellan Cascais och Lissabon. 
 
Sintra har anor från 1100-talet och är upptagen på Unescos världsarvslista.  Den ligger på ett 206 meter högt berg som också heter Sintra. Här har kungar rika och mäktiga byggt slott och palats under århundraden. Det sägs att Madonna köpt ett hus som nu är under reparation. J, K Rowling äger ett annat.
 
 
Nacional Palace of Pena restes i mitten av 1800-talet efter initiativ av Ferdinand II av Portugal. På platsen hade tidigare legat ett kloster som hade namn efter Jungfru Maria ( Nossa Senhora da Pena). 
Klostret förvandlades till ruiner i jordbävningen 1770.
 
photo-collage
 
 Vi blev förmodligen uppskörtade och lurade, när vi tog en tuck-tuck för att ta oss runt berget med alla palats. Men guiden som hette Gui pratade bra engelska var trevlig och berättade om det vi fick se.
 
 
 
 
 
Huset som J K Rowling äger, det ser ju magiskt ut! Rowling själv har tydligen aldrig varit där...
 
 
Quinta da Regaleira byggdes så sent som i början av 1900-talet av en frimurare. Här hade man initiationsriter i tunnlar och grottor under palatset. Spännande att gå en guidad tur här gissar jag. Det hans inte med denna gång.
 
Monserratepalatset
 
Monseratpalatset
 
 
 
Annan vinkel på samma palats. Byggt i romantisk stil med inspirarion från Morerna, Arabisk stil så att säga. Ägs idag av Portugisiska staten.
 
 
 
Detta slottsliknande hus vet jag inte så. mycket om förutom att det är ett  privat museum nuförtiden ägt av nogon tysk människa som tydligen rustat upp det fint.
 
 
Lördagen avslutade vi med en promenad ner i Cascais center där juldekorationerna tändes och en julmarknad med carnevalliknande vagnar med jultema prydde torget. Man sprutade fake-snö och jag tänkte....-Om det hade varit riktig snö hade det varit gräsligt kallt, nu var det behagliga 17 grader.
Intresssant också att snö och kyla förknippas med jul. Mycket är ju annars fokus på Jesus födelse, där han föddes var det knappast nån snö!
 
 
Anders fyllde år igår det firade vi med lunch på stan och en gelato. Brukar inte vara så sugna på glass när han fyller år. Så vi fick passa på.
 
Till helgen åker jag hem, så nästa inlägg dröjer till nästa år. God jul och gott nytt till er alla!