Vi har en glad ayi!

Idag hade jag kineslektion (eller mandarinlektion kanske jag ska kalla det?). Brukar ha lektion på onsdag kväll och lördag förmiddag. Men min fröken Gloria, kunde inte i morgon, de har mycket att göra nu, innan nyåret här.
 
I alla fall...det var första gången som ayi och kinesfröken träffades. De hade jättekul, pratade massor om mig och om Ruidian ren....Svenska människor. De gillar svenskar, vi är snälla och trevliga tydligen, vet inte om det gäller alla dock?
 
Gloria sa att vi har en jättebra ayi, en glad ayi....de flesta burkar visst vara lite dystra till humöret sa hon. Vår har så mycker positiv energi. Det har hon! Hon är alltid glad och skrattar försöker prata fast jag inte förstår....ofta pratar jag tillbaka på svenska vi förstår inte varandra alls, men någon sorts gemenskap blir det :). Många ayisar kommer från landet, långt från Shanghai, har sin famil många mil bort.  Kanske sina barn också. Det klart det är svårt att vara glad då!? Vår lilla ayi bor och kommer från Shanghai, är gift och har två döttrar, hon har sitt liv här, och mår nog rätt så bra. Känns så skönt att veta.
 
Det är lugnt redan här i Shanghai, det märks att många rest bort, hem till släkt o vänner. Mycket är stängt, inte alls så mycket trafik. På torsdag kväll firas det nya året, Hästens år in. Då gäller det att med smällare skrämma bort de onda andarna, tydligen låter det som rena kriget här då. Jag och Anders slipper /missar detta, men tjejerna får vara med och uppleva hur det nya året firas. Vi hör redan lite smällare ibland, ungefär som innan påsk eller nyår hemma måste några nog provskjuta lite?
 
 
Ordet fisk på kinesiska låter samma som ordet vällstånd. Fiskar hänger lite överallt för att just bringa lycka och välstånd. Jag trodde först att det kanske var fiskens år förra året? Därför har de hängt upp fiskar och hästar....så var det inte, fick jag veta och det var visst jättekul?! :)
 
I morgon ska jag baka chokladbollar med barnen i svenska skolan, sedan ska vi skriva recept och bjuda våra vänner...de större barnen på dem. Vad är väl mer svensk barnkultur än cholkadbollar?
 
Ha det bra! Xin nian kuai le! (= Gott nytt år!)
 
 

Kommentarer

  • Maggan Kagebo Dahlgren
  • 2014-01-28

Men ska ni inte vara med när det blir hästens år?

Svar: Nej vi reser bort...de säger att det är som kriget här o inte mycket att uppleva eller se, så vi passar på när Anders är ledig att se Vietnamn. Kram
Ann-Sofie Corneliusson

  • Susanne
  • 2014-01-28

Hej! Gott Nytt År! Nu har du gjort mej orolig att det är så många som läser din roliga blogg och ev. Kommentarer! Men vad gör det?, Det är så kul att höra om allt och alla du skriver om! Skoj att din ayi har gott humör, tänk om du fått en surpuppa! Vi har varit i Det Gamla Landet, det var skitkallt, men vi klarade att t a oss därifrån innan det värsta snöfallet överföll staden! Dottern är glad att fått nyckel till lägenheten på Eriksberg, sparar henne timmar på bussen, speciellt på morgonen!
Skall ni till Götet * och gå på båtmässan? Hoppas SCA visar bilder m.m. Och gör reklam för Volvo ocean Rejs! Kram från Navata!
* jag skrev "hem" först men ändrade, så du vet jag läst dina blogginlägg innan!

Svar: Tyvärr missar vi båtmässan :) Hade varit kul. Nästa år..... SCA satsar tydligen jättestort på Volvo ocean "rejs" så de är nog där gissar jag? Har ni redan hunnit möblera lägenheten på Eriksberg? Bor Ellie där nu? Jag vet att du läst :) brukar ju svara? läser du mina svar? Förstår inte riktigt kommentaren om "hem" ? I alla fall, KRAM
Ann-Sofie Corneliusson

  • Catarina G
  • 2014-02-02

Skönt att er ayi är glad. Du skriver att hon har två barn,är inte det krångligt i landet med en barns politiken? Är barnen i klassen lugnare nu? Chokladbullar gör nog att du stiger i graderna. Gott Nytt år! Kram C

Svar:
Ann-Sofie Corneliusson

Skriv en kommentar








Tema Dialog gjort av Mimmi Thorneus